-

Fors meer durfkapitaal naar Aziatische fintech bedrijven

Azië heeft in het derde kwartaal van dit jaar de investeringen met durfkapitaal in fintech, technologische innovatie in de financiële sector, fors zien toenemen. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek van CB Insights en KPMG naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech.

Venture capital partijen, super angels en de investeringsfondsen van bedrijven investeerden voor een bedrag van 1,2 miljard dollar in Aziatische fintech bedrijven, een stijging van 50 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016. Daarmee overtreft Azië voor het eerst Noord-Amerika, waar de totale investeringen in de derde kwartaal bleven steken op 0,9 miljard.

Ook ondernemingen in Azië waren actiever met investeringen in fintech. Het aandeel van bedrijven nam toe van 36 procent in het tweede kwartaal tot 51 procent in het derde kwartaal van 2016.

In het derde kwartaal van 2016 namen de totale investeringen in fintech sterk af. Wereldwijd werd voor een bedrag van 2,9 miljard dollar in fintech geïnvesteerd, een daling van bijna 70 procent vergeleken met de $ 9,4 miljard in het tweede kwartaal. Het aandeel van durfkapitaal in de totale fintech investeringen daalde wereldwijd met 17 tot 2,4 miljard.

Het is daarmee voor het eerst dat Azië Noord-Amerika overtreft als het gaat om durfinvesteringen in fintech. Historisch gezien een belangrijke verschuiving, vindt KPMG. De vraag is echter of Azië dit tempo kan blijven volhouden tot in 2017.

In Europa daalden de investeringen in fintech door durfkapitalisten met 43 procent tot 0,2 miljard. Vooral in Europa speelt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en de aanhoudende economische onzekerheid nog altijd een rol van betekenis. Investeerders zijn voorzichtig en zetten transacties ‘on hold’.

De enige opvallende transactie in de afgelopen drie maanden was de investering van 22,5 miljoen dollar die Velocity Mobile tegemoet kon zien, een onderneming actief in het betalingsverkeer.

Fintech bedrijven hebben overigens duidelijk meer oog voor het verminderde vertrouwen van investeerders. Zij focussen zich niet langer op schaalgrootte, maar werken aan kostenreductie en winstgevendheid.

In Europa doet Duitsland het nog altijd goed als het gaat om fintech investeringen. Het vertrouwen is groot en het land kon voor het tweede opeenvolgende kwartaal meer investeringen tegemoet zien dan het Verenigd Koninkrijk. In totaal werd voor een bedrag van 105 miljoen dollar in Duitse fintech bedrijven geïnvesteerd tegenover 78 miljoen in het Verenigd Koninkrijk.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat bedrijven een relatief groot aandeel blijven houden in de investeringen. Voor het tweede kwartaal op rij waren zij wereldwijd goed voor 30 procent van de fintech transacties. Vooral Citigroup, Banco Santander en Goldman Sachs waren de afgelopen maanden goed voor tientallen transacties. Daarnaast zijn tal van verzekeraars actief geworden met investeringsfondsen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond