-

Wat voor effect heeft inflatie op cryptovaluta?

Ondanks de ineenstorting van FTX en de dalende Bitcoin-koers: is er een rol voor cryptovaluta als middel tegen waardeverlies van een investeringsportefeuille en als mogelijke veilige haven?

Opnieuw is er een nieuw inflatierecord in Nederland. In de maand september was die infaltie 17%. Dit betekent dus dat mensen gemiddeld gemiddeld 17% méér kwijt waren aan hun normale uitgaven vergeleken met een jaar eerder als vorig jaar.

Het CBS, het Nederlandse statistiekbureau, meldde dat de inflatie in het land in september een recordhoogte heeft bereikt, voornamelijk gedreven door stijgende energiekosten. Waarbij de consumentenprijsindex (CPI) naar meer dan 14% is gestegen, terwijl dit in augustus 12% was. De CPI geeft de prijsontwikkeling van goederen en diensten weer die worden gekocht door huishoudens in Nederland.

Afbeelding: CBS.

De grootste stijging is te vinden in de energieprijzen. Het CBS meldt dat de energieprijs in september met 200% is gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, terwijl de prijsstijging in augustus 151% was.

Verband tussen inflatie en cryptovaluta

Cryptovaluta zijn ongelooflijk volatiel. Ze zijn gevoelig voor dagelijks stijgen en dalen. Maar dat is niet het enige wat de laatste tijd een tumultueuze tijd heeft gehad. Aandelen over de hele wereld zijn in elkaar gezakt. De huidige omstandigheden zoals de oorlog in Oekraïne, vrees voor (nog hogere) inflatie en hogere rentes, hebben ervoor gezorgd dat de financiële markten rake klappen hebben gekregen. Daarnaast heeft de ineenstorting van FTX gezorgd voor een daling en vertrouwensschade. Het ligt dus niet alleen aan de hoge inflatie, maar de gehele onzekere markt is de oorzaak.

Wat is de relatie tussen cryptovaluta en inflatie? Van deze twee werd verwacht dat ze een hechte relatie zouden hebben: naarmate de inflatie toenam, werd verwacht dat cryptovaluta in waarde zouden stijgen, met als resultaat de potentiële bescherming van de koopkracht. Maar is dit wel echt het geval? Deze twijfel is er steeds vaker, aangezien de inflatie in het snelste tempo in decennia is gestegen, maar cryptovaluta toch heel volatiel zijn. Sommige waarnemers uit de sector heroverwegen de functie van cryptovaluta in een wereld met chronisch hoge inflatie. En velen vragen zich nu af welke plaats cryptovaluta hebben in een samenleving met buitensporige inflatie.

Cryptovaluta worden door aanhangers doorgaans gezien als een digitaal alternatief voor een ‘reguliere’ munteenheid, en in een zekere zin klopt dit ook. Hoewel steeds meer crypto-automaten en plaatsen cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum beginnen te accepteren, doet natuurlijk lang niet elk café dat momenteel. Maar toch: een groeiend aantal bekende winkels en websites accepteert nu Bitcoin, en deze trend kan zich voortzetten. Daarnaast is er een grote stijging in het aantal crypto-automaten.

Afbeelding: Zippia.

Cryptovaluta als veilige haven?

In een wereld waar geld in de loop van de tijd aan koopkracht verliest als gevolg van inflatie zoeken beleggers naar activa die hun waarde kunnen houden met stijgende prijzen.

Gezien het potentieel voor digitale valuta in een jaar als 2021, hebben sommigen gespeculeerd dat cryptocurrencies een goed middel zijn om inflatie tegen te gaan. Veel mensen doen dit al wanneer ze beleggen in goud, grondstoffen en andere delen van de economie. Om zich in te dekken tegen de volatiliteit van de Amerikaanse dollar, kiezen sommige beleggers ervoor om hun geld in cryptovaluta te steken in plaats van traditionele en alternatieve investeringen.

De instabiliteit in de vorm van grote prijsschommelingen van de afgelopen maanden en het afgelopen jaar betekent dat cryptovaluta de inflatie niet kunnen bijhouden. In 2021 bijvoorbeeld, toen de inflatie onder consumenten toenam, kelderde de waarde van Bitcoin en bleef deze dalen in 2021 tot nu.Dit is een verder bewijs dat Bitcoin onbetrouwbaar is als middel tegen inflatie. Het is voor de gemiddelde persoon moeilijk om een digitale munt als een betrouwbaar betaalmiddel te beschouwen als de waarde ervan in een paar dagen met 10% kan fluctueren. Met dergelijke waardeschommelingen is het nog steeds een gevaarlijke financiële activaklasse en valuta.

Maxim Manturov, hoofd investment advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Op basis van de resultaten van een Bloomberg Markets Live-enquête onder 900 beleggers blijken waardeaandelen het meest inflatiebestendig te zijn, met 35% van de stemmen. Uit de gegevens blijkt dat Bitcoin, de grootste cryptovaluta qua marktwaarde, een bescheiden 4% van het totaal scoorde, waarbij goud en inflatiegekoppelde obligaties ook ver achterblijven bij de leider. Het kiezen van waardeaandelen boven Bitcoin is de nieuwste afwijzende benadering van het idee van cryptovaluta als ‘digitaal goud’, een term die suggereert dat Bitcoin een veilige haven is – vergelijkbaar met het kostbare gele metaal – in tijden van hoge inflatie, onrust op de markt en geopolitieke crises”.

 Cryptovaluta tegen inflatie?

Net als edelmetalen zijn verschillende cryptovaluta alleen beschikbaar in een vast aantal eenheden. Bitcoin heeft bijvoorbeeld een maximum aantal van 21 miljoen Bitcoins. De beste cryptovaluta die je kunt gebruiken om je in te dekken tegen inflatie, zijn munten met een beperkt aanbod en een sterke acceptatie. De twee beste cryptovaluta om te gebruiken als hedge tegen inflatie zijn daarom waarschijnlijk Bitcoin en Ethereum, hoewel je dat met de huidige koers niet zou zeggen.

Maar een grote waardedaling is niet altijd reden om een investering af te schrijven. Minstens vier keer in het afgelopen decennium zijn we getuige geweest van dalingen van deze omvang, en ondanks deze eerdere bewegingenen zijn cryptovaluta nu meer dan ooit geïntegreerd in het financiële en investeringssysteem.

Bitcoin en Ethereum hebben op de lánge termijn een enorme waardestijging laten zien. Dit jaar is een grote tegenvaller, maar het is geen grote verandering als je kijkt naar het langere verleden.

Digitale munt door centrale bank als oplossing?

De verhalen over digitale munten door centrale banken heb je vast voorbij horen komen. Op dit moment is het onduidelijk of zo’n munt een vervanging is voor contant geld of het bestaande geldsysteem. Zelfs de huidige leider in het veld, China, heeft geen landelijke proeven uitgevoerd.

Er zijn twee mogelijke voordelen voor het monetaire beleid bij het aannemen van een digitale munt. Als een digitale munt negatieve rente zou kunnen betalen en papiergeld zou worden uitgefaseerd, zou dit betekenen dat de rentetarieven niet langer worden gereguleerd door de nul-ondergrens. Daarom kan de centrale bank de rentetarieven zo laag mogelijk houden als nodig is. Als iedereen daarnaast toegang had tot de centrale munt, zou niemand lenen tegen minder dan de rente, wat de controle van de centrale banken over de rentetarieven zou verbeteren.

Geen garanties maar vermijden hoeft ook niet

Bitcoin en andere cryptovaluta worden al door sommige beleggers gebruikt als bescherming tegen inflatie. Aangezien crypto nog weinig geschiedenis heeft en nog in de kinderschoenen staat, is het niet duidelijk wat deze activa in de toekomst gaat doen. Door de grote onzekerheid is lastig om betrouwbare voorspellingen te doen.

Investeren in cryptovaluta is voorlopig dus nog riskant. Als Bitcoin (of een andere cryptovaluta) deel uitmaakt van je gediversifieerde beleggingsstrategie, moet je hier specifieke doelen voor maken. Wanneer de munt een bepaalde prijs bereikt, kunt je die gebruiken om te bepalen welke actie je moet ondernemen. Op die manier voorkomt je dat je gaan handelen op emotie.

Over de auteur: Dmytro Spilka is oprichter en CEO van Solvid.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

1 Reactie

Banu Aksu - Wpro Social

Hallo daar!

Banu hier van het WPRO Publishing Team (vind ons hier: http://www.wpro.social). Het gaat ons allemaal om het aanbieden van eersteklas PR-services aan onze wereldwijde klanten, en we willen ons netwerk van uitgeverspartners uitbreiden om nog betere plaatsingen te bieden.
We willen graag betaalde plaatsingsopties op uw site bekijken. Als u een mediakit beschikbaar heeft, zouden we het zeer op prijs stellen als u deze met ons zou willen delen.

Ik kijk uit naar een mogelijke samenwerking!

Beheerder publiceren

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond