-

De opmars van de cloudmakelaar

Het is een markt die wereldwijd explodeert: die voor de cloudmakelaar, op zijn Engels cloud services broker, kortweg CSB. Goed voor 1,6 miljard dollar omzet in 2013 en groeiend naar 10,5 miljard in 2018, volgens cijfers van MarketsandMarkets. Maar wat doet zo’n makelaar eigenlijk?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van de cloud, zowel intern als extern, via private of open cloud. Daarbij is niet gezegd dat ze alle diensten bij een en dezelfde aanbieder afnemen. De cloudmarkt kent intussen vele gespecialiseerde diensten en het is lastig een keuze te maken.

De cloudmakelaar koppelt deze partijen aan elkaar, vaak met eigen technologie daartussen, en zorgt voor aanvullende diensten als beveiliging en beheer.

Je zou het kunnen vergelijken met een verzekeringsagent, die de markt kent, en voor klanten contracten sluit, aangevuld met persoonlijk advies. De opmars van deze makelaar heeft dus alles te maken met de complexiteit van de markt. De kennis daarvan is vaak niet aanwezig bij IT-afdelingen.

Het is overigens geen nieuw fenomeen. Marktanalist Gartner introduceerde het concept in 2011 en definieerde toen drie rollen: die van aggregatie, integratie en modificatie.

De CSB hoeft overigens geen externe partij te zijn, maar kan ook een functie binnen een bedrijf zijn. Externe makelaars zijn bijvoorbeeld AppDirect, Ensim, Gravitant, Jamcracker, Parallels, Ostrato en Nervogrid. In België kennen we onder meer Cloudmakelaar.

Hun kwalificaties variëren nogal, maar de betere kunnen ook de prestaties van deze diensten analyseren, of inzicht geven in de beste prijs/prestatie verhouding.

De adoptie van cloud service brokerage valt tot nu overigens nog wat tegen en volgens Technology Business Research (TBR) komt dit doordat er te weinig kennis is over de oplossingen die beschikbaar zijn.

David S. Linthicum, adviseur van Cloud Technology Partners, waarschuwt bedrijven dan ook om niet te snel met een CSB in zee te gaan. Die moet met zorg gekozen worden. Linthicum zegt dat het een prille markt is waarin nauwelijks standaarden gelden. Die er ongetwijfeld nog gaan komen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond