Nuon schaalt vanaf dit jaar eerste blockchainprojecten op

Vattenfall, moederbedrijf van onder meer Nuon, ziet de eerste concrete kansen in blockchaintechnologie. Enkele concepten zijn rijp om door te ontwikkelen. Dit vertelde Michiel Sintenie, Senior Business Developer bij Vattenfall op Emerce Tech Live!. Sintenies roadmap laat zien dat de komende twee jaar in het teken staan van voorbereiding, daarna moet een grootschalige uitrol volgen. In Nederland en Europa.
Een van de eerste projecten waar het toekomst in ziet is Enerchain, een samenwerkingsverband van diverse grote internationale energieleveranciers. Het doel is om tot een oplossing te komen voor de ‘wholesale trading’, de uitwisseling op groothandelsniveau.
Ook de BenChain, een prototype van de Bencom Group die tijdens de recente Blockchaingers Hackathon het licht zag, wordt de komende maanden verder ontwikkeld. Is het platform eenmaal af dan moet het consumenten en bedrijven inzicht geven over de status van contracten: een soort track & trace voor de energiemarkt.
‘Wees kritisch’
Nuons belangrijkste motivatie om te experimenteren: de blockchaintechnologie kan processen vervangen en goedkoper maken en het levert mogelijk nieuwe business modellen. Daarnaast wil Sintenie de techniek blijven volgen om niet verrast te worden door disruptie. Een kleine twee jaar geleden liep Europa nog achter, nu is het de nummer één als het gaat om blockchaintoepassingen voor de energiesector, zei hij op Emerce Tech Live! “Begin dit jaar stond de teller op 90 bedrijven die iets met blockchain en energie doen.”
De ervaring leert inmiddels dat innoveren met blockchain op een eigen manier moet worden aangevlogen. “Anders dan normaal is de klantpijn niet het vertrekpunt.” Veel van de inzichten komen daarom uit strategische studies, ook heeft de Blockchaingers Hackathon enorm geholpen. Bij eerdere interne brainstorms bleek het vinden van goede use cases moeilijk. “Van de 67 use cases die we zelf hadden bedacht, bleek er maar één geschikt. Wees dus kritisch”, geeft Sintenie mee.
Dat de waardeketen verandert, staat voor hem vast. “Op ieder vlak kan de techniek wel een rol spelen. Nadat ik in 2015 over de smart contracts hoorde liep ik ons kantoor binnen. Toen besefte ik voor het eerst dat zodra deze techniek volwassen is in elke industrie tot 60 procent van de bestaande banen kan verdwijnen.”
Foto: Peter Boer
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond