-

Vijf manieren om zakelijk te lenen (zonder banken)

Wie geld nodig heeft voor het verwezenlijken van zijn zakelijke ambities, kan lenen bij een bank. Maar in sommige gevallen gaat de bank niet akkoord, of is een bank misschien niet de beste partij om geld te lenen. Alternatieve financiering kan dan een betere optie zijn. Dit zijn vijf manieren om zonder tussenkomst van een bank zakelijk geld te lenen.

Geld lenen van vrienden en familie

Deze vorm van lenen komt relatief vaak voor in Nederland: geld lenen van vrienden en familie. Dit voelt veilig, omdat het dichtbij huis is. Zeker als de ouders nog wat geld achter de hand hebben, kan dit interessant zijn om te investeren in het bedrijf. Het is goed zich te realiseren dat zakelijke beslommeringen druk kunnen zetten op de persoonlijke relaties binnen de familie. Daarom is het wel verstandig om de afspraken duidelijk op papier te zetten: waar wordt het geld voor gebruikt, wanneer moet het terugbetaald zijn en wordt er een soort vergoeding gerekend?

Het is goed de lening als een echte zakelijke lening te zien, met echte verplichtingen: de ondernemer betaalt de lening terug, mogelijk met rente en de ondernemer spant zich in om het bedrijf tot een succes te maken. Daarnaast is het verstandig op papier te zetten wat er gebeurt als dit onverhoopt niet lukt. Zo kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn bij een notaris op te laten stellen dat de lening in mindering wordt gebracht op de erfenis van het familielid. Zo voorkomt de familie dat een onevenredig deel naar een bepaald familielid gaat, namelijk de ondernemer, in dit geval.

Factoring

Factoring en debiteurenfinanciering is een manier om snel rekeningen betaald te krijgen. Bedrijven die bijvoorbeeld kortlopende rekeningen moeten betalen kunnen van factoring gebruikmaken. Bij factoring schiet een maatschappij een factuurbedrag voor. Dat gebeurt door een kopie van een factuur aan een klant in te dienen. De maatschappij schiet het bedrag voor, waarna het bedrag wordt opgehaald bij de klant. Wel brengt de factor kosten in rekening om het bedrag ook bij de klant op te halen. Factoring kost dus wel geld. Bij sommige factoringbedrijven kunnen ondernemers al facturen vanaf 1.000 euro indienen.

Middels factoring betaalt de ondernemer minder rente. Deze betaalt namelijk rente over het aantal dagen dat hij of zij eerder wordt betaald. Meestal is de rente daardoor lager dan bij de bank. De rente is lager omdat de klant kredietwaardig is. Bij een hoge kredietwaardigheid weet de factor zeker dat hij het geld terugkrijgt, waardoor deze minder risico loopt. Dat vertaalt zich in een lagere rente.

Business angels

Wie grootste plannen heeft, kan spreken met zogenaamde ‘business angels’. Dat zijn particuliere of informele investeerders. Vaak zijn dit ex-ondernemers, die alleen of met een groep willen investeren in bedrijven. Het gaat om een zakelijke investering, meestal van een bedrag tussen de 50.000 en 750.000 euro.

Het is goed zich te realiseren dat het geen liefdadigheid is: er moet natuurlijk een return on investment zijn. Het is goed om de afspraken duidelijk op papier te zetten en helder uit te leggen wat de prognose zal zijn.

Alternatieve financiers

Online zijn er genoeg partijen te vinden die een zakelijke lening of een online krediet verstrekken. Met behulp van financiële technologie organiseert een financier dan het financieringsproces. De aanvraag, beoordeling en uitbetaling gaan dan relatief snel. Wie aan alle voorwaarden voldoet, kan binnen 24 uur over kapitaal beschikken, middels een flitskrediet.

Zoiets kan werken via een online krediet, online werkkapitaal, matchingsplatforms, een voorschotkrediet via een pinautomaat of een voorschotkrediet voor een webshop. Ook bijvoorbeeld crowdfunding kan een optie zijn. Dan haalt een ondernemer geld op bij een publiek, die bijvoorbeeld voor een klein gedeelte aandeelhouder worden, of recht krijgen op een eerste versie van een product.

Venture Capital fonds

Snelgroeiende en innovatie bedrijven kunnen zich wenden tot een venture capital fonds. Dit is een fonds dat zich vooral richt op investeringen in risicovolle bedrijven. Het fonds investeert meestal vanaf ongeveer 200.000 euro. Bij deze vorm van lenen wordt het fonds voor een percentage aandeelhouder, en daarmee voor een (klein) gedeelte eigenaar van het bedrijf.

Jaarlijks krijgt een dergelijk fonds honderden aanvragen. Daarom selecteert het alleen de meest kansrijke voorstellen. Het belangrijkste doel van het fonds is het creëren van rendement voor de aandeelhouders in het fonds. Ze gaan daarom voor een waardevergroting van de aandelen waarin ze investeren. Om dat te bereiken, willen ze hun aandelen na 3 tot 7 jaar weer verkopen aan ondernemers of andere geldschieters. 

Over de auteur: Willem Broerse is financiering specialist bij ZakelijkLenen.nl.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond