-

Geld verdienen met een circulaire supply chain?

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over de circulaire economie. Nieuwe businessmodellen waarbij grondstoffen hun waarde behouden, worden zowel door het bedrijfsleven, maatschappelijke partijen als de overheid breed omarmd. De circulaire economie raakt alle partijen in de keten. Maar wat betekent dit specifiek voor retailers? En hoe kun je hier geld aan verdienen?

(Heb je geen idee wat de circulaire economie is? Lees dan eerst het artikel ‘Meer groei met minder grondstoffen‘)

Nog een paar jaar en dan kopen we steeds minder, leasen we producten, werken we met producten vanuit hernieuwbare bronnen, bieden we reparatie aan, demonteren we producten, verkopen we losse onderdelen en refurbished producten, hergebruiken we afval en zullen grondstoffen via C2B logistieke oplossingen weer bij consumenten worden ingezameld.

artikel_circulatie

Er zijn al bedrijven bekend die op deze wijze opereren. Bijvoorbeeld Leapp, dat zich volledig richt op de verkoop van refurbished Apple-apparaten. Bij Mud jeans kun je spijkerbroeken lenen in plaats van kopen. Miele verkoopt een schone was in plaats van een wasmachine. En er zijn producten die worden geproduceerd vanuit hernieuwbare grondstoffen, zoals biobased verpakkingen.

Waarom is de circulaire economie voor retailers interessant?

  • De circulaire economie raakt alle partijen in de keten en opent nieuwe deuren, want:
    de consument gaat er in de toekomst om vragen. Ondanks dat consumenten nu weinig waarde hechten aan duurzaamheid verwacht ik dat concepten als leasing van producten en refurbished producten wel zaken zijn waar de consument in de toekomst meer om gaat vragen. Daarnaast zien we al jaren dat ‘duurzaamheid’ voor consumenten belangrijker wordt. Ook vanuit die intentie zullen consumenten eerder geneigd zijn om dergelijke concepten te omarmen.
  • Grondstoffen raken op en worden steeds duurder. Hierdoor wordt het interessanter om zuinig met de huidige grondstoffen om te gaan. Materialen krijgen een steeds hogere waarde.
  • De invulling van de circulaire economie leidt tot creatieve oplossingen waarmee je je beter kunt onderscheiden van de concurrent.
  • Het geeft retailers de kans om activiteiten uit te breiden door extra diensten aan te bieden aan de consument.
  • E-commerce is het perfecte platform waarbij directe, gemakkelijke en snelle communicatie tussen de retailer en de consument mogelijk is. Oftewel: betere klantbinding.
  • De overheid zal naar verwachting steeds meer wetgeving maken rondom de invulling van de circulaire economie.

Op welke wijze de circulaire economie precies invulling krijgt, is lastig te zeggen, maar het vergt wél een andere manier van denken. Want waar tot dusverre business bedreven werd vanuit een lineair model, waarbij goederen aan het eind worden afgeschreven, zal het circulaire model een langdurige en intensievere samenwerking kunnen betekenen tussen producent, retailer en de consument. Daarbij wordt de herbruikbaarheid van goederen en materialen gemaximaliseerd en waardevernietiging geminimaliseerd.

bij_artikel_circulaire_economie (1)

 

Wat zijn belangrijke voorwaarden om als retailer succesvol te zijn in de circulaire economie?

Voor retailers is het van belang om nu al na te denken over de kansen die de circulaire economie voor hun bedrijf kan bieden en een mogelijk invulling daarvan. Hieronder een aantal voorwaarden om tot een geschikt businessmodel te komen:

  1. Out-of-the-box en creativiteit

    Allereerst … er bestaat geen ‘one size fits all’-oplossing voor de invulling van de circulaire economie. De te nemen route naar waardebehoud van producten, onderdelen en grondstoffen zal voor iedere retailers anders zijn. De invulling van de circulaire economie hangt onder andere af van het producttype, de doelgroep, de keten, de kosten, de te behalen voordelen en natuurlijk heel erg veel creativiteit en in staat zijn om out-of-the-box te denken. Misschien is dit laatste nog wel de meest cruciale factor om een winstgevend businessmodel te maken van een circulaire supply chain.

  2. Samenwerking in en tussen de ketens

    Naast creativiteit kan een circulaire supply chain niet ontstaan zonder samenwerking. Een circulaire supply chain bestaat op basis van een holistische benadering van de totale keten. Juist door samen te werken met leveranciers, vervoerders, afvalverwerkers, consumenten en overheden kunnen unieke businessmodellen tot stand komen. Ook tussen ketens zal er beter moeten worden samengewerkt, want bepaalde afvalstoffen en materialen zullen vanuit andere ketens gehaald kunnen worden.

  3. Ken je klant

    De circulaire economie is niet iets van bedrijven of de overheid. Uiteindelijk gaat dit onderwerp pas echt belangrijk worden wanneer de consument erom vraagt. Dit vergt een cultuurverandering. Het is alleen de vraag of je hierop moet wachten. Op het moment dat de consumentenbehoefte er is, ben je al te laat. Daarnaast biedt het huidige retaillandschap, waarin nog beperkt invulling wordt gegeven aan de circulaire economie, een kans om je als retailer verder te onderscheiden. Toch is het wel erg belangrijk om in te schatten welke behoefte jouw (potentiële) klant in de toekomst zal hebben.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor nu is het beste advies wat ik kan geven; denk vast na wat de circulaire economie voor jou als retailer zou kunnen betekenen en welk businessmodel hierbij zal passen.
Wil je meer weten over de circulaire economie? Bekijk dan deze informatiekaart.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

pietjepuk

Leasen (lenen) is gewoonweg een andere vorm van woekeren.

Iets kopen betekent dat je ergens eigenaar van wordt. Duurzaam betekent dat je spullen kunt kopen die niet na 5 jaar (gepland) kapot gaan maar gebouwd zijn om zo lang mogelijk mee te gaan en dus niet al die plastic wegwerp troep.

Circulair is prima maar dan moet het gaan op robuust spul.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond