-

Shopware en Magento: een vergelijking vanuit gebruikers gezien

Wie zich oriënteert op een nieuw e-commerceplatform stuit al gauw op Shopware. Duitslands grootste platform speelt zich steeds meer in de kijker bij middelgrote en internationale gebruikers. Tegelijkertijd ontwikkelt het veel bekendere Magento zich ook. Het maakt kiezen tussen de oplossingen niet per se makkelijker. Waarin verschillen de twee nu écht? Een vergelijking gezien vanuit verschillende gebruikersgroepen.

Het van oorsprong Duitse e-commerceplatform Shopware is de afgelopen jaren groot geworden op de eigen thuismarkt. Maar met het uitbrengen van een open source-editie en vertaling in allerlei talen spreekt het inmiddels een groeiend aantal buitenlandse e-commercebedrijven aan.

Anders dan veel bestaande oplossingen is Shopware specifiek ontwikkeld voor (middel)grote en zeer visueel ingestelde webwinkels. De marketeers en e-commercemanagers van de inmiddels ruim 80 duizend gebruikers beschikken standaard over allerlei functionaliteiten om ‘virtuele etalages’ met inspirerende beelden in elkaar te klikken. Deze ‘Shopping Worlds’ worden onder meer gebruikt om informatie over de historie of achtergrond van een product te delen.

Afbeeldingen: voorbeeld ‘Shopping Worlds’, zowel frond- als back-end

Ook out-of-the-box aanwezig zijn functionaliteiten om de site dynamisch te vullen aan de hand van persoonlijke kenmerken. Op basis van hoe vaak iemand al iets heeft gekocht worden bijvoorbeeld productselecties samengesteld. De makers snappen dat veel online retailers hun klanten niet meer tevredenstellen met een kaal grid met artikelen. Die vragen om een veel betere winkelervaring.

Magento, nog altijd zo’n beetje de bekendste oplossing die er is, ontwikkelt zich op eigen wijze en goed door. Met het uitbrengen van Magento 2 is het platform onlangs in zijn geheel opnieuw opgebouwd en uitgebreid – onder meer met een B2B-module. De recente overname door Adobe en een integratie met Adobes software voor marketing, personalisatie en analytics belooft bovendien nieuwe mogelijkheden naar de e-commerceomgeving te brengen. Business Intelligence en marketing automation zijn straks binnen handbereik. Magento zoekt daarmee nog nadrukkelijker de relatie met de potentiële en grotere Enterprise-gebruikers.

E-commerceplatform in context

Features zijn belangrijk, maar alleen wanneer er ook rekening wordt gehouden met afzonderlijke gebruikersgroepen. Dus wat betekenen al die getallen en functies nu in de praktijk? De belangrijkste plussen en minnen op een rij.

Ik ben marketeer
Met Shopping Worlds en Digital Publishing kunnen marketeers binnen Shopware zelfstandig campagnes opzetten. De visuele editor maakt het mogelijk via drag & drop designs samen te stellen. De functionaliteit Customer Streams is te gebruiken om gepersonaliseerde (campagne)content te tonen aan bezoekers die voldoen aan bepaalde criteria.

Voordelen:

  • Shopping Worlds (visuele etalages) en storytelling met zelfgemaakte productlijsten of -streams.
  • Klikpunten in banners en afbeeldingen voor een ‘Shop the look’
  • Digital publishing om zonder tussenkomst van een designer responsive SEO-banners te maken
  • Blogsysteem is op te nemen in Shopping Worlds of pagina
  • Automatische productaanbevelingen

Nadelen:

  • Het toegangsrechtensysteem is plat. Workflows laten zich hierdoor lastiger integreren.

Afbeelding: zelf etalages in elkaar klikken

Magento biedt van oudsher veel functionaliteiten op het vlak van prijscampagnes en kortingen. Maar zonder aanvullende widgets is het maken van landingspagina’s moeilijk. Een intuïtieve (visuele) editor ontbreekt tot op heden, maar is recent wel als update voor Enterprise-klanten aangekondigd.

Voordelen:

  • Mogelijkheid om zeer complexe kortingssystemen voor producten, categorieën en winkelmandjes in te richten.
  • Kortingen en cadeaubonnen met tegoedsysteem
  • Het platform beschikt standaard over een uitgebreid rollen- en rechtensysteem

Nadelen:

  • Vormgevingselementen moeten tijdens de ontwikkeling als widgets worden voorbereid
  • Layout System is moeilijk te leren en foutgevoelig

Afbeelding: overzicht marketingopties met onder meer uitgebreid kortingssysteem

Ik ben shopmanager
Shopware beschikt over een backend die de winkelmanager ondersteunt in zijn belangrijkste werkzaamheden. Het van oorsprong Duitse platform leende zich lange tijd minder goed voor internationale gebruikers, maar de makers schenken met het uitbrengen van versie 5.5 veel aandacht aan onder meer de lokalisering.

Voordelen:

  • De mogelijkheden voor internationalisering zijn beschikbaar. Denk daarbij aan het beheren van SEO URL’s in verschillende talen
  • Met Custom Products en Varianten zijn complexe producten – bijvoorbeeld voorzien van configuratoren – aan te maken.

Nadelen:

  • De mogelijkheden voor internationale belasting- of accijnsregels zijn nog beperkt

Op het vlak van internationalisering heeft Magento nog een voorsprong. Alle functionaliteiten die je als internationaal georiënteerde shopmanager verwacht, zijn dan ook aanwezig. Ook aan de verkoop van complexere artikelen is veel aandacht besteed.

Voordelen:

  • Belastingen, verzending, accijnzen en valuta’s zijn gemakkelijk te lokaliseren.
  • De software beschikt over een veelzijdig systeem voor productattributen en -varianten.

Afbeelding: overzicht mogelijkheden met onder meer opties voor belastingregels

Ik ben ontwikkelaar

Shopware zet zeker de laatste tijd grote stappen in de ontwikkeling en de kwaliteit van de programmacode. Met het uitbrengen van een open source-editie betrekt het achterliggende bedrijf de community nog sterker bij verbeteringen. De roadmap en recent ingerichte Playground laat Shopware zien aan welke technieken het op dit moment werkt. Hier staat tegenover dat veel oudere code uit editie 3 en 4 nog moet worden verwijderd of vernieuwd. Alle nieuw geschreven delen zijn van een hoge kwaliteit code en bieden mogelijkheden tot uitbreiding.

Voordelen:

  • Wijziging van de oude code naar Symfony Service-architectuur
  • De nieuwe code is consistent geschreven volgens de modernste standaarden
  • De API voor de ontwikkeling van eigen plugins is open en goed gedocumenteerd
  • De roadmap bevat veel nieuwe premium plugins

Nadelen:

  • De verouderde kerncode is niet altijd op uitbreiding berekend

Magento’s stap om de code in zijn geheel te vernieuwen is zeer positief ontvangen. Magento 2 voldoet daarmee in ieder geval vanuit ontwikkelaarsperspectief aan de huidige eisen. De leercurve  voor het ontwikkelen van Magento 2 is wel wat steil. Doordat Magento al zo lang bestaat is er uitgebreide documentatie beschikbaar en biedt de grote online community altijd een antwoord.

Voordelen:

  • De moderne code is uit te breiden, onder andere door Dependency Injection en Interceptor Pattern.
  • Er is geen code uit Magento 1 meer aanwezig
  • Uitgebreide functie-omvang in de Enterprise-editie
Shopware: bouwstenen voor visuele winkel

Hoe kijken twee kenners van beide oplossingen naar de platformen? Dennis Nauta is op dit moment Magento-consultant bij Guapa, maar door zijn verleden als e-commercemanager kent hij ook Shopware goed. Nu veel Magento-gebruikers moeten migreren naar Magento 2, ziet hij dat bedrijven hun platform nog eens tegen het licht houden. Waar de keuze uiteindelijk op valt hangt van allerlei factoren af, zo geeft hij mee. “Maar wie een beleving wil neerzetten komt al snel bij Shopware terecht.” In Nauta’s ervaring is Magento niet van huis uit toegespitst op bedrijven die gemakkelijk aan hun branding en beleving willen werken.

Ook Tomas Hesseling, eigenaar van ShopWorks, heeft ervaring met verschillende oplossingen – waaronder Magento en Shopware. Recent heeft hij er met zijn bedrijf voor gekozen geen nieuwe Magento-projecten meer aan te nemen. Bestaande klanten wordt aangemoedigd over te stappen. Toen hij een aantal jaar geleden zelf met Shopware in aanraking kwam, verwachtte hij een licht platform. Te licht. “Net als e-commercemanagers nu nog vaak doen, was ik geneigd duurdere systemen eerder op waarde te schatten.” Daarvan kwam hij al snel terug. “Met name in Duitsland draaien er heel veel grotere e-commercebedrijven op het platform. Dat is niet voor niets.”

Duitse degelijkheid in zowel de code als maatregelen voor GDPR, gebruiksvriendelijkheid, en een “zeer sterke” B2B-module zijn bijvoorbeeld standaard inbegrepen. Dat Magento pas afgelopen jaar met zo’n zakelijke module kwam en deze alleen tegen betaling levert, vindt hij onbegrijpelijk.

“Ook B2B-bedrijven zien in dat hun klanten consumenten zijn en dus hogere verwachtingen hebben. Er is een groeiende behoefte aan inspiratie.” Hesseling kijkt daarnaast met interesse naar de roadmap met uitbreidingen. “Als webwinkels daarvoor openstaan kunnen zij op termijn geanonimiseerd data delen zodat Shopware ze van benchmarks en adviezen kan voorzien. Blijft een retailer achter in conversie dan kan het platform suggesties doen hoe die is te verbeteren.”

Afbeelding: B2B offertesysteem Shopware

‘Magento laat gat achter voor anderen’

Behalve door de functionaliteiten is hij overtuigd geraakt door de bedrijfsvoering en het prijsmodel van de makers. De Duitsers kiezen bewust voor persoonlijk contact en een vaste prijsstelling. Dat in tegenstelling tot Magento dat bij de afname van een Enterprise-licentie de prijs bepaalt aan de hand van iemands omzet. “En de meeste retailers richten zich in eerste instantie toch op hun thuisland.” Met een relatief kleine markt komt de business case voor Magento steeds moeilijker uit, is zijn ervaring.

De oplossingen spreken zo elk hun eigen doelgroep aan, denken beide kenners. Met Magento’s overname door Adobe wordt dit nog beter zichtbaar, zo is Nauta’s verwachting. “Adobe gaat met Magento vermoedelijk vissen in de vijver van Salesforce en SAP Hybris en de software met dat oog doorontwikkelen. Het platform wordt daardoor met name interessant voor retailers met veel winkels en een grote voorraad die goed inzichtelijk moet worden gemaakt. Zowel Nauta als Hesseling gaan ervan uit dat Magento daarmee een gat achterlaat. Relatief jonge en vooral vernieuwende namen springen daarop in.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond