-

Book review: The future is faster than you think

Hoe gaat onze wereld veranderen door alle technologische disrupties? Succesauteurs Diamandis en Kotler schetsen een caleidoscopisch beeld van de nabije toekomst. Een recensie.  

De ontwikkelingen in technologie gaan sneller dan iemand zich had kunnen voorstellen. In The Future is faster than you think schetsen Peter Diamandis Steven Kotler een routekaart naar onze nabije toekomst en onderzoeken ze hoe nieuwe technologieën zowel ons dagelijks leven als onze maatschappij zullen beïnvloeden. Eerder schreven dezelfde auteurs met Abundance en Bold al zeer succesvolle boeken over de wisselwerking tussen technologie en samenleving.

Caleidoscoop: mooie kleuren!

De auteurs behandelen tal van onderwerpen; hoe ver we zijn met artificial intelligence, avatars, holodeck, het 5G-netwerk, de stand van zaken in vakgebieden als klimaat, biotechnologie, healthcare, nano- en gentechnologie, voeding, educatie, retail, advertising, content en transport. Een hele hoop nieuwe kennis. Ondanks deze myriade aan informatie leest het boek heel lekker weg. De gemene deler van al deze innovaties die de revue passeren is het potentieel nut voor de toekomst.

Dit toekomstbeeld dat in het boek geschetst wordt lijkt op die van de wereld van de tekenfilm The Jetsons. Tegen die tijd maken wij collectief gebruik van vliegende auto’s. Er zijn robots die in onze keukens maaltijden verzorgen. Ons brein is direct aangesloten op het internet door microchips. We reizen in treinen die zich razendsnel voortbewegen in vacuüm buizen.

En daar zit dan meteen ook een puntje van een kritiek. Dit boek sleept je makkelijk mee in deze rooskleurige Jetson’s wereld, maar toen ik het uit had en er nog eens over nadacht miste ik de ander kant van de medaille. Er worden namelijk geen negatieve of oordelende aspecten benoemd van de innovaties. Een kritische kanttekening wordt daarom wel her en der wel gemist.

Caleidoscoop: wit.

Dit boek activeerde mijn verbeelding. Deze kracht zit voornamelijk in goede onderbouwingen en toepassingen. Genoeg leuke weetjes om tot je te nemen. Gaandeweg kwamen bij mij de volgende vragen boven: 

Stel je voor dat je de lengte van ons leven kunnen verdubbelen. Dit betekent dat we ons brein twee mensenlevens kunnen gebruiken om te leren en te ontdekken. Immers is het zo dat in de afloop van ons leven, aan het eind van ons actieve en scherpe brein, wij de meeste kennis en vaardigheden hebben opgebouwd. Zou bij een verdubbeling dan een vliegwieleffect gecreëerd worden waardoor onze innovatie acceleratie exponentieel toeneemt? En wat zou er gebeuren als we dit brein aansluiten op een collectief internet om een zo nog beter resultaat te behalen?

Welke impact zal de hyperloop hebben op het gedrag van mensen? Praktisch houdt dit in dat ik in Parijs zou kunnen wonen maar toch binnen een half uur op kantoor in Den Haag kan zijn om een fysieke meeting bij te wonen.

Caleidoskoop: donkere kleuren

De auteurs richten zich vrijwel uitsluitend op de innovaties en ontwikkelingen uit de Verenigde Staten. Als je nog niet wist wie Elon Musk is, weet je dit na het lezen van dit boek. En dat is spijtig. De hyperloop, welke als illuster voorbeeld dient in introductie van het boek heeft een voorganger. Dit is een Japanse uitvinding; de bullettrein. Deze haalt een topsnelheid van 320 km p/u. Dit wordt door beide auteurs niet benoemd. 

Er zijn genoeg uitvindingen te bedenken die een impact hebben op ons hedendaags en waarschijnlijk ook toekomstig leven. Zoals deze Russische bijdrage: de Gyrocar, de jetpack, de ruimtecapsule en het 3d hologram. De Japanners leverden: de walkman, de microprocessor en de laptop. Of wat dacht je van de thermostaat, het elektrische scheerapparaat, de programmeertaal Python, de telescoop (en daarmee de ontdekking van micro-organismen), allemaal Nederlandse uitvindingen?*

Je zou nog kunnen opmerken dat dit boek niet op detailniveau in gaat op de beschreven ontwikkelingen. Zou daar wel voor gekozen zijn dan zou dit een epos zijn dat als een encyclopediereeks de onderste plank van mijn boekenkast vult. Verder is te merken dat één van de auteurs medisch opgeleid is. In deze hoofdstukken gaat hij iets dieper op de materie in en wordt meer jargon gebruikt.

Wie zou dit boek moeten lezen?

Voor mij is het overduidelijk. Al deze nieuwe technologieën zullen een enorme impact hebben op de customer experience. CEO’s, marketing- en innovatiemanagers kunnen dit boek gebruiken als verrekijker. Het geeft een overzicht van bestaande en aankomende innovaties. Gebruik deze kennis om jouw visie, strategie of businessmodel helemaal fit for future te maken. Maar ook voor mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in nieuwe technologieën en soortgelijke ontwikkelingen biedt een toegankelijk overzicht en is daarmee een fijne bron van inspiratie.

Beoordeling

Dit boek krijgt van mij een 7,5 op een schaal van 10. Het is een uitstekende weergave waar we nu staan, hoe we daar gekomen zijn en welke toekomstmogelijkheden in het verschiet liggen.Ik ben benieuwd naar het opvolgend boek, de volgende opsomming van Diamandis en Kotler. Laten we zeggen over vijf tot tien jaar. Zodat we dat boek naast deze kunnen leggen om te zien hoe ver we zijn gekomen.

———

Titel: The future is faster than you think

Auteurs: Peter H. Diamandis Steven Kotler

Uitgever: Simon & Schuster

———

*Een aanvullende opmerking vanuit chauvinistisch oogpunt: Nederland loopt aardig voorop bij de ontwikkeling van de hyperloop. Momenteel zijn er twee Nederlandse initiatieven actief en wordt over twee jaar de eerste Europese testbaan van de hyperloop geopend in Groningen.

Over de auteur: Stephan Makatita is ad interim online marketing strateeg bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond