-

Consument wil geen tsunami betaalapps

Het is een beetje als HEMA en V&D die elk besluiten om een eigen betaalsysteem op de markt te brengen. De grote Amerikaanse retailers Target en Walmart passeren Apple Pay en Android Pay met hun eigen betaalsystemen. Maar is dat verstandig?

Het wordt aardig druk op de markt voor mobiele betaalsystemen. Apple Pay was nog niet aangekondigd of Google lanceerde Android Pay. Vervolgens kwam ook Samsung met Samsung Pay. Dat bedrijf is voor zijn smartphones weliswaar aangewezen op Android als systeemsoftware, maar gelet op het enorme marktaandeel qua toestellen, wil men de betaalmarkt blijkbaar toch naar zich toetrekken. Naar verluidt wil LG ook zijn eigen betaalsysteem lanceren voor zijn smartphones. Grote kans dat nog meer smartphonefabrikanten volgen.

En nu komen dus ook grote retailers met betaalsystemen. Dat van Target moet nog worden aangekondigd, maar wordt mogelijk iets met een barcode of QR code. Het bedrijf zou al gesprekken hebben gevoerd met credit card-maatschappijen.

Geen van deze oplossingen komt voort uit directe klantbehoeftes, maar uit marktbescherming. Dat retailers naar dit soort oplossingen kijken is logisch. Die zien het ongetwijfeld als onderdeel van een loyaliteitsprogramma, een beetje zoals een klantenkaart waarmee je toevallig ook kunt betalen.

Voordeel van een eigen betaaloplossing is bovendien dat je geen transactiekosten hebt te betalen aan de uitgever van de virtuele portemonnee. In elk geval niet aan Apple, dat naar verluidt 15 dollarcent over iedere transactie rekent. Google heeft er bewust voor gekozen om dat niet te doen, waardoor de adoptie sneller moet verlopen.

Grote Nederlandse retailers hebben zich nog niet op de betaalmarkt gestort, maar de grootbanken wel. Die hebben allemaal al een bankpas voor contactloos betalen, dus kan een app niet uitblijven. Android gebruikers vanaf 4.4 (KitKat) en een toestel met NFC kunnen sinds kort via een app van ING betalen. Dat kost overigens wel vijftig eurocent per maand. Een iOS variant laat op zich wachten.

ABN heeft nog geen betaalapp aangekondigd, maar Rabo heeft sinds begin dit jaar de Rabo Wallet. Die werkt vooralsnog alleen op de Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 edge of Samsung Galaxy Note 3, maar dat Rabo grote ambities op dit gebied heeft blijkt wel dat in de Rabo Wallet reeds een aantal veel voorkomende klantenkaarten is opgenomen.

Of de banken uiteindelijk ook Android en Apple Pay gaan omarmen, is niet duidelijk. Vooralsnog zijn ze terughoudend. Rabo liet een dezer dagen aan Tweakers weten dat er ‘geen ontwikkelingen zijn’ en ING moest een tweet nuanceren die suggereerde dat ING zeer binnenkort Apple Pay zou gaan ondersteunen.

Het is alleen te hopen van wel, want de Wallets van Google en Apple overstijgen qua gebruiksvriendelijkheid de oplossingen van retailers en banken: consumenten kunnen namelijk oneindig veel kaarten toevoegen en per betaling van kaart wisselen.

Infographic-What-Will-Android-Pay-Look-Like

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond