Streaming is Amerika’s dominante vehikel muziekconsumptie

Het streamen van muziek is in Amerika met 76 procent gegroeid in Amerika en is nu goed voor 38 procent van de totale muziekomzet, aldus onderzoeker Nielsen.

De muziekmarkt als geheel groeide in 2016 met slechts drie procent. Daar zit een daling van fysieke muziekverkopen achter en vooral in downloads, maar dat wordt ruim gecompenseerd door de 76 procent groei die internetmuziek doormaakte.

Partijen die profiteren van deze trend zijn onder meer Apple Music, Google Play, Spotify, Pandora en Amazon Music. Alle streamers bij elkaar, zoals gemeten door Nielsen, noteerden 250 miljard audiostreams met muziek en dan ook eens 231 miljard videostreams.

Voor het verkopen internetbedrijven meer muziek dan traditionele retailers.

Artiesten krijgen van vergoeding voor iedere keer dat hun liedjes worden gedraaid op welk kanaal dan ook. De best scorende artiesten in de muziek-apps waren Drake, The Weeknd, Kanye West, Rihanna en J. Cole.

Er waren twaalf gevallen waarbij een album meer dan honderd miljoen keer werd gestreamd. Drakes ‘Views’ staat met afstand bovenaan op die lijst. De Canadees topt ook de lijst met meest verkochte downloads en meeste streams.

In de marge van het miljardengeweld valt ook op dat de verkopen van vinyl LP’s voor het elfde jaar achter elkaar toenemen. In 2016 werden er dertien miljoen platen verkocht, meer dan in 1991.

In Nederland verslaat streaming dit jaar voor het eerste de fysieke verkopen. Over de eerste helft van 2016 was de omzet uit fysieke verkopen een fractie hoger dan de streamingomzetten, maar de laatste vorm noteerde een groeipercentage van vijftig procent versus +2 procent in de fysieke handel. De definitieve jaarcijfers publiceert NVPI in de komende maanden.

Het toenemend gebruik van streaming-apps biedt ook voor adverteerders kansen. Zij kunnen veel gerichter dan op de radio publiekssegmenten inkopen op basis van demografische variabelen. GroupM en Spotify rekenden vorige week voor dat er een nieuwe adverteerdersmarkt van zeker 220 miljoen dollar nog braak ligt.

Morgen begint in Groningen het jaarlijkse muziekfestijn Eurosonic-Noorderslag.

Foto: SharonaGott (cc)

3 Reacties

Lekker kromme zin als kop.

“Morgen begint in Groningen het jaarlijkse muziekfestijn Eurosonic-Noorderslag.” ..en wat heeft dit precies met het artikel te maken?

Hoi Anoniem. Jammer dat je niet onder je eigen naam reageert. Hoeft helemaal niet.

Antwoord op je vraag: weinig, hooguit maar toch zijdelings relevant. Daarom staat het ook helemaal onderaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug