-

Een digitale hel: 600 miljoen IP-adressen op je dak

Veel mensen die wel eens de locatie van een IP-adres hebben opgezocht, weten dat je slechts een globale schatting te zien krijgt. In het geval dat een locatie niet gespecificeerd kan worden, krijgt het IP-adres automatisch een standaardlocatie toegewezen. Niet iedereen weet dat deze gegevens onbetrouwbaar zijn en dat kan voor problemen zorgen.

In de Verenigde Staten (‘VS’) heeft MaxMind, een grote speler in de VS met betrekking tot het in kaart brengen van IP-adressen lange tijd het geografische centrum van de VS gebruikt als verwijzingspunt voor dergelijke niet te specificeren  IP-adressen. Dat klinkt logisch, maar nu blijkt daar een stel te wonen dat hierdoor in een digitale hel is beland. Meer dan 600 miljoen (!) IP-adressen wijzen naar hun huis, met als gevolg dat veel mensen die slachtoffer zijn geworden van allerlei soorten ongure (online)praktijken denken dat deze praktijken voortkomen uit dat huis. Dat is echter niet zo, waardoor de bewoners hebben besloten MaxMind aan te klagen voor een schadevergoeding van 75.000 dollar.

Wie denkt dat het alleen gaat om onnozele burgers heeft het mis, ook veel overheidsinstanties hebben het stel belaagd met het vermoeden dat zij degenen zijn die allerlei criminele activiteiten ondernemen. Als gevolg van dit geheel zijn de bewoners herhaaldelijk lastig gevallen en onderbroken in hun dagelijkse leven. De door de 600 miljoen IP-adressen verrichte activiteiten waren immers allemaal naar hun huis te herleiden. Iets onschuldigs als ‘internet mapping’ kan dus een enorme invloed hebben op het dagelijks leven van burgers en voorzichtige omgang is daarom geboden. Het stel was tevens niet op de hoogte van de oorzaak, tot een journalist op dit probleem stuitte.

De claim van het stel is gebaseerd op een inbreuk op de privacy en het schenden van diens eer en goede naam. Het zou op zijn minst aangevoerd kunnen worden dat MaxMind hier onzorgvuldig of misschien zelfs roekeloos heeft gehandeld, zoals in de aanklacht ook is gesteld. Zij hadden immers een meer neutrale locatie kunnen kiezen en hadden moeten voorzien dat niet iedereen weet dat de gegeven locaties geen accurate weergave zijn van de werkelijkheid. Of de claim gaat slagen, zal moeten blijken.

Er zijn overigens meer mensen die toevallig wonen op een dergelijke standaard toegewezen IP-locatie en daar last van ondervinden. Inmiddels zijn een deel van deze IP-locaties veranderd naar meren of andere neutrale locaties in de hoop dat mensen dan wel realiseren dat daar geen criminele activiteiten worden ondernomen. We zullen zien hoe lang het duurt voordat een ambitieuze politieagent, met behulp van MaxMind, het meer van Loch Ness gaat doorzoeken.

*) Deze blog is (mede) geschreven door Dewi Harkink.

**) Dit artikel is tevens gepubliceerd op de website van SOLV Advocaten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond