-

Eerste stap met ‘instant payments’ moet snelheid betaalverkeer verhogen

ABN AMRO introduceerde ‘instant payments’. Het is de eerste Nederlandse bank die deze vorm van directe betalingen beschikbaar maakt. Daardoor is de service nu alleen nog bij grensoverschrijdende betalingen te gebruiken. Welke (Europese) ontwikkeling schuilt er achter? En wat gaat er op dit vlak in Nederland nog gebeuren?

Het is één van de grotere betaalergernissen: wie geld overmaakt van de ene bank naar een andere moet er doorgaans op rekenen dat het geld pas een hele werkdag later is bijgeschreven. Met ‘instant payments’ moet dat tot het verleden gaan behoren. Bij ABN AMRO en een aantal andere Europese banken is nu het snelle overmaken gelanceerd. Als zowel de afzender en ontvangende bank meewerken is het bedrag binnen een paar tellen af- en bijgeschreven.

In totaal zijn er bijna zeshonderd Europese betalingsverwerkende partijen (PSP’s) uit acht landen met ‘Sepa Instant Credit Transfer’ gestart. Een initiatief van de Europese Payment Council voor één snelle betaalstandaard. De bedrijven die hier hun technische systemen op aanpassen kunnen bedragen tot vijftienduizend euro binnen tien seconden overboeken naar andere bedrijven uit de Sepa-landen. Op lokaal niveau zijn er afspreken te maken over het nog verder opvoeren van de snelheid of maximale bedrag.

Vanuit Nederland heeft zich tot nu toe alleen ABN AMRO aangesloten. Daarnaast gaan er betalingsverwerkers uit onder meer Oostenrijk, Duitsland, Italië en Spanje mee werken. De verwachting is dat nog meer bedrijven zich aansluiten in de loop van 2018.

Nederland volgt in 2019

Dat zich behalve ABN AMRO geen andere banken uit ons land hebben aangemeld, komt niet helemaal als een verrassing. In Nederland wordt namelijk al enige tijd gewerkt aan een eigen lokale variant. De verwachting is dat daarmee zich in één klap meerdere toonaangevende banken aansluiten. Betaalvereniging Nederland mikt op een hogere minimumsnelheid – binnen vijf seconden – en het snelle overboeken voor onbeperkte bedragen.

Deze infrastructuur voor ‘instant payments’ is in de loop van komend jaar gereed voor de eerste tests. De hoop is dat de eerste real-time betalingen vanaf mei 2019 worden verwerkt. Er is hier volgens Betaalvereniging Nederland bewust gekozen voor een ambitieuzer plan. De doelstelling is namelijk om in één klap een groot bereik te creëren. Het Nederlandse initiatief is door de hoger gelegde lat door een groot aantal banken omarmd – 90 procent van de rekeninghouders beschikt straks over ‘instant betalen’.

De noodzaak om hier in de tussentijd met de Europese variant te werken, zou hier ook niet zo hoog zijn. Algemeen wordt aangenomen dat de Nederlandse betaalmarkt beter is ontwikkeld dan die van veel andere Europese landen. Overboekingen bij dezelfde bank worden al direct verwerkt. En winkeliers krijgen hun pinomzet de volgende dag uitbetaald. Desalniettemin gaat men ervan uit dat de komst van ‘instant payments’ hier wel voor wat welkome innovatie gaat zorgen. Directe betalingen versnellen bijvoorbeeld de handel op marktplaatsen, bij een veiling kan er direct worden uitgeleverd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond