-

Shoppers willen zelf uitchecken

Opzij, opzij, opzij. De consument heeft haast en wil de snelst mogelijke checkout. Vandaar dat steeds meer mensen in de winkel het heft in eigen handen nemen en kiezen voor de zelfscanner. Interactie met een kassière? Duurt te lang!

Retale ondervroeg meer dan 1.000 Amerikaanse internetgebruikers en kwam tot de conclusie dat maar liefst 85 procent van hen weleens de selfservice kassa in een winkel had gebruikt. Een percentage dat onder jonge consumenten zelfs nog hoger ligt. Van de zogeheten millennials geeft 91 procent aan de checkout weleens zelf gedaan te hebben.

Redenen om een selfservice kassa te gebruiken

 1. Ik heb een beperkt aantal items (72 procent)
 2. Daar was geen rij (55 procent)
 3. Ik houd mijn transacties en financiële informatie liever voor mij (13 procent)
 4. Ik houd er niet van om met een kassiere te moeten praten (12 procent)

De selfservice kassa staat echter nog in de kinderschoenen. Wie weleens de zelfscanners bij de Hoogvliet of Albert Heijn gebruikt, kent het probleem. Een error, rood lampje, en geen enkele winkelmedewerker in de buurt. Het proces kan nog flink verbeterd worden. Zo zegt 67 procent van de ondervraagde consumenten dat de selfservice handig is, maar denkt 41 procent dat het beter kan.

De grootste problemen?

 • Scannen van items (35 procent)
 • Coupons inleveren (24 procent)
 • Het servicescherm begrijpen (16 procent)
 • Contant betalen (15 procent)
 • Productcodes intoetsen (14 procent)

Maar ondanks de huidige beperkingen verlangt bijna de helft (49 procent) van alle ondervraagde Amerikanen naar een selfservice kassa in elke winkel. Winkelmedewerkers die een oogje in het zeil houden blijven ook gewenst, aldus 53 procent van de consumenten. En 32 procent vindt het een goed idee als er een limiet gesteld wordt aan het aantal items dat je bij een checkout kunt afrekenen.

Type winkels waar een selfservice kassa het meest gewenst is

 1. Groothandelaren (49 procent)
 2. Supermarkten (46 procent)
 3. Drogisterijen (42 procent)
 4. Gemakswinkels (27 procent)
 5. Warenhuizen (24 procent)

Winkels die inderdaad de stap maken naar een selfservice kassa kunnen volgens eMarketer op tevreden klanten rekenen. Uit onderzoek van CFI Group is namelijk gebleken dat het checkout-proces de grootste invloed heeft op klanttevredenheid. Meer nog dan prijs en aanbod.

De infographic van het onderzoek van CFI Group naar Trends in Customer Experience is hier te bekijken.

plaatje cfi

Foto boven: Julia Kuznetsova / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond