De Amazons van morgen ontstaan nu
In de niches is nog ruimte zat. Wat zijn de trends voor het nieuwe jaar in de wereld van platformen en marktplaatsen?
In een tijd waar grote ecommerce platformen als Amazon, Alibaba en Bol.com met een enorm uitgebreid assortiment de platformeconomie laten groeien en domineren, lijkt het lastig om met een relevant nieuw platform te komen. Maar voor mensen die een goed idee hebben en disruptief zijn, is er nog veel ruimte binnen subdomeinen en niches om met een nieuw initiatief te komen waarmee ze zelf kunnen uitgroeien tot een leidend platform.
Neem bijvoorbeeld het social platform Facebook. Het veegde in Nederland Hyves van de kaart en had in no time miljoenen gebruikers. Er leek geen ruimte meer voor nieuwe platformen voor social networking.Toch zie je door de jaren heen dat er ruimte te over is voor andere subdomeinen. TikTok, Instagram, Quora en Reddit zijn social platformen die allemaal bestaansrecht hebben en een specifieke markt met een behoefte bedienen.
Voldoende ruimte voor platformen in subdomeinen
Het principe winner takes all is in de platformeconomie niet van toepassing. Of het nu een social platform of een ecommerce platform betreft, naarmate een platform langer bestaat, zie je dat het zo groot wordt dat er voldoende ruimte ontstaat voor subdomeinen. Denk aan het snelgroeiende Nederlandse Otrium dat een interessante markt heeft gevonden voor het tegen interessante kortingen aanbieden van designerkleding.
Meer b-2-b platformen
Daarnaast zullen er steeds meer b-2-b platformen in niches ontstaan. Bijvoorbeeld platformen die zich alleen richten op het verkopen van schoonmaakmiddelen aan schoonmaakbedrijven. Je kunt direct inkopen bij het platform van de groothandel. Mede door dit soort initiatieven merk je dat er ruimte is voor groei van nieuwe spelers en we eigenlijk net aan het begin staan van een nieuwe fase in de platformeconomie. De subkanalen die ontstaan kun je ook zien als de vertakkingen van de hoofdwortels van een boom. Als ze een stukje vruchtbare grond hebben gevonden en de tijd krijgen, worden ze sterk genoeg en vormen ze samen een levensvatbaar ecosysteem. Ik verwacht dat we volgend jaar meer initiatieven gaan zien voor b-2-b platformen.
Nieuwe toepassingen PSD2
De PSD2-wetgeving die in 2019 inging met onder meer de belofte om innovatie te bevorderen, begint interessante toepassingen op te leveren. Met PSD2 zijn banken verplicht bedrijven toegang te geven tot betaalrekeningen van hun klanten, mits de klant daar toestemming voor geeft. Dyme gebruikt deze mogelijkheid bijvoorbeeld om mensen te helpen beter controle te houden over hun geldzaken. Het brengt alle transacties van verschillende bankrekeningen samen die met AI worden geanalyseerd. Hiermee krijgen mensen veel beter inzicht in waar hun geld naartoe gaat en kunnen zij hier betere beslissingen over nemen.
De functionaliteit van Dyme is op zichzelf wellicht niet enorm baanbrekend, maar de laagdrempeligheid waarmee je nu gemakkelijk je informatie kan delen zorgt ervoor dat mensen de app gaan gebruiken. In 2021 gaan we meer van dit soort toepassingen zien die mensen helpen om financieel sterker te worden en tijd over te houden voor belangrijkere dingen.
De (her)ontdekking van tweedehands
Vooral op marktplaatsen waar veel tweedehands goederen worden verhandeld, zoals Marktplaats.nl en 2dehands.be, was de pandemie aanleiding voor veel extra traffic. Dit heeft enerzijds te maken met opruimdrift en de onzekere economie waarbij mensen een extra centje verdienen met spullen die ze niet gebruiken. Anderzijds willen mensen bewuster met de wereld omgaan. Slechts een paar keer iets gebruiken en het dan weggooien heeft negatieve impact en zorgt ervoor dat er veel (onnodige) productie wordt gedraaid. Deze trend voor bewust en groener leven door producten een tweede of derde kans te geven, is blijvend en zal zich verder verdiepen.
Van online naar offline
In de loop van 2021 worden we met een grootschalige beschikbaarheid van een vaccin, hopelijk verlost van COVID-19. Dit zal een enorme impuls betekenen voor reis- en entertainment platformen als Booking.com, Airbnb, Ticketswap en Polarsteps. Maar ook voor een platform als Temper dat personeel en bedrijven in de horecasector bij elkaar brengt. Ik verwacht dat mensen niet kunnen wachten weer op pad te gaan en naast alle online meetings hun vrije tijd zoveel mogelijk offline door willen brengen. Voor ecommerce zal dit ook gevolgen hebben. Ik verwacht geen daling, maar de groei zal afvlakken, omdat consumenten zodra het veilig kan de fysieke winkel weer vaker zullen bezoeken.
Een van de belangrijkste lessen van het afgelopen jaar is dat ontwikkelingen altijd sneller kunnen gaan dan verwacht; en dat meer mogelijk is als we creatief omgaan met de situatie die voor ons ligt. De kleine spelers die hier slim op inspelen, of een grotere speler die flexibel genoeg is om mee te veranderen, kunnen zo uitgroeien tot de Amazons van morgen.
Over de auteur: Richard Straver is oprichter van Online Payment Platform.
Gerelateerde opleiding
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Frank - NOTBOL.COM
De niches zijn leuk, maar interessanter zijn de partijen die de dinosaurussen van nu gaan aanvallen. Bol.com, Topbloemen et cetera. Die domineren nu markten die beter ingericht kunnen worden tegen veel lagere kosten.
martijn
Slaat dat commentaar wat je hier zet op je eigen smadelijke websiteje frank?