-

[Podcast] Doorzetters met David Dwinger van ve2ventures: ondernemen is topsport

In deze aflevering een gesprek met David Dwinger. Niet alles ging van een leiden dakje, daarom valt er uit zijn verhaal veel te leren over succes, failliet gaan en opnieuw beginnen.

“Ik was alleen maar aan het huilen,” vertelt David Dwinger over het moment dat zijn eerste onderneming, een restaurant aan de Amsterdamse Overtoom, ten onder ging wegens onbereikbaarheid door wegwerkzaamheden. Het was een harde les voor de toen zesentwintigjarige ondernemer die persoonlijk failliet ging en in de schuldsanering belandde. Nu, als medeoprichter van ve2ventures en eigenaar van een Portugese voetbalclub, kijkt hij er anders tegenaan: “Ik denk niet dat ik zo ondernemend was geworden als ik dat niet had meegemaakt.”

Succes en faillissement

De ondernemersgeest zat er al vroeg in bij Dwinger. Op zijn zeventiende dreef hij al een goudhandel, waarbij hij sieraden in België inkocht en via zijn familie’s winkels in de P.C. Hooftstraat verkocht. “Ik ging met de trein naar België, kocht voor een paar duizend gulden aan goud in een ziplock-zakje. Bij de juwelier naast ons lag hetzelfde armbandje voor drie keer zoveel”.

Zijn eerste grote onderneming, een Frans-Italiaans restaurant aan de Overtoom in Amsterdam, werd zowel zijn grootste succes als zijn diepste val: “We deden alles wat ik leuk vond, alleen maar het beste van het beste, zonder naar de centen te kijken. Het werd een gillend succes”. Tot de Overtoom voor twee jaar dicht ging voor werkzaamheden. Met zestien man personeel in vaste dienst liepen de kosten snel op: “Ik had een jaar eerder moeten stoppen, maar opgeven zat niet in mijn DNA”.

Het persoonlijk faillissement dat volgde betekende drie jaar schuldsanering: “Je mag dan alleen het minimale houden, de rest gaat naar de schuldeisers”. Maar juist deze periode vormde hem als ondernemer. Via de horeca en facilitair management maakte hij een opmerkelijke carrièreswitch naar de IT-sector: “Ik zat letterlijk in een sollicitatiegesprek voor een horecafunctie toen een vriend me appte of ik consultant wilde worden. Mijn vrouw dacht dat ik gek was geworden”.

Overstap naar tech en sport

Die stap bleek het begin van een succesvolle tech-carrière. Met ve2ventures investeert hij nu in sporttechbedrijven. Het bedrijf heeft een portfolio van twaalf ondernemingen, van scoutingapps tot sensortechnologie voor padel: “We hebben een team opgebouwd met alle vaardigheden die je nodig hebt om een bedrijf te bedenken, in de markt te zetten en naar een exit te brengen. Zoals mijn partner zegt: ‘van korrel tot borrel’”.

Zijn nieuwste avontuur is de aankoop van de Portugese voetbalclub Cascais, die uitkomt in de zesde divisie: “Het was een emotionele wens, zo simpel is het”. Met een team van investeerders, waaronder een profvoetballer en prominente figuren uit de voetbalwereld, wil hij de club binnen zes jaar naar het tweede niveau brengen: “We geven de club een unfair advantage met ons netwerk en onze technologie”. De club heeft al 400 jeugdspelers in de academie en speelt met de ‘onder-19’ op nationaal niveau: “We focussen op de branding van de club. Met ons netwerk en onze partners geven we de club iets wat een zesde divisie club nooit zou hebben”. Een nieuw trainingscomplex staat in de planning, en er zijn plannen voor vastgoedontwikkeling rond het nieuwe stadion.

Gevoel versus data

Dwingers aanpak is opmerkelijk. Waar andere investeerders vaak puur op data sturen, vertrouwt hij op zijn gevoel: “Bij het aannemen van mensen kijk ik vooral naar persoonlijkheid, daarna zoeken we er een functie bij. Van de vijfenvijftig mensen die we zo hebben aangenomen, waren er maar twee die het niet redden. We hadden een stagiair die het slechtste job interview ooit gaf – hij runt nu al onze producten”.

ve2ventures mikt op tien nieuwe investeringen per jaar: “We willen de household name in sports tech worden. Als je in sport, media en tech zit en je doet iets met ondernemen, funding of ideeën, dan moet je aan ons denken”. Het bedrijf richt zich vooral op fan-engagement en technologie die sport toegankelijker maakt voor een nieuwe generatie.

Zijn belangrijkste lessen voor ondernemers:

  1. “Gewoon doen. Er zijn zoveel redenen om het niet te doen”.
  2. “Bouw een echt netwerk, niet alleen connecties op LinkedIn. Je moet mensen kunnen bellen die ook echt opnemen”.
  3. “Blijf lezen en leren, dwars door alle vakgebieden heen. Nieuwsgierigheid is essentieel”.

Van huilend op de grond van zijn failliete restaurant zitten naar het eigenaarschap van een voetbalclub en een snelgroeiend investeringsbedrijf: Dwinger blijft nuchter onder zijn succes.

Bekijk het interview op YouTube of luister via Spotify.

Over de auteur: Ruud Hendriks is oprichter van de Doorzetters-podcast.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond