-

Deze meerwaarde biedt user generated content

De populariteit van user generated content is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Voor bedrijven een goede wijze om de relatie met klanten aan te halen. Maar de content is zeker inzetbaar voor de promotie van het merk. Waarom zou je hier als organisatie op inspelen en wat levert het anderen op?

De content heeft doorgaans de vorm van een afbeelding, video, blog, forumpost, review of opinie of een uiting op sociale media. Na publicatie wordt deze user generated content – met toestemming van de gebruiker zelf – onderdeel van de bedrijfssite of een campagne. Dat de bedrijven gebruikmaken van die content is niet zonder reden: algemeen wordt aangenomen dat het goed is voor is voor de binding met het merk of het vormen van een community om het merk heen.

Maar ook op de conversie is er de nodige invloed – al fluctueren de cijfers wel: enkele jaren na de introductie van user generated content bracht Halfords naar buiten dat klanten die de moeite namen een review achter te laten voor 82 procent meer conversie zorgden. Op anderen heeft al die gebruikerscontent een vergelijkbaar effect. Met name jongeren zeggen content van gelijken nu eenmaal meer te vertrouwen dan die uit andere bronnen. De conversieratio van een Facebookbericht ligt al snel 40 procent hoger als daar een review aan is toegevoegd.

Welke meerwaarde biedt gebruikerscontent – behalve conversie – nog meer?

Trends: beschouw je al die content als een grote bak met onderzoeksgegevens dan zijn er interessante inzichten uit te destilleren. De informatie geeft antwoord op de belangrijke w’s: Wie deelt er, Wat delen zij en wat interesseert de doelgroep, Waar delen ze die content en Waarom delen zij en wat is de motivatie? Met die antwoorden is de creatie en distributie van content te optimaliseren.

Persoonlijke campagnes: als merk wil je (online) campagnes ontwikkelen waar de consument zich op persoonlijk niveau toe kan verhouden. Dat levert immers betrokkenheid en ‘shares’ op. Het gaat er dus om mensen ook op emotioneel vlak te raken.

Maandverband is in die context een product dat zich lastig laat promoten. Procter & Gample merk Always ontwikkelde daarom een platform waarop jonge vrouwen kunnen praten over vooroordelen, stereotypes en eigen ervaringen. In combinatie met de #LikeAGirl campagne hoopt het bedrijf de nu nog negatieve lading van ‘zoals een meisje’ om te zetten in iets positiefs. Met succes, zo blijkt uit hun eigen onderzoek. Na het zien van de campagnevideo – die ‘gewone’ mensen toont – ziet 76 procent van de vrouwen tussen de 16 en 24 jaar de opmerking ‘zoals een meisje’ niet meer als een belediging. Twee van de drie mannen geven aan anders te denken over dit onderwerp.

Schermafbeelding 2016-03-30 om 12.36.06

https://www.youtube.com/watch?v=XjJQBjWYDTs

Betrek influencers: zogenaamde influencers hebben doorgaans een grote schare volgers of zijn bijzonder invloedrijk binnen een niche. Betrek hen – mits goed doordacht – bij een campagne om de aandacht en betrokkenheid van hun volgers te vergroten. Laat je niet leiden door cijfers, maar betrek alleen de influencers die passen bij het merk, de campagne en beoogde media.

The North Face promoot een avontuurlijke levensstijl en passie voor ‘outdoor’ activiteiten. Op eigen social mediakanalen plaatst het bijzonder veel updates en foto’s van fans. Via die fans vergroten zij hun bereik, maar werken ook aan de merkpromotie. Vorig jaar resulteerde dat al in vier miljoen ‘engagements’ op Instagram. Alle content die in 2015 bijzonder goed presteerde was door gebruikers of enthousiaste medewerkers gegenereerd.

Bied gebruikers een podium: zijn klanten bijzonder actief op sociale media en van zichzelf al erg betrokken bij het merk, bied hen dan een momentje van ‘fame’. De klant krijgt eindelijk de erkenning waar op wordt gehoopt, de content die dit oplevert trekt weer het nodige bekijks. Niet alleen foto’s, maar ook reviews of andere ervaringen zijn hiervoor geschikt. Zoiets vraagt ook om wat durf: zijn de klantervaringen met name negatief dan zal de toon ook online niet louter positief blijven.

Het populaire webwinkelbedrijf ASOS heeft om die reden #AsSeenOnMe gelanceerd. Een online catalogus waarin echte klanten model staan. De klant wordt aangemoedigd de eigen ASOS-look op de foto te zetten en het beeld online te delen. Klikt de bezoeker van de webwinkel op zo’n foto dan wordt diegene naar de productpagina geleid. ASOS genereert op die manier extra verkopen, het model vergaat aanzien.

asos-as-seen-on-me

User generated content als servicedesk: de community van T-Mobile evolueert langzaam tot een ‘social knowledge base’, was recent op Emerce te lezen. De antwoorden op veelgestelde vragen blijven in een forum bewaard en zijn goed doorzoekbaar. Maar die antwoorden worden niet alleen gegeven door servicemedewerkers. In belangrijke mate ook door loyale klanten. ’Een aantal bedrijven durft al te zeggen ‘wij kennen lang niet altijd het antwoord op je vraag, onze klantexperts weten hier meer over’. En dat is best knap’, vertelde Jeroen Siegerink, van InSided. De informatie klanten genereren is bijvoorbeeld weer inzetbaar op speciale toestelhulppagina’s van T-Mobile. Meer over dit onderwerp in het artikel: ‘x’

Voorbeeld van een toestelhulppagina met user generated content

tmobilescreencapture-www-t-mobile-nl-toestelhulp-apple-apple-20iphone-206-20plus-1457017816820

Foto: Thomas Hawk (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond