-

Veel bedrijven onwetend: uitstel zakelijk spamverbod

Veel bedrijven werken zich de afgelopen week een slag in de rondte om het adresbestand aan te schrijven in verband met het verbod op zakelijke spam. Zij moeten binnenkort expliciet toestemming hebben om bedrijven met commerciële e-mailings te benaderen. Dat dit verbod pas 1 oktober intreedt, is aan velen voorbij gegaan.

Een wetswijziging regelt het verbod om bedrijven spam te sturen. Dit verbod zou in eerste instantie ingaan per 1 juli, als gevolg van een wijziging in de telecommunicatiewet. De wijziging in deze wet omvat meerdere maatregelen. Enkele hiervan werden uitgesteld naar 1 oktober, waaronder het verbod op zakelijke spam.

Spam aan personen was in Nederland al verboden. Door het nieuwe verbod ontstaat een algeheel spamverbod in Nederland. Hiermee moet de schade die spam veroorzaakt bij internet service providers en andere bedrijven afnemen. OPTA kan Nederlandse bedrijven die toch doorgaan met het versturen van spam boetes opleggen.

Telecomcontracten moeten wel per 1 juli na afloop van het contract binnen een maand op te zeggen zijn als gevolg van de wijziging in de Telecommunicatiewet. Een aantal providers meldden nog aan OPTA hier niet klaar voor te zijn.

De bedrijven die onlangs hun adresbestand aanschreven om te vragen of zij mailings willen blijven ontvangen, zijn in ieder geval ruimschoots op tijd om dit geregeld te hebben voor 1 oktober.

Foto: karenhorton (cc)

 

Deel dit bericht

6 Reacties

Wouter

Wij hebben hier de afgelopen periode veel over geschreven voor bedrijven die meer willen weten: http://www.mailblog.nl/tag/telecomwet/

Gijs Vroom - Emerce

@ Wouter Ik heb liever dat je hier op Emerce de inhoudelijke bijdrage doet.

Elja Trum

Het was dan ook tamelijk onhandig dat de verplaatsing van de datum pas een week of twee geleden bekend werd. Tot die tijd stond bij spamklacht.nl (van de Opta) zelfs nog de 1 juli datum.  Eigenlijk was elk bedrijf dat toen niet al volop bezig was met het valideren van hun mailinglijst bestand al te laat begonnen. Want je kunt niet verwachten dat heel je mailinglijst al direct op het eerste mailtje reageert.

webabun

Ik ben het met Elja eens, dat bedrijven die nu nog volop bezig zijn met valideren niet tot de kopgroep horen. Wat ik dan wel wil weten -waarom- men dan zo laat is begonnen.Is de markt dan minder kundig en georganiseerd (branche voorlichting) dan eerder werd aangenomen door toezichthouder en wetgever?

Don van Riet mgt cons ICT

Het vreemdste is nog dat we nu economisch gezien slappe tijden beleven, waarin voor vervelende klussen als deze juist alle tijd is. Anderzijds worden de brievenbussen van consumenten ook voller dan ooit gestuurd met postale spam, dus de vraag is zelfs of er juist geen bedrijfsbeleid achter deze vertraging steekt. Denk aan de mobiele operators die zo laat mogelijk op nieuwe regels vanuoit de EU acteren, liefst over de zomertijd heen.

Mick Lodder

De meeste bedrijven hebben al veel eerder hun zakelijke e-mailbestanden gevalideerd. De wet zorgt in dit geval dat excessen uitblijven en dat de laatste der mohikanen nu echt een opt-in moeten regelen. De Nederlandse bedrijven dan, de meeste spam komt toch uit het buitenland. In sommige gevallen ook al nederlandstalig helaas.  Er wordt inderdaad gezegd dat de branche wat laat is met zijn reactie op de wetgeving. Dat de wet zou worden ingevoerd was al heel lang bekend maar bedrijven hebben pas recent de uitleg van de handhaver kunnen inzien/nalezen. En dan komen de vragen en wordt er beter nagedacht over de impact. Op 14 april heeft de DDMA een sessie hierover georganiseerd en daar bleek dat het voor bedrijven lastig is om zelf een interpretatie van de wet te geven. Vooral als de Opta aangeeft in haar uitleg dat er een grijs gebied blijft waarover geen harde uitspraken kunnen worden gedaan. Als je je aan bepaalde hele duidelijke wettelijke regeltjes houdt en voor het overige in alle redelijkheid met inachtneming van e-mailmarketing ethiek je zakelijke e-mailmarketing doet, loop je heel erg weinig risico op boetes van de Opta. Tenzij je het heel erg bont maakt natuurlijk en uit 3 spamklachten blijkt dat er mensen/bedrijven zwaar worden gedupeerd…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond