-

Nooit meer picture perfect

Mijn meest activistische moment als jeugdige was een demonstratie tegen de onderwijsbezuinigingen. ‘Deetman, je snapt er geen reet van’ klonk heel stoer, maar ik had geen benul van politiek. Of van wat bezuinigingen precies waren. En er veranderde niks. Buiten de mensen in onze straat nam er niemand notie van. Laat staan Deetman zelf. Nee dan de Gen-Z’s!

Gen-Z is sowieso mijn lievelings. Ze zijn wars van hokjes, negativiteit en van ‘kan niet’. Nou is de jeugd altijd al de meest begeesterde groep in de samenleving, maar het verschil met toen wij jong waren, is dat Gen-Z echt een verschil maakt. Greta begon op haar vijftiende ook met een spandoek, maar eindigde bij het World Economic Forum in Davos. Ze is wereldwijd de meest bekende klimaatactiviste geworden. Een groep jonge k-pop fans frustreert met regelmaat de online haatverspreiding. Ze vullen de extreemrechtse hashtags vol met vrolijke filmpjes of foto’s van pannenkoeken. Dichtbij in onze EU hebben trotse Poolse meiden na wekenlange protesten de invoer van nog strengere abortuswetgeving uitgesteld. De jeugd is activistischer dan ooit. Meer open-minded dan ooit. Wat te merken is aan hun socialmediagebruik. TikTok is keeping it real. Eindelijk, na het picture perfect Instagram. Het is ongepolijst, echt en ontwapenend.

Glowdown

Want naast activisme delen ze ook de heerlijk rauwe werkelijkheid van hun bestaan. Je ziet meiden die met enthousiasme hun vetrolletjes laten rollen. Jongens delen hoe ze van hot naar not zijn gegaan, de zogenaamde ‘glowdown’. Jonge transgenders laten het traject zien van ongelukkige jongen naar stralende vrouw. Lieve meisjes bieden aan om samen te ontbijten, voor als je het lastig vindt om te eten. Zonder enige gêne worden alle menselijke zwaktes en onzekerheden geëtaleerd onder het motto ‘let’s normalize this’. En het werkt. Er wordt vanuit muziek, dans en creativiteit verbinding gemaakt. Over landen, rassen, sekse en klasse heen. It’s a small world after all

TikTok redt

Ik zie het allemaal met een glimlach langskomen. Het is opbeurend, verrassend, ontroerend en verbindend. En het werkt aanstekelijk, je wilt daarna zelf de wereld ook een stukje beter maken. De Corona-jaarwisseling nadert. We zijn allemaal toe aan een stukje wholesome internet. Zet je dus over je ‘ben ik toch te oud voor’-mantra heen. TikTok redt samen met Hamza van de kippetjes eigenhandig 2020.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond