-

DevOps beïnvloedt andere disciplines: NetOps, DataOps, SecDevOps

Sinds DevOps bekendheid heeft verworven beïnvloedt de gedachte erachter ook een hoop andere disciplines. Zo komen de termen NetworkOps, SecDevOps en geregeld voorbij.

In een kleine tien jaar tijd is DevOps één van de bekendste termen geworden binnen het denken over wendbare organisaties. Met het groeiende succes van de agile software-ontwikkeling nam de behoefte toe aan een betere samenwerking tussen de ontwikkelaars zelf, productmanagement en het beheer ervan. DevOps – een samentrekking van Development en Operations – is het resultaat.

In de kern draait het erom tot een multidisciplinaire cultuur te komen waarin ontwikkelaars en IT’ers samenkomen. In plaats van de twee disciplines als onafhankelijk te zien, erkent DevOps juist de afhankelijkheid. De samenwerking zorgt ervoor dat bedrijven hun IT en werkwijzen beter afstemmen op de snel veranderende eisen vanuit de ontwikkeling. Automatisering, experimenteren en testen zijn doorgaans bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel. En met resultaat: de stabiliteit van de infrastructuur neemt toe en men kan sneller en gemakkelijker software vrijgeven en blijven vernieuwen: al vaker beschreven als continuous delivery.

Die gedachte achter DevOps is sindsdien op steeds meer plekken terug te vinden.

NetOps en InfraOps

Misschien wel de meest logische volgende plek is die van het onderliggende netwerk en infrastructuur. Het beheer van de infrastructuur staat dan in nauwe verbinding met de applicaties en services die continu worden vrijgegeven.

Stel dat op dit moment een gebruiker een probleem constateert, dan volgen hierop allerlei diagnoses en handelingen. Netwerkbeheer, beveiliging en applicatiebeheerders gaan stuk voor stuk aan de slag om de oorzaak te achterhalen. Daarmee wordt een hoop dubbel werk gedaan en gaat tijd en geld verloren. Door de stakeholders al in een eerder stadium te betrekken en vervolgens als één team in te richten, testen en beheren zouden veel van die problemen worden voorkomen. Een geautomatiseerde workflow zou de voor de diagnose benodigde informatie al kunnen verzamelen en centraal beschikbaar maken. Netflix deelde vorig jaar in een artikel hoe dit werd toegepast voor het signaleren van problemen. Daarmee kan het als bedrijf veel sneller innoveren.

DataOps

De wereld van de data science verschilt niet heel erg van die van softwareontwikkelaars. Er zijn programmeurs en ontwikkelaars die software en algoritmes schrijven voor het gebruik van data. Het is volgens sommigen dan ook niet verrassend dat er een tweedeling is ontstaan tussen de ontwikkelaars en de mensen die verantwoordelijk zijn voor de operatie. Een ontwikkelaar maakt bijvoorbeeld een prototype waarmee een data engineer vervolgens een schaalbaar product maakt. Die disciplines komen steeds meer samen: de relatief nieuwe machine learning engineers hebben bijvoorbeeld een brugfunctie.

SecDevOps

Met het versmelten van disciplines wordt er ook veel eerder naar de veiligheid gekeken. Hoewel dit soms weleens lijkt te betekenen dat ieder stukje code dat wordt geschreven moet worden geïnspecteerd zou de praktijk anders moeten zijn. Zoals dit voorjaar al werd gesteld in een Emerce-artikel moet iedereen die bij een digitaal project is betrokken, beschikken over securityvaardigheden. Van de architect die het systeem bouwt tot een de ontwikkelaars. Het doel ervan is om automatisch veilig te ontwikkelen en daarop te testen. Tools en werkmethoden die in de security gemeengoed zijn, worden onder een SecDevOps-filosofie onderdeel van de ontwikkeling zelf.

Het is slechts een handvol manieren waarop de samenwerking wordt gezocht. Met sommige van de Opsvarianten wordt er slechts een nieuw label geplakt op al veel langer bestaande visies. In andere gevallen gaat het om geheel nieuwe manieren van werken. Het doel is bijna altijd hetzelfde: de silo’s moeten worden beslecht.

Deel dit bericht

1 Reactie

Peter Boersma - freelance UX strateeg

Vergeet ook DesignOps niet!
http://www.designops.org/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond