Deel dit artikel
-

MWC: Eric Schmidt: ‘Operators klagen terecht over zware lasten’

Topman Eric Schmidt van Google vindt, dat mobiele operators terecht klagen over zware lasten. Ze moeten hun problemen zelf oplossen met de toezichthouders en regelgevers. Google investeert zelf al genoeg in mobiel.

De grootste telecombedrijven gebruiken in Barcelona op het Mobile World Congress het podium om zich te beklagen over de zware lasten die ze ervaren. Hun prijs moeten verplicht omlaag, ze moeten duur spectrum kopen, nog snellere netwerken bouwen en daarnaast concurreren met partijen als Google, Apple en Facebook.

“Hun argumenten zijn allemaal terecht. Ze hebben het zwaar op meerdere fronten”, zei Googles minister van buitenlandse zaken Eric Schmidt daarnet tijdens een Spaanse spreekbeurt. “Er moet een rationele oplossing komen.”

Operators, regelgevers en toezichthouders moeten aan tafel gaan zitten voor nieuw beleid. Schmidt stelt daarbij dat de overheden daarbij niet zo streng moeten zijn, dat ze toekomstige innovaties op voorhand al uitsluiten met te strenge regels.

“Als Google zijn we voor onze dienstverlening sterk afhankelijk van de geleverde bandbreedte. Zelf investeren we al fors. We hebben onze apps verbeterd om efficiënter met bandbreedte om te gaan. En we investeren veel in de ontwikkeling van nieuwe apps die het gebruik van mobiele data stimuleren.”

Het merendeel van Schmidts toespraak bestond uit een filosofische beschouwing op de wereld en de rol die mobiel internet daarin speelt. “Elites verdwijnen niet, maar het gat tussen de boven- en onderkant van samenlevingen wordt kleiner. Met toegang tot informatie krijgen mensen macht en door macht kunnen ze betere keuzes maken.”

Volgend jaar is het jaar waarin de minder ontwikkelde landen in een volgende mobiele versnelling gaan. Dat is namelijk het jaar waarin smartphones even duur worden als featurephones. De facto keuze voor nieuwe mobieltjes in opkomende landen is dan een smartphone, een toestel met internet. “Als het prijspeil onder de zeventig dollar komt dan ontstaat er een hele nieuwe markt. Die krijgt nog eens een impuls als diezelfde toestellen op de tweedehands markt geraken tegen prijzen van gemiddeld twintig dollar.” Dan heeft vrijwel iedereen in de wereld toegang tot internet.

Schmidt voorspelde verder dat we binnen tien jaar kunnen beschikken over kleine karretjes met ingebouwde projectoren voor hologrammen. Met zo’n machine is het mogelijk om voor korte tijd elders in de wereld te zijn. Met een klik op de knop schuif je aan bij een vergadering, conferentie of een rockconcert.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond