-

Apple omarmt NFC, en nu?

Het hing al enkele weken in de lucht, maar werd dinsdagavond in een bijzin bevestigd door CEO Tim Cook: de nieuwe iPhone van Apple beschikt eindelijk over een NFC chip. In eerste instantie om er mobiel mee te betalen, maar bijvoorbeeld ook voor marketingdoeleinden. En daar leek de ganse tech-industrie op de wachten.

Je kan het Apple niet kwalijk nemen dat ze hebben gewacht. Concurrenten als Samsung hadden al veel eerder mobieltjes met NFC gelanceerd. Maar die chip bleef tot nu toe onbenut in het apparaat zitten. Simpelweg omdat het wachten is op winkels die NFC kassa’s moeten installeren. Retailers moeten veel meer investeren dan de fabrikanten van mobiele telefoons, zonder dat er meteen een financieel voordeel tegenover staat. Zeker in Nederland zal een handeling met NFC chip echt niet zoveel tijd schelen als betalen aan de kassa met een bankkaart.

NFC chips in mobiele telefoons waren het probleem niet. Vorig jaar werden wereldwijd 300 miljoen smartphones met NFC chips verscheept. Dit jaar gaat het om 550 miljoen apparaten. Sommige fabrikanten als Broadcom leveren al combichips met GPS, Bluetooth, WiFi en NFC, zodat fabrikanten op hun toestellen ruimte kunnen besparen.

Toch werd de aarzelende houding van Apple tot nu toe gezien als een kip-en-ei probleem. Zonder de inzet van deze belangrijke fabrikant van mobiele telefoons keken andere partijen de kat uit de boom. Enige tijd werd zelfs gesuggereerd dat Apple NFC links zou laten liggen ten faveure van zijn eigen technologie iBeacon, dat toch heel andersoortige kenmerken heeft.

Met zijn nieuwe Apple Pay programma lijkt Apple op meerdere paarden te gokken: Bluetooth (iBeacon), WiFi, vingerafdrukherkenning en nu dan NFC. De ondersteuning voor NFC lijkt technisch niet compleet te zijn. Vaktitels constateren bijvoorbeeld dat het niet mogelijk is om NFC labels te lezen.

Want NFC biedt meer dan betalen. Elektriciteitsbedrijven komen met slimme meters die via NFC uit te lezen zijn. Voorzichtig dringt de techniek de gamewereld binnen, waardoor een spel aan fysieke objecten kan worden gekoppeld, bijvoorbeeld figuurtjes (zoals die van de Skylanders). Een Israëlisch bedrijf Tag-a-Bag  is zelfs een NFC dienst begonnen om bagage met NFC labels te volgen. Ook door de hotelbranche wordt NFC steeds vaker ingezet, als kamersleutel.

Apple wil zijn Passbook app gebruiken voor de integratie van credit cards en betaalkaarten, die voortaan virtueel kunnen worden meegenomen. Amerikaanse banken en credit card-maatschappijen hebben daarover afspraken met Apple gemaakt. Maar datzelfde zou ook moeten lukken met winkel- en loyaliteitskaarten. De plastic bonuskaart kan immers ook virtueel worden meegenomen. Punten vergaren wordt dan wellicht een kwestie van tappen op een kassa of elk ander apparaat.

Technisch kan het allemaal, maar nu zijn retailers en andere partijen aan zet om ervoor te zorgen dat het benodigde ecosysteem er echt gaat komen. En dat zal, mooie proeven in Leiden ten spijt, vermoedelijk nog vele jaren gaan duren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond