Tips om de vindbaarheid van je website te checken en verbeteren
Hoe blijf jij in deze uitdagende periode vooroplopen? In tijden waarin we zijn aangewezen op digitale kanalen, is het zaak deze te optimaliseren en optimaal te benutten. We zijn nu dichterbij dan ooit om je daarbij te helpen. SEO-specialist Kostas Piludis geeft een aantal tips om de vindbaarheid van je website te checken en te verbeteren.
Het voelt alsof 2020 pas net begonnen is. En een bepaald goede start heeft het jaar niet gehad. Maar laten we ook kijken naar welke kansen 2020 met zich meebrengt, vooral op het gebied van online marketing en SEO.
Door het coronavirus zitten veel mensen momenteel thuis. Dit houdt in dat veel mensen nu nog meer online zijn dan gebruikelijk. Dat blijkt ook uit recente berichten van onder andere Netflix om de streaming-kwaliteit te verlagen vanwege het toegenomen verkeer. Zo zorgt het coronavirus ook voor allerlei verschuivingen in zoekintenties en gedrag. Het is meer dan ooit belangrijk om hier goed op in te spelen. Juist in dit soort tijden wil je online goed gevonden worden door de consument. En dus is het van belang om te begrijpen hoe je website ervoor staat qua vindbaarheid. In dit artikel laat ik je zien hoe je de vindbaarheid van je website onderzoekt.
Check het dekkingsrapport in Google Search Console
Een van de beste tools die je tot je beschikking hebt om de vindbaarheid van je website te controleren, is Google Search Console (GSC). Als je website geverifieerd is in GSC kun je in het dekkingsrapport bekijken hoeveel pagina’s van je website momenteel door Google geïndexeerd zijn. Daarnaast staat hierin hoeveel pagina’s fouten bevatten, waardoor ze momenteel niet geïndexeerd kunnen worden. En pagina’s die wel geïndexeerd zijn, maar die ook bepaalde problemen hebben waarvan Google niet zeker weet of deze problemen opzettelijk zijn veroorzaakt.
Als eerste stap vergelijk je het aantal URL’s in je sitemap met het aantal geldige URL’s in het rapport in GSC. Zitten hier grote verschillen in, dan is óf je sitemap niet up-to-date, óf er zijn andere problemen die de indexatie van je website verhinderen.
Tip: heb je je website nog niet geverifieerd in GSC, dan kun je ook door te zoeken op ‘site:voorbeeld.nl’ achterhalen hoeveel pagina’s van je website zijn geïndexeerd.
Google houdt zich maar een bepaalde tijd per website bezig, dus zorg ervoor dat je je ‘crawl budget’ niet verspilt.
Waarom wordt mijn website niet goed geïndexeerd?
Ben je erachter gekomen dat een gedeelte van je website niet geïndexeerd wordt? Dan is de volgende stap om te achterhalen waarom dit het geval is. Daar kunnen talloze redenen voor zijn. Ik noem er hieronder een aantal van de meest voorkomende problemen die hiervan de oorzaak kunnen zijn.
1. Het robots.txt-bestand blokkeert de toegang tot je website
Elke website heeft een robots.txt-bestand waarin je toegang geeft of weigert tot de crawlers van zoekmachines. Deze crawlers gaan door je website heen, en nemen je website daarna op in de index. Het is echter mogelijk om per ongeluk toegang tot je website of een gedeelte van je website te blokkeren voor crawlers in het robots.txt bestand, wat ervoor kan zorgen dat je website niet of slecht geïndexeerd wordt. Als je in het robots.txt-bestand een zogenaamde ‘disallow’ hebt staan, kijk dan goed welke pagina’s hierachter worden aangegeven. Staan hier pagina’s die gewoon geïndexeerd horen te zijn, verwijder dan de disallow op deze pagina’s uit het robots.txt-bestand.
2. Je pagina staat op ‘noindex’
Een andere vaak voorkomende oorzaak is de aanwezigheid van een noindex-metatag op bepaalde pagina’s. Het kan zijn dat dit per ongeluk is ingesteld in je CMS-systeem of met de hand is toegevoegd aan de code van de pagina. Deze code is een signaal aan Google dat je een bepaalde pagina niet in de index wilt hebben. Dit kun je controleren door op een pagina op de rechtermuisknop te klikken, te kiezen voor ‘Paginabron weergeven’, en binnen de broncode te zoeken naar “noindex” of “robots” via de zoekfunctie (Control+F of Command+F).
3. Redirect issues
Het kan zijn dat je tijdens een websitemigratie vergeten bent je oude website, of een gedeelte daarvan, te redirecten naar je nieuwe website. Of je hebt zo vaak geredirect op je website, zonder rekening te houden met al bestaande redirects, dat de redirects nu in een loop raken. Het is dan bijvoorbeeld zo dat pagina X je naar pagina Y stuurt en je vervolgens weer terugstuurt naar pagina X, of weer een andere pagina. Aangezien Google maar een bepaalde tijd per website besteedt, kunnen dit soort loops dus je zogenoemde kostbare ‘Crawl Budget’ verspillen waardoor goed functionerende pagina’s worden overgeslagen. Je kunt redirects op URL’s controleren via gratis tools als Httpstatus. Als je eenmaal doorhebt welke pagina’s hier problemen mee ondervinden, is de oplossing simpelweg om de redirects aan te passen en naar de correcte pagina’s te laten verwijzen.
4. Je website is te traag
Als je website te traag is, dan betekent dit dat Google en andere zoekmachines minder pagina’s kunnen bekijken dan op een snelle website. Hiermee verspil je dus ook crawl budget. Via de PageSpeed Test van Google kun je controleren hoe snel je website is in de ogen van Google. Deze tool geeft ook inzicht in de mogelijke oorzaken van langzame pagina’s en geeft aanbevelingen voor oplossingen, zoals het optimaliseren van afbeeldingen of het versnellen van de uitvoeringstijd van de code.
5. Je belangrijkste pagina’s liggen te ver weg van de homepage
Ook dit heeft impact op het crawl budget. Heb je een grote website met veel pagina’s, zorg er dan voor dat je belangrijkste content binnen twee à drie clicks vanaf de homepage te bereiken is. Zo voorkom je dat Google je content niet ziet omdat het te lang bezig is met het navigeren naar de desbetreffende pagina’s, en het crawl budget op deze manier wordt verspild.
6. De kwaliteit van je website is te laag
Google kan besluiten je website slechts gedeeltelijk of helemaal niet te ranken omdat niet aan de gestelde kwaliteitseisen is voldaan. Het kan zijn dat je website simpelweg te weinig content of te veel duplicate content bevat. Of je website heeft heel veel links naar zich wijzen vanaf slechte, irrelevante, of zelfs schadelijke websites.
Dit zijn een aantal vaak voorkomende problemen die ertoe leiden dat je website niet goed wordt geïndexeerd. Ik hoop dat ik je hiermee een beter beeld heb kunnen geven van de factoren die bijdragen aan het vergroten van de vindbaarheid van je website.
Over de auteur: Kostas Piludis is SEO Consultant bij Hoppinger.
Gerelateerde opleiding
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
bert
SEO≠GO
Zoekmachines bestaan niet meer, misschien komt Google Scholar nog in de buurt, maar meeste content is al lang verbannen naar archive.org.
In dit artikel gaat het hws over GO ipv SEO, Google Optimisation. Heeft helemaal niks met zoeken te maken. Meer met of je als een slappe hansworst achter steeds weer nieuwe trucs van Google om naar hun pijpen te dansen aanhobbelt.
SEO Tools
Goeie tips! Het optimaliseren hoeft niet altijd moeilijk en duur te zijn, mooi voorbeeld hoe je de gratis tools van Google kan gebruiken.
Ryan Ip
Goed artikel dat ingaat op de technische kant van de vindbaarheid van je website. Verder zul je moeten denken wat maakt dat je website door je bezoeker gevonden gaat worden.