Deel dit artikel
-

Online kiosk moet fotograaf schadevergoeding betalen

Online kiosk Myjour moet fotograaf Ferry de Kok een schadevergoeding betalen voor het gebruik van een door hem gemaakte foto op sociale media. Dit heeft de kantonrechter van de rechtbank Amsterdam bepaald.

Myjour deelde op 9 augustus 2014 een link op Facebook en Twitter naar een artikel van Panorama op myjour.com. De foto behorende bij dit artikel, een portret van Willem Holleeder gemaakt door De Kok, werd door Facebook automatisch als duimnagelplaatje bij de berichten geplaatst.

Volgens De Kok heeft Myjour inbreuk gemaakt op zijn auteursrecht door de Holleeder-foto zonder zijn toestemming en zonder naamsvermelding te verspreiden via Facebook en Twitter. De kantonrechter heeft De Kok in het gelijk gesteld.

Jan Verheul, mede-eigenaar van Myjour, reageert teleurgesteld op de uitspraak van de rechter: ‘Dagelijks delen duizenden personen, bedrijven en instanties berichten op sociale media waarbij automatisch een foto wordt geplaatst. Betekent dit dan dat iedereen strafbaar is die een artikel met afbeelding deelt op Facebook? In onze ogen staat het auteursrecht niet meer in verhouding tot hoe de online wereld werkt.’

De schadevergoeding valt overigens mee: 693,75 euro. Dit is een stuk minder dan de 7500 euro die De Kok eiste. De Kok wilde 1250 euro ontvangen voor iedere plaatsing op social media. Daarbij eiste hij nog eens hetzelfde bedrag per foto waarbij zijn naamsvermelding ontbrak.

Myjour heeft inmiddels alle berichten op Facebook en Twitter, waarin verwezen wordt naar de artikelen van uitgevers in de kiosk, verwijderd. De online kiosk beraadt zich nog op een hoger beroep.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond