Deel dit artikel
-

Eerste rondetafelgesprek over beleid digitalisering in Nederland

Het kabinet komt nog dit jaar met een strategie om ervoor te zorgen dat alle ondernemers en consumenten in Nederland kunnen profiteren van de digitale economie. Later vandaag spreekt staatssecretaris Mona Keijzer in Amsterdam met bedrijven, kennisinstellingen en experts bij een eerste ronde tafel Digitalisering over de kansen en bedreigingen van de digitale economie.

Het digitale tijdperk is al decenniageleden aangebroken. Mobiel internetten, online winkelen en contactloos betalen zijn bijvoorbeeld niet meer weg te denken. Dit brengt Nederlanders behalve gebruiksgemak ook grenzen die wegvallen en economische groei. Zaken als data en slimme sensoren zijn onmisbaar in onze kassen. Met digitale toepassingen kunnen we zelf opgewekte, duurzame energie uit zonnecellen en windmolens slim benutten. Ons internet hoort mondiaal gezien bij de snelste en betrouwbaarste.

Maar dat is volgens Keijzer niet het hele verhaal – dat is alleen de economische kant. Digitalisering gaat ook over de verhoudingen in onze samenleving, over veiligheid en toegankelijkheid. ‘De digitale economie is niet overal een eerlijke economie. Het is hoog tijd dat daar verandering in komt. We moeten zorgen dat iedereen digitalisering kan benutten en dat digitale bedrijven zich niet kunnen onttrekken aan de regels van de reguliere economie. Alleen zo wordt iedereen beter van digitalisering.’

De bedoeling van de staatssecretaris is om wat zij noemt het hele verhaal over onze digitale economie op tafel te krijgen: de economische kant en de maatschappelijke kant. Digitalisering wordt ook als eng ervaren. Veel bedrijven en hun medewerkers weten niet precies wat ze ermee kunnen, of weten het wel, maar missen de middelen. De digitale wereld is zo snel gegroeid, dat we nog niet voor alles een plan hebben, zegt Keijzer. ‘Stel dat je als winkelier investeert in een website of een digitaal productieproces – van wie is de data die dat oplevert dan? Van jou, de beheerder van de website, een marketeer? En wat vertel je je klanten?’

Digitaal mag niet meer dan dat we in de rest van de economie toelaten. Dat zou geen eerlijke economie zijn. We moeten volgens Keijer opnieuw naar ons economische beleid kijken: welke regels en wetten hebben we en waarom? Wat moeten we behouden? Wat kunnen we veranderen om de kansen én bedreigingen van digitalisering in banen te leiden?

Deel dit bericht

1 Reactie

Paul

Digitalisering in Nederland. Ik zeg, nodig Uber en AirBnB uit om deel te nemen. Misschien begrijpen jullie dan wat Nederland nodig heeft. Beide zijn succes story, Profiteer van hun kennis.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond