-

Het Undagrid of Things: klaar voor 50 miljard aansluitingen in 2020

Sprout riep ze pas geleden uit tot beste start-up van 2014, en in november noemde EIT ICT Labs ze beste Internet of Things start-up van Europa. Undagrid is goed bezig met twee awards in nauwelijks twee maanden. Medeoprichter Marcus Breekweg vertelt over het bedrijf dat apparaten zonder extra infrastructuur met elkaar verbindt en luchthavens van track- en trace oplossingen voorziet. En nog veel meer.

Marcus, hoe omschrijf je Undagrid in een tweet?

“Undagrid verbindt apparaten zonder eigen stroomvoorziening met internet, zonder complexe configuratie, infrastructuur of communicatiekosten.”

Wat maakt het innovatief en vernieuwend?

“Dat Undagrid een zakelijke toepassing is van het Internet of Things (IoT). Het voegt echt waarde toe, het optimaliseert logistieke processen. Bovendien is het overal toepasbaar, onafhankelijk van regelgeving of beschikbare netwerken. Klanten voeren Undagrid zelfstandig uit en het is schaalbaar tot duizenden objecten, zeer energiezuinig en eenvoudig te installeren. Het Undagrid of Things is klaar voor de verwachte 50 miljard IoT-aansluitingen in 2020.”

Wanneer kwam voor jou het besef om te starten met Undagrid?

“Hiervoor werkte ik bij Vodafone, waar ik me bezig hield met innovatie op het gebied van machine-to-machine-communicatie. Ik zag dat mobiel niet altijd de meest logische oplossing is. Met Rolf van de Velde, al jaren een zakenpartner, kwam ik regelmatig samen om technologische trends en marktontwikkelingen te bespreken. We zagen bedrijven worstelen met mobiele technologieën en bedachten een oplossing die beter aan leek te sluiten. Nog voordat we het concept in een bedrijfsvorm goten, hielden we vorig jaar januari een kleine pilot samen met de klant. Toen bleek dat we daadwerkelijk een behoefte vervulden, riepen Rolf, Christiaan Willemsen, Lennart Schröer en ik Undagrid in het leven.”

Kun je een voorbeeld geven van een lopend project?

“Op Schiphol gebruiken ‘afhandelaars’, zoals KLM, duizenden aanhangwagens om bagage en vracht tussen de terminals en de vliegtuigen te verschepen. Deze karren zijn ongemotoriseerd en worden niet gevolgd. Onze klant – de karrenfabrikant S-P-S Group – levert hun producten in lease aan afhandelaars, inclusief het onderhoud. Het is typisch een case voor Undagrid.”

Wat betekent Undagrid dan voor S-P-S Group?

“Alle afhandelaars willen weten wat de bezettingsgraad is van de karren die zij gebruiken. Hebben ze voldoende of te veel karren? Hoe worden ze gebruikt? Welke karren zijn toe aan onderhoud? Je moet bedenken dat op een luchthaven als Schiphol meer dan 8.000 karren rondrijden. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Voor standaardtrackers op de karren reikt wifi niet ver genoeg, en bovendien vraagt dat mobiele gebruik veel te veel energie. Het enige wat S-P-S Group hoeft te doen, is een eenvoudig apparaatje monteren dat communicatie tot stand brengt, en de locatie bepaalt. Dit kan zonder overleg met alle andere belanghebbende partijen. Met Undagrid weet S-P-S Group nu eindelijk precies waar al hun karren zijn op Schiphol.”

Hoe ga je nu verder?

“De waarde van de oplossing voor S-P-S Group is zo groot voor de logistiek in de luchtvaartbranche, dat we het concept nu samen met hen naar de internationale markt brengen vanuit de joint venture GSETrack.”

Wat kan Undagrid nog meer betekenen?

“De netwerkdienst van Undagrid is in vele sectoren toe te passen. Naast locatiebepaling kun je denken aan het gebruik van zeer energiezuinige temperatuur- en luchtvochtigheidsensoren. Een handige en goedkope oplossing om landbouwgewassen te monitoren, want op akkers een stroomvoorziening aanleggen of een netwerk van routers uitrollen is onbegonnen werk. Denk ook aan assets in havens die zelf geen stroomvoorziening hebben. Zo spelen in tal van sectoren soortgelijke problemen. Onze oplossing is altijd generiek. We bieden aan om apparaten via Undagrid-techniek met internet te verbinden. Branchespecifieke oplossingen leveren we niet zelf, maar via partners, zoals je bij GSETrack ziet.”

Hoe schaalbaar is Undagrid?

“Momenteel zijn we vooral in de luchthavensector actief en richten we ons voornamelijk op logistiek. We gaan vrijwel automatisch internationaal want luchthavens staan ook logistiek met elkaar in verbinding. Met GSETrack zijn we inmiddels in gesprek met andere grote luchthavens in Europa, zoals Heathrow, Charles de Gaulle en Frankfurt Airport. Daarnaast is er duidelijke interesse vanuit havenbedrijven, spoorwegen en partijen in de olie- en gasindustrie”

Verkozen als beste start-up van 2014, wat doet dat met een beginnend bedrijf als het jouwe?

“Geweldig natuurlijk, die erkenning. Het is onze tweede award in de zeer korte tijd dat we bestaan. Net als de award voor de beste Internet of Things start-up van Europa geeft het de bevestiging dat we op de juiste weg zijn. Daarnaast zet het ons publicitair en qua promotie goed op de kaart. Prijzen winnen vergroot absoluut je zichtbaarheid voor potentiële klanten en investeerders.”

Welke drie eigenschappen moet een succesvol ondernemer bezitten volgens jou?

“Nummer een is: het juiste team bouwen. Ofwel mensen die het bedrijf binnenstappen met specifieke kennis en kunde én beter zijn dan jezelf. Zij moeten ook weer bereid zijn om betere mensen te werven. Door deze cultuur houd je focus op innovatie, wat ik zie als de motor voor groei van je bedrijf. De tweede is doorzettingsvermogen. Tegenslag hoort erbij, maar zet altijd door. Of het nu gaat om tegenslagen in productontwikkeling of om andere verwachtingen van de klant. De derde eigenschap is verantwoord omgaan met risico’s. Test en experimenteer met minimale middelen totdat je de juiste oplossing gevonden hebt. Je leert pas wat je dienst of product echt moet zijn, als de klant kritiek heeft kunnen leveren.”

*) Dit is een artikel uit de reeks van de Accenture Innovation Awards.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond