-

Optimalisatie van video content

Steeds vaker worden videoresultaten tussen de reguliere zoekresultaten getoond. Internationale videosites als YouTube en Nederlandse varianten als MyVideo.nl en Hyves/Video bereiken dagelijks vele honderdduizenden internetgebruikers.

Per minuut wordt voor meer dan 32 uur aan videomateriaal geüpload. Hoe kunt u profiteren van de mogelijkheden van video SEO en hoe optimaliseert u uw video content?

Stap 1: bepaal de toegevoegde waarde van video content
De eerste stap is te bepalen op welke manier uw organisatie voordeel kan hebben van video optimalisatie. Wanneer u niet al over video content beschikt of van plan was dit te ontwikkelen – bijvoorbeeld een tv commercial of bedrijfspresentatie – vóór het lezen van dit artikel, of wanneer u niet zeker weet dat uw doelgroep positief reageert op video content, is het misschien beter eerst de kat uit de boom te kijken. Voorbeelden van in potentie succesvolle video content zijn bijvoorbeeld ‘how-to’ filmpjes, video-opnamen van presentaties, productdemonstraties, etc.

Stap 2: onderzoek verrichten
Video SEO houdt meer in dan het simpelweg online zetten van een streaming video en wachten tot Google die indexeert. Bekijk YouTube, Hyves/Video en MyVideo.nl om te zien of er al filmpjes gerelateerd aan uw product, dienst of branche zijn geplaatst. Zo ja, hou profielen en contactgegevens bij van de gebruikers die deze filmpjes hebben geüpload. Zij zijn straks waarschijnlijk de grootste evangelisten van uw viral marketing actie, of de eersten die kritiek uiten.

Stap 3: video keywords
Op alle plekken op uw website, of videosites van derden, waar u de video wenst te tonen, doet u er goed aan woorden als ‘video’ of ‘ videos’ te gebruiken in de tekst rondom de video, zoals de omschrijving of samenvatting. Dit helpt zoekmachines de pagina sneller weer te geven als relevant video zoekresultaat.

Stap 4: video content bepalen
Een van de meest moeilijke stappen is het bedenken van goede content voor de video SEO strategie. De aard van de video content bepaalt bovendien grotendeels het distributiekanaal: video content gepubliceerd op portals als YouTube moet in vrij korte tijd veel mensen via het viral marketing effect bereiken. Nieuwe content wordt hier immers maar korte tijd goed gevonden en zakt daarna al snel weg. De eerste paar honderd mensen die het filmpje zien moeten dus direct voor het gewenste sneeuwbal-effect zorgen.
Mogelijke insteken zijn dan:
• Educatieve/informatieve video content zoals trainingen, nieuws, etc.
• Promotionele content: ‘uncut’ versies van commercials, interviews
• Emotiedragende content als testimonials, reviews, etc.
• Entertainment: humoristische filmpjes en – niet te vergeten – seks.
Op de eigen website mogen filmpjes langer duren en kan meer worden gebouwd aan het winnen van het vertrouwen van de bezoeker en het opbouwen van geloofwaardigheid en autoriteit.

Stap 5: optimaliseer de video bestanden
Hoewel zoekmachines tegenwoordig ook in staat zijn om gesproken content in een videobestand te herkennen en te scannen op keywords, is het verstandig de zogeheten metadata van het videobestand alsnog van relevante informatie te voorzien. Zo is het vaak mogelijk via de Eigenschappen van het bestand (rechtermuisknop) een Titel, Keywords en een Omschrijving op te geven. Ook de bestandsnaam draagt bij aan de vindbaarheid. Noem uw filmpje dus niet “commercial2008.avi”, maar liever “hypotheekadvies_klantreactie_maart_2008.avi”, of “long_tail_zoekmachinemarketing.avi’. Daarnaast is het slim om het eerst beeld van de video content attractief te maken en van uw logo te voorzien. In de zoekresultaten wordt namelijk vaak het eerste frame van de video als icoon getoond. Een opvallend icoon met een duidelijke boodschap leidt dan uiteraard tot meer kliks.

Stap 6: website optimalisatie
Voor een optimale vindbaarheid van de video’s die is embed op de eigen website is het van groot belang om ook de desbetreffende webpagina’s zelf te optimaliseren. Enkele basistips:
• ‘Embed’ niet meer dan 1 video file per webpagina. Plaats dus alle video content op aparte webpagina’s;
• Optimaliseer de webpagina waarop de video wordt geplaatst op de woorden waarop u de video gevonden wilt laten worden. Denk daarbij aan het gebruik van de belangrijkste keywords in de HTML title, paginakop en tussenkoppen en uiteraard de tekst zelf;
• Als u meerdere videobestanden heeft, overweeg dan om hiervoor een aparte overzichtspagina en sitemap te maken. Dit maakt het voor zoekmachines eenvoudiger om de video content te indexeren.

Stap 7: handmatig video content uploaden
Om de video content op sites als YouTube te zetten heeft u een gebruikersaccount nodig. Heeft u nog geen gebruikersaccount, kies er dan een die beschrijvend is voor het type content dat u wenst te plaatsen. Doe dit alleen niet per filmpje, dat zorgt voor een overkill. Per filmpje kunt u een title, keywords en een omschrijving opgeven. Uiteraard doet u er goed aan hierbij rekening te houden met de woorden waarop u graag gevonden wilt worden.

Stap 8: video feeds
Overweeg gebruik te maken van een speciale Media RSS feed: een XML bestand waarmee u zoekmachines en video portal sites als YouTube direct kunt ‘pingen’ (een notificatie sturen) wanneer er nieuwe video content op uw website te vinden is. Dit gaat sneller dan het handmatig uploaden van videobestanden, zeker wanneer u over grote aantallen beschikt.

Stap 9: virale boost
Optimalisatie van video content is één ding, een ‘buzz’ creëren binnen de online community waarin u zich begeeft is iets heel anders. Toch is dit minstens zo belangrijk, zeker waar het gaat om video content die het moet hebben van de nieuwswaarde of waarin u inspeelt op een actuele trend. Door de video via ‘social networking’ te promoten bereikt u uiteindelijk veel meer bezoekers dan via de organische zoekresultaten van zoekmachines alleen. Zoek relevante fora, blogs en video community sites op en interacteer met uw doelgroep door te reageren op posts en links te plaatsen naar uw eigen video of videokanaal.

Stap 10: Monitoren van video SEO prestaties
Het meten van het effect van video SEO kan op meerdere manieren. Zo kunt u monitoren hoe vaak uw video content wordt bekeken, via welke kanalen, en op welke websites, blogs, fora en portals het meest wordt gesproken over en gelinkt naar uw online video’s. Minder eenvoudig is het om te meten hoe vaak uw video verschijnt in de zoekresultaten van zoekmachines. Sommige tools – zoals RankInspector SEO tools (- bieden de mogelijkheid om universal search results te meten, maar omdat videoresultaten niet consequent voor een zoekopdracht worden vertoond, blijft het moeilijk om hier harde cijfers aan te verbinden. Het is dan ook beter om het succes van video SEO meer af te meten aan het gecreëerde bereik en de mate van user interactie of engagement.
Nu met de verdere integratie van universal search het aantal zoekresultaten per zoekopdracht sterk toeneemt en de populariteit van YouTube sterk groeit, biedt het optimaliseren van video’s kansen om de zichtbaarheid van uw organisatie en merkinteractie te verbeteren.

Geschreven op basis van het artikel “Video SEO, zoekmachine-optimalisatie strategie voor video content” gepubliceerd op TBlog, 2008. Geactualiseerd op 8 april 2011.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond