Deel dit artikel
-

Ook DHL experimenteert met drones voor bezorging

Pakketbesteller DHL gaat volgende week testen of en hoe het vliegende robots kan inzetten om pakketjes af te leveren.

Het gaat hierbij om een interne proef bij het kantoor in Bonn samen met een apotheek. Medewerkers van het kantoor kunnen hoestdrank en andere middelen tegen verkoudheid bestellen en die tussen 12.00 en 14.00 uur door de lucht op kantoor laten bezorgen. De robot legt daarvoor een afstand van een kleine drie kilometer af.

De proef van DHL, dochterbedrijf van Deutsche Post, volgt op de bekendmaking van Amazon.com. Dat heeft zelf drones ontwikkeld die vanuit een distributiecentrum kleine pakketjes direct naar de klant kan brengen. Het doel is om de order binnen dertig minuten na bestelling door de lucht op de stoep af te leveren.

Critici voorzien nog veel praktische en juridische obstakels voor Amazons nieuwe bezorgoptie. Het bedrijf zou daar echter bij geholpen kunnen worden door UPS, dat óók proeven doet met bezorgrobots.

UPS doorloopt verschillende scenario’s waarbij vliegende robots kunnen worden ingezet in het logistieke proces. Als bezorging bij de eindconsument lastig blijkt, is het ook een optie om de drones in te zetten op de backhaul: tussen de grote hubs en de distributiecentra waar de uitlevering begint, bijvoorbeeld bij spoedopdrachten.

Taiwanese Animators brengt de mogelijke gevaren van de Amazondrones in beeld:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Eerder deze week werd ook bekend dat Google investeert in robots. Het bedrijf nam zeven specialistische robotbedrijven over en is van plan meer acquisities te plegen. Daarbij gaat het echter niet per se om bezorgrobots, maar meer om algemene robotica om eenvoudige arbeid te automatiseren. Aan het roer van dit initiatief staat Andy Rubin, de man die verantwoordelijk was voor de op- en uitbouw van het Androidsysteem.

Het vliegen met drones is niet voorbehouden aan soldaten en multinationals. Particulieren kopen een dit soort robots al vanaf een prijs van zo’n driehonderd euro bij gespecialiseerde webwinkels.

Foto: gabrielgm (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond