-

Wordt Alibaba de volgende cloudgrootheid?

Grote namen in de cloud zijn Amazon, Google en Microsoft. Maar er kan spoedig een vierde speler bij komen. E-commerce gigant Alibaba krijgt volop steun van de Chinese overheid.

Alibaba mag in de havenstad Dalian een cloud datacenter bouwen die zich specifiek met overheidsdiensten zal bezighouden, en dat is maar een van de vele overeenkomsten die Alibaba de afgelopen maanden sloot met overheidsinstellingen. Er liggen contracten met Hainan, Guangdong, Tianjin en Shanghai.

De Chinese overheid is als de dood dat de cloudtechnologie in buitenlandse handen komt of dat overheidsdata via buitenlandse partijen wordt getransporteerd.

Clouddochter Aliyun (Ali Cloud) wordt daarmee flink geholpen door de Chinese overheid. Nu nog stelt die activiteit niet veel voor. Aliyun is nog geen één procent van de totale omzet van Alibaba, maar binnen China is het bedrijf reeds marktleider. En er komen steeds grotere opdrachten bij, onder meer van gasgigant China Petroleum & Chemical Corp (beter bekend als Sinopec), die een cloud wil voor onder meer het volgen van emissies.

Die stevige Chinese basis vormt ook het uitgangspunt voor de internationale uitrol. Want Aliyun blijft niet binnen de eigen grenzen. Het bedrijf heeft een Marketplace Alliance Program (MAP) aangekondigd, waarbij wordt samengewerkt met datacenters van andere bedrijven. Zo hoeft Alibaba geen eigen datacenters te bouwen, en krijgen partners extra klandizie dankzij Alibaba. Partners variëren van Singtel uit Singapore tot Intel en Meraas Holding uit Dubai.

Het is een andere aanpak dan waarvoor Amazon, Google en Microsoft kiezen. Die bouwen voor veel geld wereldwijd datacenters. Alibaba zou theoretisch veel sneller kunnen groeien. Vooralsnog wil men hybride cloudoplossingen aanbieden in sectoren als finance, entertainment en gezondheidszorg en in eerste instantie wil men vooral de meer kleinere bedrijven bedienen.

Het is ook niet ondenkbaar dat Alibaba uiteindelijk toch eigen datacenters gaat bouwen. Alibaba opende zijn eerste datacenter begin dit jaar in Silicon Valley.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond