-

Moet Apple de NFC-chip openstellen? Bedrijven willen meer concurrentie

De Australische druk op Apple is nog niet voorbij. De grootste banken eisen nog altijd dat het bedrijf de NFC-chip openstelt voor andere bedrijven. Dat zou goed zijn voor de concurrentie op de markt van mobiele portemonnees.

Al sinds vorig jaar steggelen vier grote Australische banken met Apple. Zij willen zelf mobiele betaalapps ontwikkelen en daarbij gebruikmaken van de NFC-chip in de iPhone. Apple houdt dat tot nu toe tegen. Het bedrijf wil dat al het contactloze betalingsverkeer via Apple Pay loopt, de ‘wallet’ die het zelf heeft ontwikkeld.

Vuist richting Apple

Om een vuist te kunnen maken werken de vier banken – Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank, Westpac Banking en Bendigo & Adelaide Bank, samen. Ze hebben daarom recent hun klacht wat afgezwakt om meer kans te maken op succes. Ze vragen nu alleen nog om de toegang tot de NFC-chip. “De banken zijn bereid deel te nemen aan Apple Pay, maar willen ook hun eigen mobiele portemonnee ontwikkelen”, zegt een woordvoerder. “Het gaat de bedrijven uiteindelijk om keuze. Ze willen competitie tussen makers zodat consumenten zelf kunnen bepalen wat voor hen de beste oplossing is.”

De kritiek komt niet helemaal uit de lucht vallen. Al vaker is er gesproken over de dominantie van Apple en hoe het anderen zou dwingen de eigen technieken te gebruiken. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden in Googles Android veel groter. Hoewel Google zelf Android Pay op de markt heeft gebracht, hebben andere bedrijven de optie om een eigen mobiele betaaloplossing te ontwikkelen. De concurrentie wordt niet geschuwd.

‘Concurrentie onmogelijk’

Critici houden vol dat Apple met dit gedrag de concurrentie lamslaat. De populariteit van de iPhone is zo groot dat banken gedwongen worden om met Apple Pay te werken. ‘Toegang tot NFC is niet alleen belangrijk voor bedrijven en het mobiele betalen’ zeggen deze bedrijven. Dit raakt namelijk allerlei sectoren die met NFC willen werken. Dit is een wereldwijd probleem. ‘Mobiel betalen zonder NFC zal nooit een succes worden.’

Ondertussen werkt de vierde grootste bank ‘Australia and New Zealand Banking Group’ wel gewoon samen met Apple Pay. Twee relatief kleine spelers sloten zich daar recent bij aan. ING Direct en Macquarie Group zien juist kansen in Apple Pay. ‘Het is logisch dat voor veel klanten de iPhone uiteindelijk een portemonnee wordt’, zegt een woordvoerder van ING Direct.

Of Apple iets geeft om de kritiek is nog maar de vraag. Het bedrijf houdt vol dat de NFC-chip voor zichzelf moet houden om de werking van de hardware te kunnen garanderen. Op de Amerikaanse thuismarkt wist het uiteindelijk ook gewoon bedrijven aan zich te binden. Nederlandse bedrijven lijken er ook geen concrete moeite mee te hebben.

Deel dit bericht

1 Reactie

ferdinandes

Hoewel Apple waarschijnlijk moeilijk te dwingen is vind ik het goed dat de banken dit proberen. Laat iedereen zelf kiezen via welke betaaloptie hij wil betalen. Ben er van overtuigd dat contactloos betalen met mobiel een stimulans in de economie kan zorgen en bij winkels omdat de frictie bij het betalen grotendeels wordt weggenomen. Bovendien worden alle instantmomenten waarbij je wel je telefoon en niet je portomonnee bij je hebt potentiele koopmomenten en worden zaken als loyalty etc veel makkelijker. Als dat via apple pay moet lopen ben je afhankelijk van wat apple aanbiedt. Ook kunnen rijen bij bijvoorbeeld een supermarkt korter worden omdat mensen niet meer op zoek hoeven naar hun portomonnee en pasje.

Ben blij met de implementatie van contactloos betalen voor android. Gebruik het dagelijks en gebruik mijn bankpas eigenlijk alleen maar meer voor tanken (tankstations hebben geen contactloos betalen)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond