-

Zo beëindig je een arbeidscontract 3.0

Arbeidscontracten opzeggen via de WhatsApp en de nieuwe aanzegverplichting. Als ondernemer met werknemers moet je weten wat er speelt, want anders kom je opeens voor een verrassing te staan. We geven je een update arbeidsrecht 3.0. zodat je niet vast zit aan een werknemers die je liever zou laten gaan.

Heb je werknemers in dienst met een contract voor bepaalde tijd? Dan is het sinds vorig jaar verstandig om goed in de gaten te houden wanneer zijn of haar contract gaat aflopen. Er geldt nu namelijk een aanzegverplichting.

Dit betekent dat jij als werkgever:

  • In het geval van tijdelijke arbeidsovereenkomsten van zes maanden of langer,
  • Minimaal één maand voor het aflopen van het arbeidscontract,
  • Schriftelijk,
  • Moet mededelen of een arbeidscontract wel of niet wordt verlengd,
  • En onder welke voorwaarden dit gebeurt.

Doe je dit niet dan loopt de salarisverplichting nog één maand langer door.

Klinkt duidelijk toch? Toch kan de voorwaarde om het ‘schriftelijk’ mede te delen wat vragen oproepen, en rechters hebben het hier dan ook druk mee gehad het afgelopen jaar. De volgende twee uitspraken helpen je om iets meer inzicht te geven in wat er van jou als werkgever wordt verwacht.

Niet aangetekend

In het eerste geval dacht de werkgever dat hij alles volgens de regels had gedaan. Hij dacht, meer dan een maand voorafgaande de beëindiging van een contract van zijn werkneemster, voldaan te hebben aan de aanzegverplichting.

  1. Hij had haar mondeling medegedeeld dat haar contract niet werd verlengd en hij had dit gesprek opgenomen met zijn telefoon,
  2. Daarnaast had hij een niet aangetekende brief gestuurd.

De werkneemster claimde echter de brief nooit te hebben ontvangen. Omdat hij niet kon bewijzen dat hij de brief had verzonden en omdat een audio opname niet geldt als bewijs, oordeelde de rechter dat de werkgever niet aan de aanzegverplichting had voldaan.

Digitaal

In het tweede geval stuurde de werkgever op tijd een WhatsApp naar zijn werkneemster met de mededeling dat haar contract niet werd verlengd.

whatsapp

De werkneemster reageerde op dit bericht ook via de WhatsApp. In dit geval vond de rechter dat wel aan de aanzegverplichting was voldaan omdat de werkneemster had gereageerd op het bericht.

Dus..

We kunnen uit deze twee uitspraken afleiden dat je als werkgever moet kunnen aantonen dat de schriftelijk mededeling goed is ontvangen. Dit kan door een aangetekende brief of een ontvangen reactie op de schriftelijke mededeling. ‘Schriftelijk’ gaat wel met de tijd mee, want WhatsAppen of mailen mag gewoon.

Deel dit bericht

1 Reactie

wes

Whatsappen mag inderdaad gewoon. Of het netjes is is ten tweede, maar het is inderdaad ook een vorm van een schriftelijke mededeling.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond