-

Consument kiest ‘sociale’ producten

Meer doen dan alleen winst maken. Maar liefst 91 procent van de consumenten verwacht dit simpelweg van bedrijven. Investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen is daarmee een must geworden. Maar het levert ook op.

Zo zegt 84 procent van de respondenten in een onderzoek van Cone en Ebiquity actief producten en diensten te kopen van bedrijven die zich inzetten voor een betere wereld. En negen van de tien ondervraagde consumenten wil dan ook meer van zulke items zien.

Bereid te switchen

coneConsumenten zijn bovendien in staat om merken die niet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) doen per direct te laten vallen. Zo zegt negen van de tien respondenten in het onderzoek van merk te switchen als de prijs en kwaliteit hetzelfde is en het nieuwe merk wel investeert in goede doelen.

84 procent onderzoekt de sociale inzet van bedrijven voor ze een aankoop doen. En 82 procent doet dat voor ze producten aanraden aan anderen, aldus eMarketer.

Actie ondernemen

Gevraagd naar de acties die iemand het afgelopen jaar had genomen naar aanleiding van het MVO van een bedrijf, zegt 63 procent dat ze een product met een sociaal of maatschappelijk voordeel had gekocht. Meer dan zes op de tien ondervraagde consumenten had een donatie gedaan.

Niet investeren in sociale doelen kan bedrijven echter ook flink benadelen. Meer dan helft van de respondenten had het afgelopen jaar een bedrijf geboycot nadat duidelijk was geworden dat ze zich onverantwoordelijk gedragen hadden. En mond-op-mond speelt daarbij een belangrijke rol. Bijna de helft had de afgelopen twaalf maanden vrienden en familie verteld over de MVO-inspanningen van een bedrijf.

Van de daken roepen

Promotie van MVO-investeringen is daarom ronduit belangrijk. Maar de gebruikte kanalen moeten daarbij wel gemixt worden. Respondenten laten namelijk een grote variëteit zien in gewenste communicatiekanalen. Met kleine afstand prefereert de consument informatie op het product of de verpakking (19 procent).

Terwijl media (15 procent), advertising (14 procent), sociale netwerken (13 procent) en de bedrijfswebsite (12 procent) bijna gelijke percentages trekken. In-store (9 procent), evenementen gesponsord door het bedrijf (7 procent), via de mail (7 procent) en mobiele telefoon (5 procent) zijn beduidend minder gewenste communicatiekanalen.

De volledige Global CSR Study 2015 van Cone en Ebiquity is hier te downloaden.

cone2

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond