Deel dit artikel
-

Opvolger Siri wordt maandag gelanceerd, zonder Apple

Het team dat oorspronkelijk Apples Siri ontwikkelde, lanceert komende maandag een nieuwe virtuele assistent Viv. Die moet veel slimmer worden dan zijn voorganger.

Siri oprichters Dag Kittlaus en Adam Cheyer zijn niet lang gebleven nadat Apple alweer vijf jaar geleden hun bedrijf overnam, deels uit onvrede, naar later bleek. In een interview met The Washington Post willen ze er niet veel over kwijt, behalve dat de opvattingen nogal uiteenliepen.

Siri was begonnen met een groot aantal partners, maar Apple stootte die stuk voor stuk af. Met als gevolg dat de virtuele assistent van Apple eigenlijk weinig meer is dan een systeem dat via Google op zoek gaat naar informatie.

Al in 2011 zijn de beide oprichters, samen met een groot deel van het oorspronkelijke team, aan de slag gegaan met een opvolger. ‘The Global Brain’, noemt het team zijn assistent.

Waarin Viv precies gaat verschillen van Siri, wordt pas maandag duidelijk. Het moet in elk geval nog makkelijker worden om maaltijden te bestellen. Bijvoorbeeld door in te spreken: ‘Bestel een pizza bij Pizz’a Chicago in de buurt van het kantoor’. Heel veel virtuele assistenten kunnen dat niet. Als je kaartje wilt voor een optreden van Beyoncé, kom je in het beste geval bij de site van Ticketmaster terecht, waar je alsnog je gegevens handmatig moet invoeren.

Viv is ontwikkeld met vijftig partners, waaronder Uber, FTD, Ivee, GrubHub, SeatGuru en ZocD. Door die samenwerking sluit de virtuele assistent beter aan bij allerlei diensten.

Google en Facebook hadden interesse om Viv over te nemen, maar het bedrijf blijft liever zelfstandig. De timing is in elk geval opmerkelijk. Viv komt nauwelijks weken nadat bedrijven als Facebook en Microsoft technische raamwerken voor slimme chatbots hebben aangekondigd.

Gisteren werd bekend dat Amazon een expert in kunstmatige intelligentie van Xerox PARC in dienst heeft genomen. Ashwin Ram gaat het team voor Alexa leiden, de virtuele assistent die het bedrijf onder meer in zijn ‘vraagpaal’ Echo heeft verwerkt. Alexa kan muziek aanzetten, woorden spellen of de koppen van het nieuws voorlezen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond