Deel dit artikel
-

‘Zonder onlinestrategie geen toekomst voor kledingwinkels’

Bij kledingwinkels moet het roer om. Zij moeten een omnichannelstrategie ontwikkelen en bestaande werkwijzen en processen aanpassen om de concurrentie met een toenemend aantal online aanbieders aan te gaan. Doen ze dit niet, dan zullen ze verdwijnen, waarschuwt Manhattan Associates.

Online winkelen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en voor fashion retailers met een fysieke winkel is het steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. Als zij de concurrentie met online webshops willen aangaan, zijn zij genoodzaakt om hun producten ook via het online kanaal aan te bieden.

Belangrijke uitdagingen voor fashion retailers zijn hoge omloopsnelheden van voorraden, onvoorspelbare weersomstandigheden die bepalend zijn voor de vraag en veranderende modetrends, stelt Manhattan Associates vast. Hierdoor is lastig vooraf te bepalen wat de daadwerkelijke vraag naar specifieke producten zal zijn. Ze worstelen dan ook voortdurend met het hebben van te veel of te weinig voorraad.

Daarnaast komt het vaak voor dat fashionretailers veel voorraad op de ene locatie hebben, terwijl op de andere locatie de voorraad op is. Klanten verwachten tegenwoordig bovendien dat ze zowel online als in de winkel producten kunnen kopen. Zij verwachten voor beide kanalen dezelfde, persoonlijke winkelervaring en het liefst hebben zij het bestelde product vandaag nog in huis. De opkomst van online winkelen heeft het consumentengedrag veranderd en succesvolle retailers houden rekening met deze nieuwe spelregels.

Toch zijn fashionretailers met een fysieke winkel niet kansloos in de concurrentiestrijd. De winkelervaring die door het personeel in een fysieke winkel kan worden geboden, is een groot concurrentievoordeel ten opzichte van online retailers. Met de juiste systemen en slimme apparaten kunnen verkoopmedewerkers klanten helpen bij het kiezen van de juiste producten of aanvullende artikelen.

Wanneer de relatie met de klant goed is, komt hij  terug en kan een beter kledingadvies worden gegeven. Daarom is het essentieel voor fashion retailers om de klant beter te leren kennen. Zij moeten in één oogopslag de historie van de klant, diens bestellingen en de beschikbare voorraad kunnen zien. Door de beschikbare informatie goed in te zetten, wordt het mogelijk om sterke klantrelaties te converteren naar meer omzet.

Het ontwikkelen van een webshop is slechts een onderdeel van omnichannelretailing. Retailers richten zich vaak sterk op het  ontwikkelen van een webshop. Maar als ze echt succesvol willen zijn in het uitvoeren van een omnichannelstrategie, moeten ze de beloftes die ze op hun websites doen ook waarmaken. Hier is optimale fulfilment en service excellence voor nodig, want dit is waar de echte winst te behalen valt.

Fashion retailers die zich enkel online bevinden, winnen klanten voor zich met lage prijzen en een breed assortiment. Retailers die kiezen voor een omnichannelbenadering moeten daarom gebruikmaken van het grootste voordeel dat ze hiermee hebben: klantcontact via meerdere touch points.

Deel dit bericht

1 Reacties

Jeroen Bos

Een open deur, maar o zo waar! Het probleem ligt bij de meeste bedrijven die nog niet geschakeld hebben, in drie oorzaken. 1. het ontbreekt aan kennis om een goede aangepaste strategie te formuleren, 2. geen ruimte voor onvermijdelijke investeringen 3. mentaliteit dat men blijft denken dat na de crisis, de verkopen weer aantrekken, dus lekker afwachten. Die laatste categorie gaat zeker het onderspit delven. Voor de eerste twee zijn er genoeg mogelijkheden, maar je moet wel weten wat je wilt. Het is nog niet te laat, want de fysieke plek biedt absoluut voordelen, maar die moeten dan wel slim benut worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond