-

Dynamic advertising: de inhaalrace van datagestuurde creatie

Wat spreekt het meest tot de verbeelding als er een video-advertentie voor een vakantie te zien is: een skydive, een chique restaurant of statige giraffen in een dierentuin? Goede kans dat je collega een andere keuze maakt. Toch passen we dit principe nog weinig toe in reclame, terwijl de technologie om aan verschillende doelgroepen specifieke reclame-uitingen te tonen, wel bestaat. Zo worden prestaties van reclame niet verbeterd en de consument ervaart geen toegevoegde waarde.

De Emerce-lezers kunnen we als één doelgroep nemen, want we zijn allemaal geïnteresseerd in media en marketing. Het merendeel bevindt zich waarschijnlijk in dezelfde leeftijdscategorie, en ik vermoed dat een groot deel in de Randstad woont.

Maar toch is het geen homogene groep. We hebben eigen interesses, zitten in verschillende levensfases en worden door andere beelden geraakt.

De grote belofte van online advertising is: de juiste persoon, op het juiste moment, de juiste boodschap. En inderdaad, media wordt ingekocht op basis van doelgroepen, en programmatic stelt ons zelfs in staat om individuele profielen op een exact tijdstip te bereiken. En toch krijgen consumenten voor het merendeel dezelfde generieke uitingen voorgeschoteld. En al helemaal waar het gaat om video, inmiddels het meest populaire (display) advertentieformaat.

De uitdaging ligt namelijk bij het maken van de juiste boodschap. In verband met hoge kosten wordt voor de creatie van advertenties vaak één idee als vertrek- en eindpunt genomen, zonder gebruik te maken van de data die bekend is over de specifieke doelgroep. Met als resultaat dat de uitingen vaak generiek zijn. Door video-advertenties middels automatisering dynamisch te maken kunnen varianten worden gegenereerd met: wisselende beelden, verhaallijnen, titels en voice-overs waardoor deze beter aansluiten op de verschillende segmenten binnen de doelgroep.

Voordeel: video-advertenties worden relevanter, het marketingmateriaal wordt in wisselende samenstellingen vaker inzetbaar en krijgt een langere levensduur. Retailers kunnen bijvoorbeeld met landelijke campagnes naar lokale vestigingen verwijzen, reisorganisaties tonen eenvoudig hun voltallige aanbod en voorzien deze van actuele aanbiedingen. Financiële instellingen en telco’s kunnen inspelen op specifieke voordelen per klantgroep en wereldwijde merken kunnen hun content eenvoudig lokaliseren voor alle markten waarin ze actief zijn.

Het wordt tijd dat we ook bij creatie data zijn werk laten doen, de relevantie verhoogt, dit het proces schaalbaar maakt, en de ROI aanzienlijk verbetert. En dat is niet alleen prettig voor de adverteerder, maar ook essentieel. Want de online reclamemarkt staat onder druk door de komst van Adblockers en de AVG. We moeten toestemming gaan verdienen voor het gebruik van data door advertenties relevant te maken. En dat kan. Als bureaus en marketeers de data die ze hebben, ook maximaal gaan benutten. Dat wil zeggen: niet alleen voor de optimalisatie van media-inkoop, maar ook om de zorgvuldig opgebouwde doelgroepen met specifieke boodschappen te informeren. De technologie is inmiddels voorhanden. Nu zijn de adverteerders en bureaus aan zet om ook dynamic creatives in hun aanpak mee te nemen.

Dit bericht is 9 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond