-

Antwoord op volle inbox: betaal ontvanger voor lezen van marketingmail

Is het denkbaar dat de ontvanger van een marketingmail geld gaat vragen voor het lezen ervan? En bedrijven dus betalen voor gegarandeerd bereik? Marktpartijen denken van wel. Het zou een antwoord kunnen zijn op de overvolle inboxen.

Iedere (e-mail)marketeer heeft dezelfde uitdaging. E-mail wordt gezien als één van de succesvolste marketingkanalen, maar in praktijk is het nog altijd een grote uitdaging de ontvangers de berichten daadwerkelijk te laten lezen. Laat staan iemand te laten converteren. De nadruk ligt daarom de laatste jaren op het verhogen van de relevantie. Hoe beter de inhoud van een bericht is afgestemd op de persoon, hoe groter de bereidheid er aandacht aan te schenken.

Minder spam, hogere betrokkenheid

Maar waarom zou je bestaande of potentiële klanten niet betalen voor hun micro-interactie? Om er daardoor zeker van te zijn dat bepaald waardevol gedrag daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Afhangende van het type lezer of de bekendheid met het bedrijf zou de ene persoon beloond worden voor het bekijken van een e-mail. De ander ontvangt een vergoeding voor het uitvoeren van een specifieke taak.

Erik Lukas, bedenker van de bijzondere e-mailapp Geronimo, gelooft er wel in. Hij omschrijft het als een mogelijke toekomst van e-mail. Zowel retailers als spammers blijven hun bereik maar vergroten omdat het ze praktisch niets kost. Rekenen ontvangers slechts een fractie van een cent voor het ontvangen of een iets groter bedrag voor een specifieke taak dan verhoogt dat de drempel en waarde van een bericht. Beide partijen worden daar in zijn ogen uiteindelijk beter van: minder spam en meer waardevolle ‘engagement’.

Hij is niet de enige met die gedachte. Het Amerikaanse blockchainbedrijf ’21’ lanceerde begin dit jaar 21.co – inmiddels earn.com – een app waarmee gebruikers geld verdienen met het lezen van of reageren op berichten. Zelf omschrijven de makers het als een alternatief voor LinkedIn InMail. Maar dan betaald.

De gebruiker maakt een publiek profiel aan, bepaalt een prijs per bericht en ‘solliciteert’ daarnaast voor enkele interesses. Behalve een bericht aan één persoon kunnen bedrijven ook op basis van die interesses of kenmerken contact opnemen. De profielgegevens zijn te combineren met de eigen CRM-data.

Belonen met extra waarde

Een Instagram- of Facebookgebruiker bereiken kost ten minste één dollar per bericht. De reactie van een marketingdirecteur is veertig dollar waard. Doordat het platform is gekoppeld aan Coinbase kan het verdiende bedrag worden uitbetaald in bitcoins.De verdiensten zijn overigens ook automatisch uit te betalen aan een goed doel. Earn moedigt gebruikers (uiteraard) aan hun publieke profiel zoveel mogelijk te verspreiden of te noemen in een ‘auto-reply’ op ieder e-mailbericht. ‘Wilt u gegarandeerd mijn reactie? Stuur me dan voor een klein bedrag een bericht via Earn.’

Afbeelding: een bedrijf kan alle leden van zeer specifieke groepen benaderen

De makers zelf spreken in eerste instantie van een ‘email for a fee’-service die garandeert dat inbound marketing voortaan serieus wordt genomen. Maar de potentie is wat hen zelf betreft groter. PR-bureaus die journalisten willen bereiken, recruiters die specialisten zoeken of ondernemers die hun startup pitchen bij een investeerder zouden allemaal best wat overhebben voor een garantie.

De ontwikkeling komt voor Jordie van Rijn – consultant op het vlak van e-mailmarketing en oprichter van Email Vendor Selection – niet helemaal als een verrassing. Hij ziet ook wel de toegevoegde waarde van een service die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Daarmee raakt de inbox waarschijnlijk beter gefilterd en wordt het spammers nog iets lastiger gemaakt.

“Maar als we kijken naar de geschiedenis dan zal het verdienmodel van betalen aan de ontvanger als voorwaarde voor toegang geen gigantische vlucht nemen.” In heel specifieke sectoren zou het wat hem betreft wel een rol van betekenis kunnen spelen. In de werving en selectie bijvoorbeeld, inderdaad als alternatief voor LinkedIns berichtensysteem InMail. “De drempel om je aan te melden is te hoog en geld als prikkel sluit niet goed aan. Het geld is namelijk té aantrekkelijk voor mensen die alleen op de beloning uit zijn en voor veel doelgroepen niet aantrekkelijk genoeg.”

Ondanks dat ziet Van Rijn wel wat in de bredere ontwikkeling. Iets gebruikelijker is het namelijk dat bedrijven ‘betalen’ met en andere soorten waarde. Informatie, toegang tot een community of korting op producten die direct gerelateerd zijn aan het bedrijf en de ontvanger. Dit is inderdaad geen nieuwe technologie, zegt Van Rijn. Maar het lijkt erop dat sommige bedrijven dit nu pas oppikken. Een techniek als Earn maakt dit in ieder geval voor even sexy en brengt het belonen nog eens onder de aandacht.

Deel dit bericht

2 Reacties

Stijn Kruijssen - FashCom

“Is het denkbaar dat de ontvanger van een marketingmail geld gaat vragen voor het lezen ervan? En bedrijven dus betalen voor gegarandeerd bereik? ”

Vorm etc. zijn nu wellicht iets anders, maar dit was letterlijk 1 van de eerste vormen van e-mail / online marketing. Dan hebben we het over eind jaren ’90.

Ada - Nederlandinbedrijf.nl

Qua personalisatie en relevantie kan er nog veel gedaan worden aan veel campagnes. Denk dat betalen als ontvanger in NL moeilijk word.

Is InMail een groot succes geworden…….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond