Deel dit artikel
-

‘Zorgtechnologie moet uit de bezemkast’

De zorg is nog teveel een speelbal van de technologie. Dat zegt hoogleraar Persuasive Health Technology Lisette van Gemert-Pijnen morgen in haar intreerede aan de Universiteit Twente.

Volgens van Gemert-Pijnen wordt bij het inzetten van zorgtechnologie maar al te vaak voorbijgegaan aan de wensen en mogelijkheden van de gebruikers zelf. Vaak wordt een technologie bedacht door experts, zorgverleners of de industrie. De gebruiker wordt hier niet in betrokken. ‘Er wordt niet vooraf getest en ook niet nadien op goede wijze geëvalueerd.’

In haar pleidooi voor een holistische eHealth aanpak – waarin wordt uitgegaan van de mens en zijn sociale omgeving – geeft van Gemert-Pijnen aan dat eHealth nog onvoldoende benut wordt in Nederland.

Wetenschappelijk onderzoek om zelfzorg en adaptatie aan technologie te bevorderen door middel van technologie die werkt, helpt en rendeert is broodnodig. Technologie evolueert snel, producten verdwijnen snel naar kelders of zolders.

Deel dit bericht

2 Reacties

Yvo Gortemaker

Goed punt. Het betrekken van gebruikers bij nieuwe technologieontwikkeling is in alle branches belangrijk maar heeft in de zorg, vanwege het bijzondere karakter van de werkzaamheden, juist nog extra aandacht nodig.
Ik (oprichter van software ontwikkelaar GlobalOrange) raad aan om volgens een lean-startup methode nieuwe producten te ontwikkelen. Hierbij wordt zo klein mogelijk begonnen en vervolgens bijgestuurd n.a.v. feedback tijdens daadwerkelijk gebruik van de nieuwe technologie door de eindgebruikers in de zorg. Mismatch tussen technologie en gebruikerswensen behoort dan tot het verleden.

Marcel Schuitevoerder

Ik sluit me daar helemaal bij aan! Om die reden hanteer ik altijd een mensgerichte aanpak (voor een stappenplan zie http://goo.gl/ayk0sf). Eerst aandacht voor de mens, dan pas voor de techniek!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond