-

Column: De nieuwste online hit: word een potpreneur

Iets meer dan de helft van de Amerikanen staat positief tegenover legalisering van marihuana. Ook steeds meer investeerders hebben interesse in wietondernemers, de zogeheten potpreneurs. Zo heeft Peter Thiel kortgeleden een fonds opgericht waarin maar liefst 75 miljoen dollar zit, speciaal voor drugsgerelateerde startups. Waar voorheen investeerders liever anoniem een ronde financierden, lijkt nu ook dit segment klaar voor een volgende stap.

‘Ganja’, de populaire Amerikaanse term voor wiet, levert bovendien uitzonderlijke ondernemers op, aldus onderzoek van de Harvard Business Review. Dat er een verband bestaat tussen wietrokers en succesvolle ondernemers is al langer bekend. Want veel entrepreneurs verkennen, vanwege hun risicozoekende gedrag, maar al te graag de grenzen van onze maatschappij.

De totale online drugsmarkt zou in 2018 ongeveer acht miljard dollar aan omzet moeten opleveren. Dat is vergeleken met nu maar liefst zeven miljard meer, in nog geen drie jaar tijd. Geen wonder dat veel investeerders staan te trappelen, want in de geschiedenis van de Verenigde Staten is er nog nooit zo snel een industrie van dergelijke proporties ontstaan. Nu bijna de helft van de Amerikaanse staten wiet heeft gelegaliseerd, biedt dat tevens een unieke kans voor ondernemers. Ook uit Nederland. Voor je idee: de wietindustrie in de staat Colorado alleen al is momenteel zevenhonderd miljoen dollar groot.

Als rebelse ondernemer die af en toe een blowtje opsteekt, zie ik direct legio kansen. En aangezien Nederlanders veel ervaring met deze tak van sport hebben, is het wachten op de eerste startups die de Amerikaanse markt betreden met onze eigen Nederlandse Purple Haze. In de afgelopen acht maanden zijn er in de VS zelfs al meer dan twaalf startups met meer dan één miljoen dollar gefund, met focus op distributie van (legale en medicinale) wiet. Interessante bijkomstigheid: de kosten voor het opstarten van een cannabis powerhouse worden volgens een derde van de potpreneurs geschat op een schamele vijftigduizend dollar. Dat je het weet.

Nog opmerkelijker is dat de meeste van deze startups al substantiële winsten boeken. Volgens Forbes draait binnen twaalf maanden meer dan de helft van hen zelfs break-even. En behaalt zestien procent ‘extreem’ hoge winsten. Bovendien beweert 62 procent van de starters binnen twaalf maanden winstgevend te zijn. Van dergelijke duizelingwekkend optimistische cijfers zou ik bijna zelf wietplanten op grote schaal gaan verpotten.

Twijfel je nog? Bedenk dan dat er in de VS per persoon gemiddeld negentienhonderd dollar per jaar aan deze verslavende behoefte wordt uitgegeven. Met een goede uitvalsbasis in Nederland kan – bovenop de legale productie – met gemak vanuit hier ook de online wietbranche in de VS worden bestormd. Want wie heeft daar nou meer verstand van dan wij?

*) Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het juninummer van Emerce magazine (#141).

Deel dit bericht

1 Reactie

Mosh

Nederland zal nog lang duren ben ik bang. Reden om creatief te zijn. Een product als het nederlandse stonershake zou het best nog wel eens kunnen maken in de states. Ik steek er nog een op..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond