-

Innovatie in de zorgsector: Nederland koploper in de wereld?

94 miljard euro. In 2013 waren dat de totale zorgkosten in Nederland, zegt het CBS. In 2014 verwachtte het bureau een toename van minstens vijf procent per jaar van de ziekenhuiszorguitgaven. Hoe kan innovatie helpen de zorg efficiënter en toegankelijker te maken? Daarover ging ik in gesprek met een collega van Health & Wellbeing. Mijn eerste van tien artikelen rond een innovatie thema.

Wereldwijd zien we de gezondheidszorg veranderen over de volle breedte. De drempel voor zorgtoegang wordt hoger en hoger, net als de administratieve druk om kosten te beheersen. Voeg daaraan toe dat de WHO heeft becijferd dat de gemiddelde levensverwachting wereldwijd gemiddeld zes jaar hoger ligt dan in 1990 – en je begrijpt dat de uitdagingen in de zorg bijzonder groot zijn.

Katinka de Korte is Managing Director Health & Public Services. Zij ziet een grote rol weggelegd voor innovatieve digitalisering om de kosten te verlagen, de toegankelijkheid te verbeteren en de samenwerking tussen de vele zorgaanbieders te bevorderen. Nederland is het land bij uitstek om daar voorloper in te zijn: een klein, welvarend land, in staat om relatief eenvoudig de hele keten te verbeteren, is haar visie.

Waarom?

“Als klein en welvarend land is Nederland in staat om relatief eenvoudig de hele keten te verbeteren.  Het aantal actoren in de gezondheidszorg is beperkt, slechts een paar grote verzekeraars hebben 80 procent van de markt in handen en de overheid speelt grote rol in de financiering van het zorgstelsel. Nederland beschikt over een van de beste zorgsystemen ter wereld, die bovendien gecentraliseerd is. Het zijn allemaal omstandigheden die een gunstig innovatie klimaat in de hand werken.

Hoe zie je de voorbeeldfunctie die Nederland kan hebben? Wat is ons exportproduct?

“Er bestaan al veel Nederlandse partijen die internationaal bekend staan om hun innovaties in de gezondheidszorg, zoals de sensorentechnologie van Medimetrics, serious game AbcdeSIM en natuurlijk partijen als Philips. Met onze Innovation Awards willen wij die partijen bij elkaar brengen en zo stimuleren om hun innovaties gezamelijk schaalbaar te maken en te commercialiseren. Op die manier kunnen we een exportproduct maken voor gebieden waar zorg nog sterk ondermaats is.”

Welke rol is weggelegd voor degene om wie het uiteindelijk gaat: de patiënt?

“Een pro-actieve rol, een patiënt die zelf aan het roer staat. Patiënten mogen mondiger worden, en zelf bekend zijn met alle gegevens over hun gezondheid. Het is onlogisch dat ik wel zelf bepaal bij welke bank ik ga bankieren, maar dat ik niet kan kiezen wie mijn behandelend cardioloog wordt. Het zorgsysteem is zo ingedeeld dat je weinig tot geen keuze hebt in diagnosestelling en behandeling van ziektes. Dat zou wel moeten.”

Welke innovaties kunnen daar vooral bij helpen?

“Elke innovatie die uitgaat van co-creatie in de gezondheidszorg. Alle partijen in de zorgketen moeten samenwerken om kosten te besparen, kwaliteit te bewaken en zorg toegankelijker te maken.”

Hoe bereik je die samenwerking?

“Dat is de vraag. In andere sectoren zie je dat radicale verandering volledig doordringt. Kijk maar naar Uber en Airbnb. Zij zijn zowel goedkoper als kwalitatief beter. In de zorg zien we veel minder disruptieve innovatie. Verzekeraars, ziekenhuizen en patiëntengroepen oefenen allemaal invloed uit en dat werkt vertragend.”

Twee voorbeelden van potentiële gamechangers

Virtual Reality Exposure Therapy (VRET)

In 2013 kreeg Jan Dirk Bijker van Coolminds voor het eerst een virtual reality-bril in handen. Hij zag direct mogelijkheden voor de zorg. “Met behulp van investerende specialisten hebben we virtual reality ontwikkeld om patiënten met straatvrees te behandelen. Ze worden blootgesteld aan een situatie vanuit een veilige omgeving waar zij ieder moment uit kunnen stappen, ze kunnen ter plekke gecoacht worden door hun behandelaar – en dat leidt tot effectievere, kortere en daardoor goedkopere therapie.”

“Tijdens de therapie meten we de angst van de patiënt via de huidspanning en hartslag en in de toekomst ook hersenactiviteit. De behandelaar kan dan de voortgang nog beter volgen en de therapie nog meer toespitsen op de patiënt.”

Coolminds zoekt de samenwerking met minimaal vijf zorginstellingen om diverse VR-therapieën te ontwikkelen. Die worden vervolgens verzameld op een platform zodat andere zorginstellingen ze ook kunnen gebruiken.

Mobile Doctors-event

Mobile Doctors is het event voor baanbrekende innovaties in de zorg, dat een aantal collega’s afgelopen dinsdag bezocht. Zo toonde neurochirurg Bon Verweij een innovatie die raakt aan het primaire proces van ziekenhuizen, namelijk schedels printen in 3D. Ivo Broeders, chirurg en roboticadeskundige, stelde dat computer het codewoord is voor innovatie in de komende tien jaar. Zijn product, de Da Vinci Operatierobot, is een mooi voorbeeld van een Nederlands exportproduct. De operatie-robot wordt inmiddels wereldwijd ingezet.

Wat we zien op een evenement als Mobile Doctors geeft aan hoe toonaangevend Nederland is in zorginnovatie. Met Katinka en haar team daag ik start-ups uit om mee te doen aan de Innovation Awards om Nederland nog beter op de kaart te zetten als zorginnovator. Voor geoptimaliseerde zorg in eigen land, maar vooral ook voor landen waar zorg nu praktisch onbereikbaar is.

*) Dit artikel schreef ik in samenwerking met collega’s van het AIA-thema Health & Wellbeing: Marieke de Sain en Aranka Hetyey. De inschrijving is geopend – ook voor de andere negen thema’s van de Accenture Innovation Awards. Elke twee weken introduceer ik een nieuw thema in deze reeks.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond