Deel dit artikel
-

Friesland heeft zijn eigen extensie

Fryslân heeft met .frl sinds deze week een eigen extensie. De komst van .frl biedt kansen voor met name Friese bedrijven om zich te onderscheiden.

De eerste website eindigend op. frl is op 2 september live gegaan: nic.frl. NIC staat voor Network Information Center, de beheerder die internationaal domeinnamen registreert.

Verantwoordelijk voor de uitgifte van Friese domeinnamen is het bedrijf FRLregistry van ondernemer Henri de Jong uit Gouda, die eerder bekend werd met Mijndomein.nl.

De toewijzing van domeinnamen zal gefaseerd verlopen. Friese bedrijven én burgers krijgen daarbij voorrang. Van 1 januari tot 1 april 2015 kunnen zij intekenen, nog voordat de domeinnamen wereldwijd beschikbaar komen. De eerste honderd domeinnamen kunnen namelijk nu al worden aangevraagd, waarna ze na goedkeuring begin december online zullen komen.

Overigens zijn niet alle domeinnamen zomaar vast te leggen. Via de onlangs opgerichte Stichting puntFRL wil De Jong proberen om in samenwerking met de overheid te waarborgen dat domeinnamen met een groot cultuurhistorisch- of economisch belang (denk aan fryslân.frl,  skûtsjesilen.frl, keatsen.frl, fierljeppen.frl en alvestêdetocht.frl, maar ook hotels.frl, boeken.frl) op een eerlijke manier onder beheer komen van de daarvoor meest geschikte partijen.

Dit bericht is 80 keer gedeeld

1 Reactie

Jaap van Goor

Bedrijf uit Gouda die de .frl domeinen mag uitgeven ! En dan maar hopen dat bedrijfsnamen, handelsmerken en geregistreerde merken gereserveerd worden anders krijg je een vreemde situatie binnen een land.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond