-

Hoe optimaliseer je een video voor YouTube en Google?

Met de groei van videozoekopdrachten wordt videomarketing steeds belangrijker en interessanter voor bedrijven. Met meer dan een miljard gebruikers en genoeg verkeer om het de nummer drie meest populaire website wereldwijd te maken, verslaat YouTube alle zoekmachines behalve Google. Volgens Marketing Land bestaat video uit 62 procent van alle Google zoekopdrachten. Om zeker te zijn dat een video goed presteert in zoekresultaten, zijn hier een aantal tips over het vinden van de juiste zoekwoorden, waar de zoekwoorden geplaatst moeten worden en tips voor het inrichten van een YouTube kanaal.  

  1. Video Marketing 101: Maak Video’s die mensen willen kijken 

Een beetje flauw, maar wel een belangrijk eerste punt: Hoewel marketing en SEO steeds veranderen, is er 1 factor dat constant gebleven is, content is koning. Vergeet dit dan ook nooit. Hoewel alle video’s anders zijn, zouden ze allemaal in ieder geval als doel moeten hebben constant verkeer te creëren en voor meer gebruikers engagement te zorgen.

  1. Richt je YouTube kanaal goed in 

Om te beginnen, is het nodig het hele YouTube kanaal in te vullen. Dit betekent ook een goede profiel- en omslagfoto (of zoals YouTube het noemt, ‘channel art’).

Vervolgens is het belangrijk een goede video te kiezen die vaststaat boven aan het kanaal. Zie het als een visistekaartje voor je bedrijf of merk, maar ook om bezoekers te laten zien waarom ze op jouw kanaal zouden moeten abonneren. Het hoeft dus niet altijd een introductievideo te zijn van een bedrijf. Ook kan er ingesteld worden dat alleen nieuwe bezoekers een promovideo van je bedrijf zien, en terugkerende bezoekers een andere video. Zorg bovendien voor een goede, sterke beschrijving van het kanaal (en van je bedrijf), deze tekst is naast de video te zien.

Op de ‘over’ tab op het kanaal, moet een beschrijving staan van jezelf, je bedrijf en je kanaal. Link dat vervolgens aan je website en top sociale profielen zoals Google+, Facebook, Twitter en LinkedIn.  

  1. Selecteer relevante en ‘bereikbare’ zoekwoorden

Voordat de video geüpload wordt, is het belangrijk dat je een lijst met relevante zoekwoorden ontwikkelt om effectief de video te optimaliseren. Ideaal gezien zouden de zoekwoorden aan de volgende punten moeten voldoen:

Probeer zoekwoorden te vinden die niet zo moeilijk te ranken zijn (anders zal je nooit goed presteren). Kies voor ‘long tail zoekwoorden’ (zinnen van ongeveer 3-4 woorden) om de moeilijkheid te verkleinen. Hiermee kan je een specifieke doelgroep te bereiken. Je kan bijvoorbeeld beginnen met de betrouwbare Google AdWords Keyword Planner om het zoekvolume te bepalen en de concurrentie voor een target zoekwoord te bekijken. Voor verdere variaties op het zoekwoord, is het mogelijk gebruik te maken van de suggesties van de Google zoekbox of betaalde SEO tools. Een goede (gratis) tool is Keyword Finder.

Selecteer zoekwoorden die interesse opwekken (anders zal niemand naar de video zoeken). Een andere (ook gratis) tool hiervoor is Google Trends.

Zorg er altijd voor dat de zoekwoorden passen bij de content van de video. Bijvoorbeeld als de video geoptimaliseerd is met de keywordzin ‘Verander een autoband’ moet de video niet gaan over hoe een windscherm gemaakt moet worden. Hou het relevant.

  1. Optimaliseer de video voordat hij geüpload wordt

Wat maar weinig mensen weten, is dat zoekoptimalisatie van YouTube video’s al begint voordat de video’s geüpload worden. Pas de bestandsnaam van de video aan met de relevante zoekwoorden.

Video1

Vervolgens is het mogelijk meer informatie van de video krijgen. Vanuit dit beeld kan je meer informatie over de video aan het videobestand zelf toevoegen. De meeste videomontagetools hebben deze mogelijkheid ingebouwd. Afhankelijk van het operating system, is het ook mogelijk om met de rechtermuisknop op de video te klikken en extra details toe te voegen.

Video 2

Dit laat YouTube vanaf het begin weten waar de video over gaat.

  1. Optimaliseer de YouTube Video

De lijst van zoekwoorden heb je al samengesteld, nu moeten ze nog op de juiste plek terecht komen. De drie grote onderdelen voor optimalisatie zijn de tags, titels en beschrijvingen.

Titel

De titel moet de hoofd keyword zin bevatten (waarop je gevonden wil worden) en moet beschrijven waar de video over gaat. Een SEO-titel moet ongeveer 55 karakters of minder zijn en moet het target zoekwoord bevatten. Zie de videotitel als SEO-titel.

Beschrijving

Voor de beschrijving geldt dat ze tot 5000 karakters lang kunnen zijn. Dit geeft je ongeveer 800 woorden en maak hiervan gebruik! Van de 800 woorden wordt allereerst maar een klein gedeelte getoond, schrijf daar ook de meest relevante informatie, en ga daaronder uitgebreider verder. Hoewel de meeste gebruikers niet de hele beschrijving zullen lezen, geldt natuurlijk wel dat hoe meer zoekwoorden je in je beschrijving kan zetten, des de groter de kans is dat je daarop gevonden wordt op YouTube.

De videobeschrijving kan je zien als wat een meta beschrijving op een website doet.

Een metabeschrijving zou 160 karakters of minder moeten zijn in lengte. Hoewel zoekwoorden in de metabeschrijving niet perse beter doen presteren in de Google search (wel in YouTube), zijn ze dikgedrukt in Google zoekresultaten, dus het is belangrijk om de targetzoekwoorden toe te voegen aan de eerste 160 karakters van de videobeschrijving.

Tags

Tags zijn individuele zoekwoorden die de video beschrijven. Net als bij de zoekwoorden, zorg dat de tags relevant zijn voor de content van de video. Het doel van optimalisatie is natuurlijk om te zorgen dat meer mensen de video zien. Wanneer je kiest voor zoekwoorden puur omdat daarop gezocht wordt, en niet omdat het bij de content past, dan is de kans groter dat er negatieve reacties op komen en minder klanten zich binden. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de video slechter zal presteren.

Geavanceerde instellingen

Vervolgens zijn er nog de geavanceerde instellingen. Hier zijn additionele dingen te vinden om YouTube te laten weten hoe de video verder gecategoriseerd wordt.

Zorg ervoor dat je de beste categorie voor de video’s kiest en dat details zoals de locatie van de video (indien van toepassing), de taal en de datum aangegeven worden.

Video3

Social Sharing

Terug bij de basisinformatie is er de optie te vinden om de nieuwe video te delen met Google+ en Twitter. Dit geeft aan dat YouTube het social delen – specifiek op deze twee netwerken – als belangrijk beschouwt.

Playlist 

Organiseer alle video’s op het kanaal door middel van playlists. Als je weet dat de komende tijd geen video’s geüpload zullen worden, is het ook mogelijk playlists en video’s van andere YouTube gebruikers te koppelen aan je kanaal. Zorg natuurlijk dat het geen concurrenten zijn en zorg ervoor dat de content relevant is voor je merk of bedrijf. Deze tactiek zorgt ervoor dat je een sterk kanaal kan hebben en volgers kan opbouwen terwijl de eigen video bibliotheek nog gecreëerd wordt.

Thumbnails

Op YouTube is het ook mogelijk een gecustomisede thumbnail voor de video te kiezen. Dit maakt het mogelijk om iets te kiezen als video thumbnail dat niet perse in de video zelf te zien is. Kies dus voor een opvallende en aantrekkelijke afbeelding.

Zoals je met elke afbeelding zou moeten doen die je op het web plaatst, optimaliseer de afbeelding voor zoekresultaten door de targetzoekwoorden in de bestandsnaam te zetten en in de metadata van de afbeelding (zoals hierboven voor de video uitgelegd is). Het feit dat een YouTube thumbnail verschijnt in de afbeeldingsresultaten van Google zorgt dat de optimalisatie van die afbeeldingen werkelijk meetellen.

Annotaties en Cards

Nadat de video is geüpload, is het mogelijk om de icoontjes onder de video te gebruiken om toevoegende aanpassingen aan de video te maken.

Video4

Vooral de Annotaties en Cards zijn interessant om andere video’s aan jouw video te koppelen. Dit zorgt voor meer kijkers en engagement ook voor je andere video’s.

Voeg gesloten ondertiteling toe

Aangezien een video niet tekst gebaseerd is, en Google (nog) niet kan begrijpen wat er in de video gezegd wordt, vinden zoekmachines het lastig om video’s goed te indexeren. Met gesloten ondertiteling bied je die informatie wel aan, en krijgt Google de inhoud met de zoekwoorden waarop je wil presteren en kan dit meegenomen worden bij de indexatie. In deze video wordt uitgelegd hoe je een transcript kan uploaden naar YouTube.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

  1. Zorg voor engagement

Gebruikers engagement is een grote rankingsfactor voor YouTube. Dus hoe zorg je voor dat kijkers ‘engagen’? Creëer calls to action aan het eind van de video, vraag mensen om te ‘liken’, reageren, delen en abonneren. Wees ervan bewust dat YouTube vol met trolls zit (mensen die met negatieve spam reageren op de video). Het goede nieuws is dat YouTube toestaat om je comment sectie te reguleren. Dit betekent niet alleen dat je spamreacties kan verwijderen, maar dat je ook op reacties kan reageren. Met deze manier van engagement wordt er een relatie opgebouwd met de kijkers waarbij de kans groter wordt dat anderen vaker zullen reageren omdat ze weten dat je ze daadwerkelijk erkent.

YouTube laat sowieso het aantal views, duimpjes omhoog en beneden zien en de comments op elke video (tenzij de video eigenaar deze functies uitzet). Als het aantal views, duimpjes omhoog en comments op de video verbeterd wordt, zal het naar YouTube gesignaleerd worden dat de video belangrijk is, wat uiteindelijk de prestatie zal verbeteren.

Daarnaast, denk terug naar de basisinformatie voor de video terwijl geüpload wordt. Social sharing was geïndiceerd als iets dat de video zal helpen. Dus, ook social shares zijn belangrijk.

  1. Analyseer de video’s

Het is mogelijk om de resultaten van de video’s te meten door vidlQ for YouTube te installeren. Deze Google Chrome extentie laat gedetailleerde analytics zien van de meeste video’s op YouTube, inclusief die van de concurrent voor onderzoeksdoeleinden. Aan de hand van deze gegevens kan je precies zien waar je video minder goed presteert. Stoppen mensen met kijken wanneer er iemand te lang aan het woord is? Neem dit dan mee bij de productie van de volgende video’s!

Wanneer de bovenstaande stappen gevolgd worden zullen de organische zoekresultaten op YouTube verbeteren, zal de video beter presteren in voorgestelde video’s en zelfs in Google zoekresultaten.

*) Bron: searchenginejournal.com

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Jan Roelofsen

De uiteenzetting is goed te volgen, begrijpelijk.

Waar ik me even over verbaas is het stuk analyseren, vidIQ is daar eigenlijk niet echt voor bedoelt. Sterker nog; YouTube kent een prachtige tool genaamd YouTube Analytics wat je veel beter helpt met vragen als hoe boeiend de content is. (kijkersloyaliteit)

B

Leuk, maar veel tekst ipv video……

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond