Deel dit artikel
-

‘Winkels moeten coronaproof open, Nederland is er aan toe’

Het ziet er niet naar uit dat niet-essentiële winkels na 3 maart weer volledig open kunnen. Het kabinet maakt dinsdag bekend hoe het verder moet. Premier Rutte zegt dat het kabinet bezorgd is over de oplopende besmettingscijfers en de situatie in de ziekenhuizen. De druk op het kabinet neemt echter toe. De beperkte opening door click & collect in combinatie met staatssteun helpt ondernemers onvoldoende.

Bij bijna driekwart van de gesloten winkels kelderde de omzet in januari zestig tot honderd procent, zo blijkt uit onderzoek onder 1300 ondervraagden. Het aantal ondernemers met liquiditeitsproblemen is gestegen naar 56 procent.

De winkels moeten zo snel mogelijk heropenen om het tij te kunnen keren, concludeert belangenvereniging INretail. ‘Dit kabinet doorziet niet hoe onvoorstelbaar veel leed veroorzaakt wordt door de winkelsluiting. De impact op ondernemers is gigantisch. Lokale winkels kunnen wel samen bestaan maar niet afzonderlijk. Als er teveel spelers omvallen wordt het ook voor zij die overleven onmogelijk. Dan is de maatschappelijke schade nog veel groter.’

Ondernemers duiken steeds dieper in de schulden. De situatie wordt onhoudbaar. Door de gekozen rechtsvorm bij de start van de onderneming -bijvoorbeeld eenmanszaak of Vof- dreigen talloze persoonlijke faillissementen. Winkeliersverenigingen, centrum managers en ondernemersverenigingen melden bij INretail toenemende spanning en groeiende actiebereidheid.

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat de gesloten sectoren zo snel mogelijk op zijn minst gedeeltelijk weer open moeten. Daarvoor hebben zij in samenwerking met de betrokken branches – horeca, detailhandel, culturele instellingen, evenementen, doorstroomlocaties zoals attractieparken en musea, reizen (inclusief groepsaccommodaties en chartervaart), kappers en andere contactberoepen, autorijscholen en sportscholen en sportverenigingen – een plan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat uitgaat van verantwoorde stappen verdeeld over verschillende sectoren. ‘We kunnen niet langer wachten, ondernemers gaan kapot. Als volledige heropening écht niet kan, doe dan in elk geval dit’, is de dringende oproep van de ondernemersorganisaties.

Het gezamenlijke plan van de ondernemers- en brancheorganisaties gaat uit van gedeeltelijke heropening met beperkingen van contacten in bijvoorbeeld aantal, duur en type, minimalisering van mobiliteits- en passantenbewegingen en spreiding van bewegingsstromen. Zo kunnen winkels open voor klanten op afspraak (‘private shopping’), met een maximum aantal personen per vierkante meter. Kappers en andere contactberoepen kunnen weer aan de slag met een 1 klant per 10 vierkante meter en een verplicht deur-, registratie – en triagebeleid.

Meerdere ondernemers pleiten volgens de NOS inmiddels voor een ‘coronabelasting’ voor bedrijven die het afgelopen jaar profiteerden van de coronacrisis, zoals bol.com. Op deze wijze willen ze de ongelijkheid tussen ‘de winnaars en de verliezers’ rechttrekken. Bedrijven die juist profiteerden van de crisis zouden via een heffing een deel van hun winst kunnen afdragen aan ondernemers die noodgedwongen hun zaak moesten sluiten.

Foto Pixabay

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond