-

PayPal-alternatief TransferWise met bankrekeningnummers voor wallet

Het internationale geldplatform TransferWise heeft een digitale portemonnee ontwikkeld waar gebruikers een Europees, Brits en Amerikaans bankrekeningnummer aan kunnen koppelen. Het doel ervan is om de handel over landsgrenzen te vergemakkelijken.

TransferWise heeft een service ontwikkeld waarmee bedrijven en freelancers geld kunnen versturen en ontvangen in een zelf gekozen valuta. Geld dat via het ‘Borderless account’ binnenkomt wordt tegen de op dat moment geldende wisselkoers naar de eigen valuta omgezet. Is dat niet gewenst – bijvoorbeeld vanwege schommelingen in de koers – dan bewaart TransferWise het geld in die valuta. Om het gebruik van zo’n digitale portemonnee te vergemakkelijken kan iedere gebruiker één of meerdere bankrekeningnummers openen en die direct koppelen. De Amerikaanse rekening kan dan vermeld worden op facturen aan Amerikanen, het Britse nummer is te gebruiken door de Britten. De betalende partij heeft geen idee dat er in werkelijkheid geld wordt overmaakt naar een digitaal platform.

Alternatief voor PayPal?

Zowel het bedrijf als de aankondiging zijn interessant te noemen. Het platform lijkt wat betreft de werking nogal op PayPal. Toch denkt mede-oprichter en CEO Taavet Hinrikus (tot 2008 nog strateeg bij Skype) dat de zakelijke gebruiker tot nu toe onvoldoende wordt bediend bij PayPal en traditionele banken. Bankieren noemt hij in een toelichting ingewikkeld en PayPal is hem te duur. Wordt een bedrijf betaald door een buitenlandse partij dan zijn er volgens hem allerlei toeslagen en kosten verscholen in de wisselkoers. TransferWise rekent weliswaar eveneens kosten voor het omwisselen naar een andere valuta, de gebruiker heeft ook de optie om de valuta ongemoeid te laten. Doordat gebruikers – in tegenstelling tot bij PayPal – de beschikking hebben over een lokaal rekeningnummer spreekt het bedrijf van een echt lokale ervaring. Alsof de onderneming daadwerkelijk in het betreffende land gevestigd is.

Op dit moment is het geld te bewaren in vijftien verschillende valuta’s. Het bedrijf biedt een Europese (met Duitse IBAN), Britse en Amerikaanse bankrekening. Later dit jaar worden andere valuta toegevoegd en is ook een Australisch en Canadees rekeningnummer beschikbaar. Voor de particuliere gebruiker komen daarnaast betaalkaarten beschikbaar. Ook die uitbreiding staat voor 2017 op de planning, meldt het bedrijf.

‘Meer dan miljard dollar waard’

Hoewel het bedrijf in Nederland niet zo bekend is, draait de ‘unicorn’ al zes jaar succesvol mee: meer dan een miljoen personen en bedrijven maken gebruik van het platform. Recent werd bekend dat het in Engeland gevestigde bedrijf nu zo’n miljard pond per maand ‘verschuift’ en tien procent van de Britse markt bedient. Daarmee verdient TransferWise zelf zo’n acht miljoen pond per maand en is het sinds kort winstgevend.

De groei van TransferWise is overigens niet onopgemerkt gebleven. Tijdens zes
ronden is al meer dan 116 miljoen dollar investeringsgeld opgehaald. Onder meer Richard Branson (Virgin Group) en het investeringsvehikel van Peter Thiel (oprichter van PayPal) hebben de eigen portemonnee al getrokken. Tijdens de meest recente ronde is het bedrijf volgens bronnen van TechCrunch al gewaardeerd op meer dan een miljard dollar.

Het ligt voor de hand te denken dat het geldplatform op termijn gebaat is bij een banklicentie. Toch zei Hinrikus pas geleden nog daar niets in te zien. Daarmee lijkt TransferWise dus niet uitgebouwd te worden tot digitale bank. De CEO is met name vastbesloten om zijn digitale portemonnee met nog meer financiële services uit te breiden. De betaalkaart die hiermee is aangekondigd is daarvan een eerste voorbeeld. In zijn filosofie moet een digitale portemonnee ook in de fysieke wereld bruikbaar zijn. En zolang nog niet iedereen zijn telefoon als betaalkaart kan gebruiken is de ‘ouderwetse’ plastic kaart een tussenoplossing.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Erik

Ze geven NIET aan dat klanten van een webshop niet welkom zijn. We hadden duizenden klanten een memo gestuurd dat ze dit konden gebruiken i.p.v.Visa, maar wat blijkt? Doen ze niet !! En als blijkt dat het tabak is al helemaal niet. Idioterie dus…en allemaal vergeefse moeite. Alleen maar voor particulieren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond