-

De voor- en nadelen van een BYOD-strategie

De kans is groot dat je er al enige tijd mee te maken hebt, of er op zijn minst van gehoord hebt: Bring Your Own Device (BYOD). Een trend waarbij werknemers hun eigen laptops, tablets en smartphones gebruiken op het werk. Dat brengt natuurlijk voordelen met zich mee voor beide partijen, maar er kleven ook zeker nadelen aan.

Voordelen BYOD

Kosten drukken
Het is een van de voornaamste redenen om als bedrijf aan de haal te gaan met de BYOD-strategie: kosten drukken. Door werknemers hun eigen apparatuur te laten gebruiken op de werkvloer, zullen IT-uitgaven voor de zaak aanzienlijk dalen. Er hoeft immers minder te worden geïnvesteerd in werkstations en randapparatuur voor personeel wanneer deze hun eigen laptops, tablets en smartphones gebruiken.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de helft van alle Amerikaanse bedrijven die een BYOD-strategie hanteren, de werknemer volledig laat opdraaien voor alle bijkomende kosten. Streef je dit model na, dan betekent dit dus ook minder kosten met betrekking tot bijvoorbeeld onderhoud en abonnementen. Veel bedrijven kiezen echter voor een tussenoplossing, waarbij werknemers voor kosten deels kunnen terugvallen op de baas.

Werktevredenheid
Werken met eigen gadgets is leuker dan met generieke apparatuur van kantoor. Immers, je koopt die mooie Macbook of snelle Galaxy S4 omdat je dat apparaat dolgraag wilt hebben én gebruiken. Dit maakt de werkomstandigheden een stuk prettiger, waardoor werknemers met meer plezier hun werk zullen doen. Bijkomend voordeel is ook dat met eigen apparaten werk en privé meer met elkaar verweven worden. Niet alleen zal de drempel om ’s avonds nog wat te werken lager zijn, ook is het een stuk eenvoudiger om op locatie of vanuit huis te werken omdat de eigen laptop of iPad toch altijd bij de hand is.

Altijd de nieuwste apparatuur
Als bedrijf is het niet aantrekkelijk om regelmatig alle pc’s, laptops, tablets en smartphones te vervangen. Niet alleen een kostbare onderneming, ook moeten al deze apparaten van de juiste software, configuratie en beveiligingsinstellingen voorzien worden. Het resultaat: een groot deel van de werknemers loopt met sterk verouderde apparaten rond die langzaam zijn, nieuwe apps niet ondersteunen en onhandig zijn in gebruik.

Laat de werknemer zijn eigen apparaten gebruiken, en hij loopt naar alle waarschijnlijkheid met de nieuwste spullen rond. Daarbij; doordat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het vervangen van hun systemen, zullen ze dit direct doen zodra de huidige hardware niet meer voldoet aan de hedendaagse standaard. Je hoeft er als werkgever dus niet meer naar om te kijken. Nou ja, bijna niet meer dan. Daarover meer bij de onderstaande minpunten.

Nadelen BYOD

Incompatibiliteitsproblemen
Zoveel apparaten, zoveel configuraties en instellingen. Het grote voordeel van bedrijfsapparatuur is dat alle laptops en pc’s over dezelfde software beschikken en dat de afdeling automatisering goed overzicht heeft op de instellingen en potentiële veiligheidslekken. Hoe anders is dit wanneer iedereen zijn eigen apparaten gebruikt.

Windows werkt moeilijk samen met OS X, Windows XP heeft een andere netwerkconfiguratie dan Windows 8.1, gebruikte software is mogelijk niet up-to-date (of erger, illegaal), de uiteenlopende problemen zijn eindeloos. Dit brengt natuurlijk de nodige risico’s met zich mee, en maakt het voor de werkgever lastig de digitale kant van het bedrijf dicht te timmeren.

Privacy
De privacy van de werknemer is kwetsbaarder wanneer deze zijn eigen spullen op de werkvloer gebruikt. Logisch misschien, maar wel iets waar rekening meer gehouden moet worden. Voor een goede werking van bepaalde zakelijke software en applicaties, is het van belang dat de gebruiker zijn laptop of smartphone open zet voor het bedrijf. Hierdoor is hij er dus niet langer van verzekerd dat hij de enige is die de gegevens op zijn toestel ziet.

Dit werkt overigens twee kanten op, want ook vertrouwelijke gegevens van het bedrijf komen sneller op straat te liggen met een BYOD-strategie. De werknemer heeft op verschillende apparaten namelijk bedrijfseigen documenten staan, en zodra deze van de werkplek worden meegenomen, nemen de risico’s sterk toe. Wanneer een werknemer met zijn laptop bijvoorbeeld inlogt op een openbaar netwerk, is het voor hackers relatief eenvoudig om de gegevens te onderscheppen.

Is BYOD iets voor ons?
Uit de bovenstaande voor- en nadelen van een BYOD-strategie wordt duidelijk dat het bepalen van een BYOD-beleid drie belangrijke afwegingen met zich meebrengt die vooral te maken hebben met vrijheid, veiligheid en budget. De keuze voor een BYOD-beleid hangt dus af van waar je als werkgever het grootste belang aan hecht.

  1. Werknemers die in meer vrijheid en met meer plezier hun werk doen op eigen apparaten.
  2. Het ten koste van alles veiligstellen van waardevolle bedrijfsinformatie, en de volledige controle houden op de apparaten die het bedrijf gebruikt.
  3. Beschikbaar budget. Niet zelf investeren in IT kan een bewuste strategie zijn om kosten omlaag te brengen.

Dit artikel komt tot stand in samenwerking met KPN&Co, het zakelijk blog waar op een praktische manier inzicht gegeven wordt over hoe de technologie van vandaag ondernemers kan helpen beter te ondernemen. Wil je meer weten over ondernemen in de cloud? Download dan het gratis ebook “Ondernemen in de cloud”.


Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond