-

Doei mobiel! Dit is het decennium van de digitale assistent

In 2007 bouwde ik mijn eerste mobiele site, tot grote verbazing van mijn omgeving. In die tijd begreep niemand waarom ik daar zoveel tijd en geld aan besteedde. Ik kon het ook niet met data onderbouwen; het percentage mobiel verkeer stond nog op 0, maar ik had net de iPhone (eerste generatie) uit Amerika geïmporteerd. Dus ik wist dat ik hier wat mee moest doen.

Doei desktop, hallo mobiel!

Vanwege het “enorme” scherm en de multi-touch interface, werden websites voor het eerst zonder frustratie toegankelijk op de mobiel. Maar, de iPhone was uiteraard niet mijn eerste smartphone. Daarvoor had ik een HTC Touch, met een niet-capacitief drukgevoelig (met je nagels) scherm, waarop websites totaal onbruikbaar waren.

Early adopter in de levenscyclus van een nieuwe technologie

Ik had door de iPhone het licht gezien en als early adopter, deel je dit maar al te graag met de niet-gelovige “majority”. Er was maar één manier om mensen van het mobiele web te overtuigen: door het zelf te ervaren. Dus ik verbouwde mijn website, zodat deze gebruiksvriendelijk en snel op mijn iPhone (2.5G netwerk) presteerde. Zo kon ik iedereen, door middel van een live-demo, overtuigen.

Doei mobiel, hallo digitale assistent!

Met voice search en de digitale assistent staan we nu op hetzelfde punt als in 2007. Als je niet werkt bij een hippe start-up of bij één van de “big five”, is het erg moeilijk het managementteam te overtuigen om nu al volop te investeren in iets nieuws, zoals een Amazon Echo of een Google Home. Maar toch, de digitale assistent is zeker de moeite waard!

Waarom je nu smartspeakers en displays moet kopen

De niet-early adopters onder ons moeten eerst ervaren voordat ze “het” begrijpen. Daarom is het zo belangrijk vooruit te lopen met het aanschaffen van smartspeakers en displays.

Mijn advies:

 1. Op elk werkeiland een smart speaker of display
 2. In elke vergaderruimte een smart speaker of display
 3. Een goede mix van voice-ecosystemen:
  1. Google Assistant
  2. Amazon Alexa
  3. Apple Siri

Bereik je het bovenstaande, dan is het, ook voor de directie (meestal vol laggards) en “late majority”, onmogelijk om niet voice-on te ervaren hoe deze technologie zich ontwikkelt.

Voice gaat razendsnel
 • Vorige week tijdens Google Cloud Next was er weer een nieuwe “alpha”-tech demo met de lancering van Contact Center AI:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

 • Google heeft net de Nederlandstalige versie van de Google Assistent gelanceerd
 • De nieuwe Sonos Beam smartspeaker heeft als doel alle grote voice-ecosystemen te ondersteunen
 • Drie maanden terug tijdens Google I/O, was de meest indrukwekkende demo de Google-assistent die via een telefoontje een afspraak maakt bij de kapper en een tafel reserveert bij een restaurant:

Lees hier meer over Google Duplex, de technologie die het voeren van dit soort natuurlijke gesprekken mogelijk maakt. Meer weten over Google I/O? Klik hier voor de Google I/O recap en diverse toffe video’s.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jdv

Zo dat lijkt goed maar ik zit met de vraag welke is een betere Cortana wan Microsoft of Google z,n assistant.

Ik heb nogal al moeite om een goede Launcher te kiezen val ik weer terug in een Windows 10 launcher of ga ik voor de functie van Google of toch alles weer van Microsoft

Misschien kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen Google en Microsoft.

Voor de duidelijkheid ik heb jaren Lumia.s gehad en sinds een aantal weken een Nokia 6.2018 en ja ik heb ook al de Microsoft launcher geprobeerd maar het niet echt mijn launcher………Wie kan mij helpen.

Groet jdv

Pim

@Jdv,

De Google Assistant is vele malen geavanceerder dan wat Microsoft te bieden heeft, of eigenlijk had. Want van Cortana horen we al tijden niets meer.

Je spreekt ook over een launcher, maar dat is totaal iets anders.

Dus probeer die van Google, andere aanrader is Amazon’s Alexa (maar dit is nog in het Engels).

Jdv

Hallo

Ik heb sinds een aantal weken een Nokia 6.2018 nu zit de One launcher op maar ben eigenlijk op zoek naar een andere launcher. Welke raden jullie mij aan en welke is veilig en vertrouwd.

Ik kom trouwens bij Windows phone vandaan.dit besturingssysteem was ik zeer content mee ik heb dit ongeveer 8 jaar gebruikt.
Ook heb ik al de Microsoft launcher geprobeerd maar ik ben nog niet overtuigd.

Windows 10 launcher heb ik ook geïnstalleerd maar op een of andere manier zoek ik toch compleet iets anders iets wat een ander niet heeft. Wie heeft een suggestie?

Groeten Jdv

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond