Wat gaat AI betekenen voor een duurzame wereld?
Technologie zoals Artificial Intelligence biedt grote kansen voor een meer duurzame wereld. Juist nu we nog aan het begin staan van een hoogstwaarschijnlijk revolutionaire ontwikkeling wordt de urgentie groter na te denken over de manier en de richting waarin AI en alle andere technologieën daaromheen zich moeten ontwikkelen.
De ontwikkeling van AI wordt steeds actueler nu er allerlei technieken ontwikkeld zijn waarmee die data beschikbaar komen. Drones komen op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, sensoren registreren veranderingen in de omgeving en ‘the internet of things’ verzamelt de gegevens van huizen en het gebruik van apparaten. Deze gegevens kunnen worden gecombineerd, berekend worden door algoritmes om op basis daarvan waarnemingen te doen en/of beslissingen te nemen.
Technologie omarmen voor een duurzame wereld
Er zijn inmiddels vele voorbeelden die illustreren waarom het nut heeft om nieuwe technologie te omarmen als je naar een duurzame wereld streeft. Denk aan slimme energienetwerken die op basis van data reageren op de wisselende vraag naar energie. Hierdoor kan wind- of zonne-energie efficiënter verspreid worden en ontstaan er elektriciteitsmeters die in staat zijn om aan te geven wanneer het aanbod aan energie groot is en wanneer het een goed moment is om je elektrische auto op te laden of de was te doen.
Of denk aan onderzoek naar de invloed van vervuiling en klimaatverandering op het gedrag van dieren in gebieden waar mensen nauwelijks kunnen komen of waar hun aanwezigheid de dieren vooral veel stress oplevert. Drones kunnen daar data verzamelen over zaken als temperatuur, begroeiing en verstoringen waarna wetenschappers honderden kilometers verderop met behulp van algoritmen onderzoek doen en verbanden leggen.
Nadenken over richting ontwikkeling AI
Ondanks de ‘buzz’ die er om AI hangt, moet de grootschalige inzet ervan nog komen. Uit onze jongste wereldwijde CEO Survey komt bijvoorbeeld naar voren dat nog maar weinig bedrijven AI breed inzetten. Een derde zegt op beperkte schaal te zijn begonnen met de inzet van AI. Nog een derde is van plan daar de komende drie jaar mee te beginnen. Juist nu we nog aan het begin staan van een hoogstwaarschijnlijk revolutionaire ontwikkeling wordt de urgentie groter na te denken over de manier en de richting waarin AI en alle andere technologieën daaromheen zich moet ontwikkelen.
Want AI kan bijdragen aan duurzaamheid, maar de voorwaarde daarvan is wel dat we de ontwikkeling van die technologie in de goede richting sturen. Nieuwe technologie kan namelijk ook de ongelijkheid in de wereld vergroten doordat de ene burger/groep/land/regio er wel toegang tot heeft en de andere niet. Dataverzameling is enorm behulpzaam bij het efficiënt verspreiden van zonne-energie, maar kan ook leiden tot privacyschendingen. Kortom: beslissingen die de computer neemt op basis van dilemma’s moeten wel de goede beslissingen zijn en het gevolg zijn van goede afwegingen die die mensen die de machines maken moeten nemen.
SDG’s als leidraad voor de ontwikkeling van technologie
Ik denk dat we de Sustainable Development Goals (SDG) van de VN moeten inzetten als ontwikkelingskader voor nieuwe technologie. Deze SDG’s hebben betrekking op de grootste problemen in de wereld, zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering en elke innovatie kan getoetst worden of ze de realisatie van de doelen uiteindelijk dichterbij of verder weg brengen. Kun je door het inzetten van datagedreven beslissingen, bijvoorbeeld over de toegang tot uitkeringen, opleidingen of stimuleringsmaatregelen, voorkomen dat bepaalde groepen worden uitgesloten (SDG 10 – Reducing inequalities)?
Hoe zorgen wij ervoor dat de nieuwe technologie niet exclusief is, maar dat iedereen toegang ertoe heeft- ook naar de vaardigheden die nodig zijn om het optimaal te benutten (idem – SDG 10)? Denk je nu al na over hoe je de gegevens die je in de toekomst verzamelt over je waardeketen kunt gebruiken om schaarse grondstoffen optimaal te gebruiken en hergebruiken (SDG 12 – Responsible consumption and production)? Houd je rekening met de gevolgen van het inzetten van robots op het aantal werkplekken en het type werk (SDG 8- Decent work and economic growth)?
Nieuwe technologie moet in lijn zijn met waarden
Nieuwe technologie moet ontwikkeld worden volgens de waarden die we belangrijk vinden. De SDG’s geven de richting aan waarin de wereld wil ontwikkelen. Laten we de SDG’s dan ook als leidraad nemen bij de ontwikkeling van nieuwe technologie. Dan zullen nieuwe technologieën daadwerkelijk bijdragen aan de realisatie van deze ambities.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond