Deel dit artikel
-

Europarlementariërs: ‘CEO’s, stop met adverteren op Facebook en Google’

Twintig Europarlementariërs van vier grote partijen vragen de bestuursvoorzitters van de 100 grootste bedrijven van Europa om niet meer te adverteren via Facebook en Google.

De groep begon daartoe de Tracking-Free Ads Coalition en opent nu een lobby richting het bedrijfsleven. Ze verzetten zich tegen de inzet van gepersonaliseerde advertenties op basis van gedrags- en intentieprofielen van honderden miljoenen internetgebruikers.

Volgens de politici is de manier waarop de Amerikaanse techgiganten laten adverteren een bedreiging voor de privacy, sociale cohesie, de democratie, het MKB en de werking van de vrije pers. Het giftige ecosysteem moet stoppen, stellen ze in een brief (PDF). Het Financieele Dagblad meldt dat in elk geval de CEO’s van Philips, Rabobank, Unilever, KLM, ING, Akzo Nobel, Shell en Schiphol de brief ontvingen.

De leden van het Europees Parlement die de brief ondertekenden zijn lid van vier partijen op de linkerflank. Deze hebben samen een nipte meerderheid. Dat zijn: de Sociaal-democraten, de Groenen, Renew en het samenwerkingsverband GUE/NGL.

Andere partijen die de actie steunen zijn: STER, Freedom Internet, Bits of Freedom, Opt Out Advertising, Amnesty International en de gezamenlijke consumentenbonden.

De CEO-brief heeft vooral een signaalfunctie en kan worden gebruikt om de topmannen en -vrouwen publiekelijk aan te spreken op het verkillende systeem waarin ze opereren.

Facebook en Google zijn als reclamepartijen ondertussen zo groot geworden, dat ze tot zeventig procent van alle beschikbare online reclamebudgetten opslokken. De kruimeltjes gaan naar lokale, nationale en internationale mediapartijen. Die zijn zelf nooit in staat gekomen om met behulp van legaal verkregen doelgroepdata een alternatief te bieden voor de Amerikanen.

Tv-zenders beginnen deze ontwikkeling nu ook te merken. Met de opkomst van partijen als Netflix, Amazon Prime TV en bijvoorbeeld nieuwkomer Viaplay verliezen de traditionele zenders bereik en dus inkomsten. YouTube, bijvoorbeeld, wordt nu al maandelijks door vijf miljoen Nederlanders op tv bekeken. Dat omvat kijktijd die wordt afgesnoept van de lineaire zendtijd.

Amerikaanse ervaringen laten zien dat een budgetverschuiving van tv naar YouTube van twintig procent een kwart meer bereik zou opleveren. Met dit soort onderzoekscijfers pikt Google budget verder af van RTL, SBS en hun buitenlandse collega’s. Een fusie van RTL en Talpa verandert daar niets aan. Temeer daar zij geen geraffineerd online reclamesysteem hebben.

Merkadverteerders en hun mediabureaus hebben nooit echt serieuze pogingen ondernomen, niet individueel, noch als collectief, om moedwillig aanzienlijke delen van hun budgetten buiten Facebook en Google te houden. Dat zou effectief vooral een omslachtige en inefficiënte verkwisting van budget zijn geweest. Vanuit hun optiek: weggegooid geld.

Uitgevers als STER en de NY Times hebben vorig jaar zelf de mechanismen afgezworen waarmee ze consumenten kunnen volgen en profileren voor reclamedoeleinden.

De politici verwoorden met hun brief een commentaar dat al jaren te horen is, ook in politieke kringen. Zelfs miljardenboetes voor het overtreden van Europese mededingingsregels hebben echter nooit een afschrikkend effect gehad op de techbedrijven. Evenmin heeft het de ogen van adverteerders geopend.

Adverteerders gaven in 2020 voor 69 miljard euro uit aan internetreclame. In Nederland namen de digitale bestedingen in dat jaar met 4,1 procent toe tot 2,348 miljard euro. Digitale reclame is nu in 13 van de 28 landen goed voor minstens de helft van alle mediabestedingen.

Foto: Sean P. Anderson (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Sjoerd

Politici. Ze kunnen werkelijk niets. Betaald worden door de ‘mensen’ en vervolgens lekker met geld gooien zonder verantwoordelijkheid af te hoeven leggen.

Jan

”Twintig Europarlementariërs van vier grote partijen vragen de bestuursvoorzitters van de 100 grootste bedrijven van Europa om niet meer te adverteren via Facebook en Google”.

Kunnen we ook als bevolking een brief opstellen dat Europarlementariërs beter allemaal ontslag kunnen nemen? Of om zich wel aan hun baan te houden waarvoor ze betaald worden en die grote puinhoop die ze maken nu eens oplossen.

Erwin Boogert

Heren, ogen op de bal graag.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond