-

Deze vijf trends bepalen de toekomst van tv en video

Videocontent wordt op zoveel verschillende manieren geconsumeerd dat de definitie van tv dubbelzinnig is geworden. Niet verrassend dat deze week op de conferentie van de IBC volop aandacht besteed wordt aan de herdefinitie van tv en de monetarisering van nieuwe kijkervaringen. 

Sinds de komst van het internet is het allemaal namelijk bizar snel gegaan. OTT-platforms schieten als paddenstoelen uit de grond en het kijkgedrag is wereldwijd immens veranderd. Deze vijf globale trends omschrijven de huidige situatie van tv en video.

1) Traditionele tv blijft kijkers aantrekken

Al bijna een decennium lang verandert ons concept van televisie. Smart-televisies brengen online-content en downloadbare tv-apps in de woonkamer, terwijl traditionele tv-programmering ook onderweg te bekijken is. Tv gaat verder dan alleen televisie en dat is het idee van Total Video. Een begrip dat ik steeds vaker voorbij zie komen en een fenomeen dat zich uitstrekt over alle schermen en alle videostreams, waarbij consumenten altijd en overal toegang hebben tot videocontent op elk apparaat. Total Video is interessant omdat het consumenten meer dan ooit de controle geeft over hun kijkervaring.

Ondanks dat er meer manieren dan ooit zijn om video te bekijken, laten internationale statistieken zien dat de traditionele manier van lineair tv-kijken nog steeds populair is.

Het wereldwijde gemiddelde voor tv-kijken ligt nu rond drie uur per dag per persoon. Dit varieert wel enorm per continent. Zo wordt er in Noord-Amerika meer lineaire tv gekeken dan in de regio Azië/Oceanië. Deloitte Global voorspelt dat dit verder zal toenemen met 5-15% onder 18- tot 24-jarigen. Lineair tv-kijken blijft dus een hoeksteen van het dagelijkse consumptiegedrag.

2) Toename internetsnelheden verbetert de kijkervaring

Door snellere internetverbindingen en meer smart-apparaten blijft het internet evolueren en is het de grootste bijdrager aan de groei van niet-traditionele tv-consumptie. Wereldwijd zijn de vaste internetsnelheden in 2017 aanzienlijk toegenomen, met 30 procent, van ongeveer 28 Mbps tot 40.11 Mbps. Doordat netwerken hun downloadsnelheden verbeteren, zijn er steeds meer consumenten die op hun apparaten online-video bekijken. Sterker nog, video zal tegen 2021 ruim 80 procent van het wereldwijde gebruik van internet uitmaken. En dan met name long-form video on demand.

Waarom deze technische verbeteringen zo’n game-changer zijn als het gaat om video? Vanwege de kwaliteit uiteraard. Goede videokwaliteit is meeslepend, het kan je van de bank of het bed meevoeren naar de tribunes, bergen of denkbeeldige samenlevingen in de toekomst. Kwaliteit is de reden waarom mensen bereid zijn om te betalen voor een premium kijkervaring, zoals een IMAX-bioscoopfilm. Toen de internetverbinding nog zo traag was als een slak, was het bijna onmogelijk om overal te kunnen genieten van video van hoge kwaliteit, alleen op tv of een bioscoopscherm. Stel je eens voor dat je 4k-content via een 56k-modemverbinding wilt streamen … de pijn zou voor de meesten ondraaglijk zijn. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook 4k-video’s op onze smartphoneschermen bekijken.

3) Videostreaming-apps brengen tv-content op alle beeldschermen

Videokwaliteit is echter niet de enige factor die het kijkgedrag zo sterk beïnvloedt. Distributie speelt ook een grote rol. Hoe meer apparaten zijn verbonden met het internet, des te meer consumenten lineaire programmering kunnen kijken op een reeks van apparaten, waaronder het grote televisiescherm, zonder dat daar een traditioneel kabeltelevisieabonnement voor nodig is. Zo blijkt uit het onderzoek van Nielsen dat consumenten gestaag meer tijd besteden op computers en smartphones.

Tegenwoordig zijn mobiele netwerken zo snel geworden en smartphones zo technologisch vergevorderd, dat een groeiend deel van de consumenten thuis alleen mobiele verbindingen gebruikt voor internet. De percentages zijn verrassend hoog, met 27 procent in Turkije en 19 procent in de US.

Mobiele video in het bijzonder, groeit ongelooflijk snel dankzij regio’s die vaste verbindingen overslaan. Er wordt een jaarlijkse groei van 15 procent voorspeld in de periode 2016 tot 2021 voor mobiele video. Deze explosie in mobiele video is het duidelijkst in de regio Azië/Oceanië, waar over de afgelopen twee jaar (met uitzondering van China) 40 miljard uren video bekeken werd op Android-apparaten. Dat is bijna de helft van de wereldwijde consumptie van mobiele video.

4) OTT-pioneers in dit nieuwe digitale tijdperk van tv en video

Terwijl technologie verantwoordelijk is voor de verschuiving in videoconsumptie, profiteren OTT-partijen van deze verandering in het medialandschap. Nieuwe distributie omvat namelijk ook de digitale ‘buizen’ die de kabel vervangen. Denk aan de betaalde streaming-video-on-demanddiensten van platforms zoals Netflix, Hulu en Amazon. Zij kunnen eenvoudig content van hoge kwaliteit verspreiden via hun apps en websites. Tussen 2013 en 2017 zijn de investeringen van deze drie partijen meer dan verdubbeld van 5,5 miljard tot 13 miljard dollar. Dit succes maakte het vooral voor Netflix mogelijk om fundamentele veranderingen aan te brengen in de productie, de verspreiding en consumptie van video. Zij waren de eerste partij die online experimenteerde met originele content die nooit lineair werd uitgezonden en het `alles-in-één’-releaseformat. Tot grote vreugde van bingewatchers over de hele wereld heeft dit geleid tot een vijfvoudige toename van het streamen van originele inhoud.

In Europa zijn we er nog niet zo bekend mee, maar andere OTT-partijen zijn de distributeurs van lineaire tv-programmering via connected tv-apparaten. In Amerika zijn dat onder andere Sling TV en fuboTV. Zij werken anders dan de standaard streamingdiensten, doordat zij online-streaming van lineaire tv aanbieden in de vorm van skinny bundels. Dit is een doorbraak voor kijkers die geen behoefte hebben aan een overvloed aan kanalen en alleen relevante kanalen willen zien.

In Nederland en België maken we nog niet echt gebruik van skinny bundels. De tv-apps NLZiet en Stievie tv lijken het meest hierop, maar hun content wordt (nog) niet aangeboden op een eigen connected tv-apparaat. Wellicht dat dit anders zal zijn met Disney TV? Hoewel het aankopen van een pakket met tientallen kanalen vooral in Europa nog steeds het geval is, bieden de skinny bundels goedkopere en meer aanpasbare opties aan. Dit is vooral een interessante ontwikkeling omdat hiermee de kloof tussen traditionele kabelaanbieders en streaming-video-on-demandplatforms kleiner wordt.

5) Meerdere tv-abonnementen

Met het succes van OTT-platforms was het slechts een kwestie van tijd voordat contenteigenaren zoals Disney (Disney TV) en RTL (Videoland), gingen meedoen met het spel van online-videoabonnementen. Maar ook bedrijven als Apple zijn van plan om te concurreren met Netflix en HBO met de productie van hun eigen films en series. En zelfs Amazon is van plan om met hun videocontent de live tv-markt te betreden. Dit soort bedrijven hebben een scala aan content tot hun beschikking dat gemonetariseerd kan worden. Het is dan ook niet verrassend dat zij hun eigen abonnementservice opzetten waar zij direct van kunnen profiteren, in plaats van samen te werken met een externe distributeur als Netflix of Amazon. Daarnaast geven veel contenteigenaren de voorkeur aan lokale content en kunnen we hoogstwaarschijnlijk veel exclusieve content verwachten die nergens anders te bekijken is. Als tegenreactie verwacht ik dat de streaming-video-on-demandplatforms dit zullen compenseren door zelf meer originele content te produceren.

Veel omroepen in het buitenland bieden inmiddels ook al een-op-een-abonnementen aan die het mogelijk maken voor consumenten om een specifiek kanaal via mobiele apps te bekijken. In de UK zien we al dat de meeste voetbalfans twee tv-abonnementen afsluiten voor de Premier League, omdat de uitzendrechten zijn opgesplitst tussen twee nationale omroepen. Voor consumenten betekent dit dat zij in de toekomst waarschijnlijk meer abonnementen nodig hebben om toegang te krijgen tot het volledige scala aan gewenste content.

Het is duidelijk dat de manieren waarop wij tv en video consumeren, blijven veranderen. En dat de trend van convergentie tussen live tv en digitale tv onvermijdelijk zal doorgaan in de toekomst. Deze ontwikkelingen openen de sluisdeuren verder naar een al erg drukke markt. Ongetwijfeld blijven ook de lineaire tv en traditionele omroepen een grote rol spelen in de nieuwe digitale realiteit, doordat zij mee evolueren in hun aanbod. Ondanks de technische uitdagingen liggen er dus enorme kansen in het verschiet voor contenteigenaren en serviceproviders. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond