-

Digitale valuta en de vijfde anti-witwaslijn

Digitale valuta zijn een legaal betaalmiddel maar hebben deels ook een minder goed imago. Reden is hiervoor dat criminelen deze digitale valuta ook hebben ontdekt. Blijkbaar is het voor hen een aantrekkelijke manier om hun illegaal verkregen geld wit te wassen.

Witwashandel via digitale valuta

We beginnen met dat laatste. Het is simpelweg heel makkelijk om contant geld in te wisselen voor bijvoorbeeld Bitcoins en hiermee te handelen. Instanties en veiligheidsdiensten kunnen daarom ooit witgewassen valuta heel moeilijk volgen. Dit komt onder andere doordat er niet wordt geregistreerd wie de Bitcoins heeft gestort. Criminelen blijven daardoor dus volledig anoniem.

Omvang

Het is mede daardoor dus lastig om te bepalen in welke mate digitale valuta worden gebruikt voor witwaspraktijken. Experts van Interpol schatten echter dat veertig procent van de handel tussen criminelen op deze manier wordt verricht.

Katvangers

Wat het nog moeilijker maakt om geld verdiend met criminele activiteiten te traceren is dat criminelen gebruik maken van katvangers. Dit zijn mensen zonder criminele achtergrond die bereid zijn om in opdracht van een crimineel een rekening te open. Vervolgens stort de crimineel geld op deze rekening en zet de katvanger dit om in digitale valuta. Uiteraard doet hij dit tegen betaling. Zeker als iemand de ene digitale valuta omwisselt tegen de andere, is het bijna onmogelijk de herkomst te traceren. Een actie om bovenstaande praktijken moeilijker te maken was het invoeren van een nieuwe richtlijn.

AMDL5: de vijfde anti-witwasrichtlijn

Uiterlijk 10 januari 2020 moesten namelijk alle lidstaten van de EU voldoen aan een aangepaste richtlijn in het kader van de bestrijding van witwaspraktijken. Reden voor het doorvoeren van deze nieuwe richtlijn was dus dat nog niet iedereen die betrokken kan zijn bij witwassen van crimineel geld onder de vorige richtlijn viel. Nu valt ook iedereen die diensten aanbiedt gericht op het wisselen van valuta, aanbieders van kansspelen, cryptocurrencies en elektronisch geld in de vorm van prepaid en cadeaukaarten ook onder de wet die al met de vierde richtlijn was vastgesteld.

Wat houdt de AMDL5 in?

In deze nieuwe richtlijn gaat het om twee verplichtingen: cliëntenonderzoek en meldingsplicht.

Bedrijven die zich bezig houden met bovengenoemde diensten zijn nu verplicht de identiteit een nieuwe zakelijke relatie vooraf te checken. Ook tijdens de relatie met de nieuwe klant moeten zijn gegevens regelmatig worden gecontroleerd. Dit wordt ook wel het ‘know your customer’ principe genoemd. Bij transacties van meer dan € 15.000 dienen aangeleverde gegevens ook geverifieerd te worden. Doel hiervan is zeker te weten dat deze cliënt ook echt is wie hij zegt te zijn.

De meldingsplicht houdt in dat bij een vermoeden dat een transactie verband houdt met een criminele activiteit, dit direct moet worden gemeld bij de Financiële Inlichtingen Eenheid.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is een vereenvoudigde weergave van de wet en regelgeving.

Over de auteur: Patrick van Kemenade is product specialist en online marketing medewerker bij Paylex.

Deel dit bericht

1 Reactie

Dirk

Goed bericht, ik mis alleen de aanvullende informatie over het uitstel van de implementatie van AMDL-5.

Tevens zijn crypto’s geen wettig betaalmiddel volgens het AFM;

“Deze producten zijn, anders dan hun naam ‘crypto’s’ suggereert, geen valuta in de zin van ‘wettig betaalmiddel’ – geen geld dus.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond