Mijn toppers van CES: zoeken naar diamantjes
Ik bezocht de CES in Las Vegas, waar duizenden bedrijven hun laatste technologische vindingen presenteren. Alle grote automerken, alle software en hardware bedrijven zijn er. Ruim 3000 bedrijven presenteren zich van hun beste kant. Met meer dan 150.000 bezoekers een van grootste B-to-B beurzen in de wereld. Consumenten mogen er niet in! Wie waren de toppers en waarom komen de meest succesvolle internetbedrijven uit de VS?
“If you can make it here, you can make it anywhere!”
Ik ben op zoek naar die verrassende start-ups die zich op CES, vaak nog fragiel, presenteren aan de grote bedrijven. Start-ups op zoek naar een strategische samenwerking of een launching customer. Maar het belangrijkste waar ik me op richt is de vraag: Hoe kan het dat het overgrote deel van de techbedrijven uit de VS komt en misschien wel van de westkust van de VS?
Daar zijn natuurlijk veel verklarende factoren voor. Zoals de grote thuismarkt, de Engelse taal die min of meer internettaal is en de synergie die bedrijven zoeken en vinden met andere belangrijke spelers. Dat zal ongetwijfeld een hele grote rol spelen. Maar ik woon nu vijf jaar in de VS en we hebben door hard werken Symbaloo op de kaart weten te krijgen en weten dus hoe moeilijk het is om zes miljoen gebruikers te generen ook al is het land nog zo groot.
Mentaliteit en kapitaal als bouwstenen van innovatie!
Het heilige geloof in The American dream is weer op een hoogtepunt door de vele beursexits die er in de afgelopen jaren zijn geweest. Het is sinds 2001 weer heel erg ‘cool’ om voor een startup te werken. Gratis of zwaar onderbetaald is niet relevant, de kans dat je bij een verkoop ook langs de kassa mag is bepalend.
Laten we even de gemiddelde Amerikaanse collegestudent nemen, die heeft meer dan 30.000 dollar studieschuld bij de staat. Gewoon tegen acht procent rente. Daarnaast zijn autoleningen en andere schulden ook al vaak flink opgelopen, dus een goede baan is noodzaak. Meestal zijn dat twee banen! Maar door de crisis hebben jong afgestudeerden moeite om een geschikte baan te vinden.
Meer dan 50 procent is werkloos of is onder zijn opleidingsniveau werkzaam (bij McDonalds). Daarom is het beginnen met werken bij een startup ook een heel welkom alternatief. Als je toch onderbetaald wordt kan je in ieder geval nog wat leren of betrokken zijn bij een “wereldbedrijf”.
Als je het probeert kun je niet falen
Het proberen ‘iets van de grond te trekken’ verdient in de VS al heel veel respect. Het respect dat volledig blijft bestaan als je het niet haalt en failliet gaat. ‘Geen probleem, je heb het geprobeerd dus ben je een held.’ Terwijl dat in de rest van de wereld anders ligt. Als je het probeert, word je begroet met een sceptische ‘Denk je echt dat jij dat kan?’. En als je het niet haalt dan zijn we er als de eerste bij om te zeggen ‘Ik heb het je toch gezegd dat het niet kon’! Deze verzuurde en de ‘doe maar gewoon dat is gek genoeg’ mentaliteit staat onze innovatie in de weg.
Meespelen met de avonturiers
In Amerika wordt je door de meeste colleges opgeleid voor het zakenleven. De zogenaamde ‘De goede baan’. Maar er is een steeds grotere groep universiteiten die, in navolging van Stanford, een grote opleiding ondernemerschap hebben. Met een eigen startup centrum en diensten die het starten van je eigen bedrijf mogelijk maken.
Twee van mijn kinderen, negentien en twintig jaar, gaan naar Chapman University en zijn hun bedrijf Myslate.com gestart en werken naast hun studie (‘gratis’. maar niet voor niets) 40 uur in de week om het van de grond te tillen. Dat was in Nederland ondenkbaar geweest, maar hier zijn ze de cool kids. Ze halen hun geld op bij zogenaamde Angels die proberen mee te liften op de ‘nieuwe Mark Zuckerberg’, en naast hun zekerheden ook weer iets spannends en ondernemends zoeken.
Deze Angels beseffen dat het ‘gokgeld’ is, en alles kwijt kunnen zijn maar ook over een jaar of vijf de inleg vervijfvoudigen.
Welke startup steekt er boven uit op CES en wie zitten erachter!
Allereerst moet ik even mijn frustratie kwijt over het aantal Nederlandse bedrijven dat je hier ziet. Of beter gezegd, je eigenlijk totaal niet ziet. Frankrijk en Israël geven zware ondersteuning aan bedrijven die zich op het hoofd podium presenteren. Nederland is denk ik aan het bezuinigen! Of zou het gewoon onkunde zijn?
Hier zijn mijn toppers! Geniet mee en kijk wat jij ervan vindt. Er zijn hier overigens meer dan 150 start-up ondernemingen! Ik ben niet echt een hardware man, dus alles wat je weer opnieuw moet opladen heeft bij mij een grote barrière.
Als gevolg van mijn geloof in voice technologie geef ik de volgende twee bedrijven een goede kans.
Vocalzoom.com: Zij halen vrijwel alle achtergrondgeluiden weg als je aan de telefoon bent. Die is voor voice command erg belangrijk en kan Siri van Apple opeens wel goed laten werken. Deze mannen hebben een sensor ontwikkeld die trillingen in je gezicht waarneemt en koppelt aan het geluid dat je produceert. Deze sensor wordt zo groot als een cent en ze zijn bezig met partnerships met meerdere telefoonfabrikanten. Een toppertje.
Lexifone.com: Zij hebben het simultaan vertalen door een computer in meer dan elf talen op een heel redelijk kwaliteitsniveau gebracht. Misschien samenwerken met vocalzoom.com om verstorende bijgeluiden uit te sluiten en je kan in elke taal met mensen converseren, terwijl de computer het vertaalwerk doet. Ze opereren op een drukke markt, maar als ze op tijd met de juiste partner in zee gaan acht ik ze erg kansrijk.
Lert.ly: Een alarmsysteem dat via WiFi werkt om mensen die toezicht nodig hebben te monitoren. Dus is iemand ergens te lang of te vaak of te weinig en kan dit zorgwekkend zijn? De vertaling richting scholen sprak mij erg aan omdat er op Amerikaanse scholen steeds meer veiligheidsissues zijn en zij daar een vooral heel simpele oplossing voor hebben.
Dan heb ik er ook nog drie in de categorie kansrijke gadgets:
Snapkin.fr is een van de vele Franse bedrijven die zich hier presenteren. Een bijzonder bedrijf omdat ze een camera ontwikkeld hebben voor interieurontwerpers. Je neemt alle ruimtes met een 3D-camera op en stuurt die gegevens naar hun lab. Zij sturen je een volledig uitgewerkt vloerplan op met de kleinste details. De prijzen zijn nog veel te hoog maar die zullen nog wel gaan dalen.
Mybraintech.com heeft een koptelefoon die ook een houder op je achterhoofd plaatst. Op deze manier meten ze je hersenactiviteit en spelen ze muziek die je langzaam tot rust brengt en je stressniveau voelbaar laat wegzakken. Op deze manier leer je te ontspannen omdat je direct feedback krijgt via muziek. Naarmate je rustiger wordt, gaat ook de muziek meer relaxen. Dus leer je te ontspannen. Mooi vormgegeven en weer een Franse club!
Pryntcases.com zorgt ervoor dat je foto’s direct kan afdrukken op een simpel op een batterij lijkend apparaatje dat in 40 seconden een foto uitprint op visitekaartjes formaat. Misschien zelfs leuk als visitekaartje, maar mijn oude Polaroid-hart ging sneller kloppen. Eindelijk weer eens een foto vasthouden.
Uprightpose.com is een heel klein apparaatje ter grootte van een grote sigarettenaansteker die je op het centrum van je rug plaatst en gaat trillen als je onderuit zakt. Dus je gaat weer snel rechtop zitten. Paar keer een kwartier per dag oefenen en past je houding aan! Mooie oplossing voor al die doorgezakte bureauruggen!
Maar het leukste bedrijf kwam ik tegen op het einde. Ultimaker.com: Nederlandse ondernemers (jawel, er waren er gelukkig enkelen) die in 3D-printen zijn gedoken en door hun interactieve ontwikkelmethode met hun gebruikers een voorsprong hebben. Ze leveren een top product in het laagste prijs segment. Zonder enige externe financiering en ondersteuning van de overheid staat ze nu op het punt dat ze hun eigen groei niet meer kunnen financieren. Wat een opluchting dat er toch nog Hollands glorie is op de CES. Wat een leuke en goede ondernemers uit Alblasserdam! (Morgen meer bij Emerce over dit bedrijf – red.)
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond