Deel dit artikel
-

Emerce eDay: Biohacking met NFC-chips

Hij heeft een Nederlandse naam, is van Nederlandse afkomst, maar spreekt de taal niet: de Amerikaan Amal Graafstra zal begin oktober op Emerce eDay spreken over de onderhuidse chip. Waarvan hij de uitvinder zegt te zijn.

In 2013 begon Graafstra via het crowdfundingplatform Indiegogo geld in te zamelen voor een implanteerbare chip die compatibel is met NFC. Graafstra heeft zelf twee chips in zijn palm laten implementeren.

Het voordeel van zo’n chip is dat die kan communiceren met een smartphone die over een NFC-chip beschikt. Dragers zouden zo makkelijk contactloos deuren kunnen openen, bijvoorbeeld van de woning of de auto. ‘Het verandert fundamenteel de menselijke conditie, stap voor stap, om je meer vrijheid te geven’, aldus Graafstra.

Graafstra, auteur van het boek RFID Toys, liet in 2005 al eens twee RFID-chips implanteren, jaren nadat de Britse wetenschapper Kevin Warwick iets dergelijks had laten doen.

Zijn biohacking kit kost 40 tot 100 dollar. Dat is inclusief een injectiespuit waarmee gebruikers de chip zelf kunnen inbrengen. Maar Graafstra adviseert dat niet en verwijst naar professionele piercers . In de VS is het inbrengen van RFID chips overigens legaal.

Tom van Oudenaarden, eigenaar van een piercingshop, is naar eigen zeggen de enige in Nederland die de chips implanteert. Hij heeft er dit jaar bij zo’n vijftig Nederlanders eentje gezet, vertelde hij onlangs aan de NOS.

Webwereld journalist René Schoemaker liet een jaar geleden een NFC-chip in zijn hand injecteren. Vorige week kwam Schoemaker tot de conclusie dat je er op dit moment weinig mee kan.

‘Heeft dit jaar me teleurgesteld, heb ik de mogelijkheden overschat? Ja en nee. Ja, omdat is gebleken dat niet alles wat je ermee kan doen, ook handig is om te doen. Ja, omdat blijkt dat het bedenken van nieuwe toepassingen aan de hand van een nieuwe ‘drager’ moeilijk is.’

VU-onderzoeker Melanie Rieback waarschuwde onlangs voor de zwakke beveiliging. De chips zijn makkelijk te hacken. De chip is goedkoop en heeft niet veel stroom, en daardoor geen sterke cryptografie.

Emerce eDay wordt 8 oktober gehouden in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Deel dit bericht

2 Reacties

Koos Koets

Uhm, in 2003 werd dit al gedaan, sterker nog jullie schreven dit op jullie eigen website: http://www.emerce.nl/nieuws/vip-chips-in-rotterdamse-baja-beach-club

Jannes van Roermund

Hoi Koos,

Dat lijkt inderdaad veel op elkaar. Toch is deze chip anders. De chip die mensen van de Baja club kregen, was een zogenoemde Verichip. Daar is het slecht mee afgelopen: na allerlei PR-fouten, negatieve publiciteit en rapporten die de chip aan kanker linkten, is het bedrijf gestopt die te verkopen. Inmiddels is de voormalig CEO nog steeds in een verwoede poging de chip te redden (door hem in borsten te stoppen), maar dat lijkt te mislukken; zijn nieuwe bedrijf VeriTeQ is bijna failliet. Lees hier: http://dechip.nl/rfid-chip-in-minstens-10-000-borsten-maar-einde-van-verichip-is-nabij/

De NFC chip van Amal is iets anders: je kunt er allerlei handige ‘trucs’ mee doen – hoewel de Nederlanders die ik spreek eigenlijk teleurgesteld zijn over de mogelijkheden. Daarover kun je binnenkort meer lezen op DeChip.nl.

Groet!

PS: blijf hier op de hoogte: http://dechip.nl/nieuwsbrief/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond